Rasisminvastainen viikko 16. – 22.3.2020
Tällä viikolla 16-22.3.2020 vietetään rasismin vastaista viikkoa. Rasismi on asia josta puhutaan paljon ulkomaiden mediassa ja välillä Suomenkin, mutta usein se tuntuu jäävän muiden asioiden varjoon. Viikolla vietetään myös YK:n rasisminvastaista päivää lauantaina 21.3. Vuonna 1960 poliisi avasi tulen väkijoukkoa kohden, jotka osallistuivat rauhalliseen mielenosoitukseen. Mielenosoituksessa vastustettiin lakeja, joiden tarkoitus oli rajoittaa tummaihoisten afrikkalaisten elämistä ja liikkumista tietyillä alueilla, joista myöhemmin tehtiin vain ”valkoisille” sopivia asuinalueita. Ammuskelu tappoi 69 ihmistä. Tilanne sattui Sharpevillessa, Etelä-Afrikassa.
Päivän julistettiin kansainväliseksi rotusyrjinnän vastaiseksi päiväksi vuonna 1966 YK:n yleiskokouksessa. Päivän tarkoitus on muistuttaa eri maita ja yhteisöjä jatkamaan työskentelyä kaiken rotusyrjinnän poistamiseksi. Rasismin vastainen viikon tarkoitus on laajentaa tätä teemaa ja nostaa esiin keinoja joilla vastustaa rasismia. Tänä vuonna Punainen Risti haastaakin valtakunnallisesti eri toimijat kertomaan somessa miksi ja miten he vastustavat rasismia.
Rasismi Suomessa
Rasismi on laaja käsite ja monelle tulee eri asioita mieleen. Moni ajattelee rasismin tarkoittavan vain ihmisen haukkumista ihonvärin takia tai maahanmuuttajien syrjimistä. Rasismia kuitenkin voi olla pieniä asioita, kommentteja ja vitsejä. Myös voi olla vaikeaa ymmärtää rasismia ja sen kohteeksi joutumista, koska harva enemmistö kokee sitä vähemmistön toimesta. Siksi onkin tärkeää myös tiedostaa asetelma, missä rasismia tapahtuu. Vaikka väittelyssä on vain kaksi ihmistä, on sillä merkitystä, ketä sivusta seuraajina on.

Eu:n toteuttamassa tutkimuksessa, jossa haastateltiin 28 eri Euroopan maassa asuvia maahanmuuttoon ja vähemmistöön kuuluvia ihmisiä. Tutkimuksessa Suomi sai korkeimman luvun, 14% vastaajista suomessa oli kokenut rasismiin liittyvää ahdistelua, eli teon motiiviksi koettiin rasismi. Teosta suurin osa oli sanatonta toimintaa ja sen jälkeen sanallista uhkailua. Vaikka itselle rasismi ei näy Suomessa, ei se poista sen olemassa oloa muilta. On tärkeää että yhdessä puutumme rasismiin.
Mitä voit itse tehdä
Jokainen voi vaikuttaa edes itseensä. Tilanteet joissa kohtaa rasismia niin itseään kohtaan kuin todistajana, ovat ahdistavia ja jopa pelottavia. Aina kun kohtaa uhkaavan tilanteen voi soittaa apua, mutta miten sitten muissa tilanteissa? Jokainen meistä on vastuusta omasta toiminnastamme. Hyviä vinkkejä löytyy paljon koottuna Punaisen Ristin rasisminvastaisen viikon materiaaleista.
Tässä muutama nosto joita voit heti ottaa käyttöön omassa arjessasi
- Älä oleta, usein kun tapaamme tai näemme uusia ihmisiä, teemme vaistomaisia päätelmiä heidän pukeutumisen, ihon värin tai puhetyylin takia. Kuitenkin tärkeää on muistaa, ettei se tarkoita mitään. Jos kuitenkin koet tarpeelliseksi varmistaa henkilön kansallisuuden tai syntymäperän, voit miettiä miksi se on sinulle niin tärkeää.
- Kerro tapahtuneesta, jos kuitenkin kohtaat itse tai seuraat vierestä tilanteen koulussa tai töissä, kerro siitä. Voit kertoa asiasta opettajalle, esimiehelle tai vain luotettavalle aikuiselle ja yhdessä etsitte tiedon mille taholle asiasta tulisi kertoa. Tärkeää on, ettei asiaa lakaista maton alle!
- Puutu, jos pystyt, on vaikeaa puuttua tai sanoa vastaan ihmisille, joka esimerkiksi käyttää rasistisia nimityksiä tai muuten toimii rasistisesti. Kuitenkin jos vain on mahdollista, puutu toimintaan. Huomauta vääristä faktoista, huomauta rasistista termeistä, tilanteessa ei tarvitse olla fyysistä uhria, vaan ihan kaveriporukassa voi sanoa ääneen, jos jonkun vitsi pilkkaa ihmisryhmää.
- Mieti omia ennakkoluuloja, jotta ennakkoluulot saadaan poistettua, tulee jokaisen myös tiedostaa se. Mitä itse ajattelet nähdessäsi tumma ihoisen, maahanmuuttajan, romanin? Jos et koe että mitään ihmeellistä ajatusta nousee pintaan, mieti oletko kuitenkin kuullut oletuksia vähemmistöistä ja mieti missä ne kuulit. Oliko tilanne kavereiden kesken, oliko mukana vähemmistöä edustava henkilö? Sanoisitko saman asian vähemmistön edustajan edessä?
Tärkeintä on että kohtaamme ja huomaamme toisemme sellaisina kuin olemme ilman ennakkoluuloja. Rasisminvastaisella viikolla haastetaan kaikki ihmiset sanomaan se somessa ääneen, miksi he vastustavat rasismia ja miten. Voit liittyä mukaan omalla julkaisulla ja lisätä tägit #rasisminvastainenviikko ja #veckanmotrasism. Tärkeää että näymme niille, jotka toimivat vielä rasistisesti ja siten pystymme vaikuttamaan. Po1ntilla vastustetaan rasismia, koska on tärkeää, että jokaisella nuorella on oikeus tietoon ja tukeen, riippumatta heidän ulkonäöstä, taustasta tai kotipaikasta. Po1ntin tarkoitus onkin mahdollistaa, että Savon alueen nuorilla on yhtäläiset mahdollisuudet samoihin palveluihin, asui sitten kaupungissa tai viheralueella.
Kirjoittanut Sanni Reinikainen nuorisonohjaaja, Männistön nuorisotalo Latari, Kuopio