Kokonaisvaltainen hyvinvointi
MITÄ SE ON?
Hyvinvointi on laaja käsite. Kokonaisvaltainen hyvinvointi on sekä kehon että mielen hyvinvointia, joka syntyy levosta, liikunnasta, ravinnosta sekä henkisestä energiasta. Ihminen on kokonaisuus, ja siksi jos osa hyvinvoinnin rakennuspalikoista puuttuu, kokonaisuus kärsii. Myös mielekkäät ihmissuhteet, kuten perhe ja ystävät, edesauttavat hyvinvointia.
OLENKO HYVINVOIVA?
Jokainen on oman elämänsä asiantuntija ja tietää itse parhaiten onko oma hyvinvointi kunnossa. Hyvinvoivillakin ihmisillä on huonoja päiviä, jolloin he tuntevat itsensä vaikkapa väsyneiksi tai apaattisiksi. Tämä on aivan normaalia ja kuuluu osana elämään, kukaan ei voi kaiken aikaa pelkästään hyvin. Oman hyvinvoinnin voi tunnistaa kuitenkin esimerkiksi subjektiivisesta, eli omakohtaisesta, kokemuksesta omasta elämänlaadustaan. Voinko elämässäni pohjimmiltaan hyvin, ovatko asiat pääpiirteittäin kohdillaan niin ulkoisesti kuin sisäisestikin?
HYVINVOINTIA ESTÄVIÄ TEKIJÖITÄ
Hyvinvointia estäviä tekijöitä voi olla monenlaisia. Tällaisia asioita voivat olla muun muassa kiire, stressi, väsymys ja syömishäiriöt. Myös asiat, joiden olisi tarkoitus tuoda hyvinvointia, voiva kääntyäkin itseään vastaan. Esimerkiksi ihmissuhteet voivat tuoda enemmän pahoin- kuin hyvinvointia mikäli niihin liittyy enemmän negatiivisia kuin positiivisia kokemuksia. Samoin vaikkapa ravinto ja ruokavalio voi tuoda mukanaan pahaa mieltä ja ahdistusta, jos esimerkiksi yrittää liian tiukasti pitää kiinni jostain dieetistä tai pidättäytyä syömästä joitain tiettyjä ruokia.
Kirjoittanut yhteisöpedagogiopiskelija Sini, työharjoittelussa Po1ntilla keväällä 2020
Lue lisää kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista:
https://www.mehilainen.fi/hyvinvointi
Osoitteesta löydät tietoa ravinnosta, liikunnasta, unentarpeesta sekä mielen hyvinvoinnista.
Osoitteesta löytyvää tietoa on käytetty lähteenä artikkelissa.