WHAT THE BOT? -verkkopaneeli
25.5.2020 järjestetyssä WHAT THE BOT -verkkopaneelissa käsiteltiin verkko-ohjausta ja chatbottien käyttämistä nuorten kanssa tehtävässä työssä.
Viimeistään COVID-19 luoma poikkeusaika on näyttänyt nuorten kanssa työtään tekevillekin suunnan verkkoon.
Keynote-puheenvuorojen materiaalit ladattavissa:
Mika Pietilä: Verkko-ohjauksen kasvava tarve nuorten kanssa tehtävässä työssä
Mimmi Mäkinen-Kokkonen: Teknologian hyödyntäminen nuorten verkko-ohjaamisessa
Kari A. Hintikka: Chatbottien kehittämisen avainkohtia
WHAT THE BOT -verkkopaneelissa käsitellään verkko-ohjauksen kasvavaa tarvetta, teknologian hyödyntämistä ja chatbottien kehittämistä ja käyttöä nuorten kanssa tehtävän työn näkökulmasta. Panelisteina on sekä nuorisotyön että opetustyön osaajia eri puolilta Suomea.
Keynote-puhujina panelistien ajatustyötä vauhdittavat Mika Pietilä / Koordinaatti, Digitaalisen nuorisotyön osaamiskeskus, Kari A. Hintikka / Otavia ja Mimmi Mäkinen-Kokkonen /Verke,Digitaalisen nuorisotyön osaamiskeskus.
Tilaisuus on avoin kuulijoille ja verkkopaneelin ääniraita tullaan julkaisemaan myöhemmin.
1. Verkko-ohjauksen kasvava tarve nuorten kanssa tehtävässä työssä
Keynote: Ohjauksen käsitteiden määrittelyä & tieto-, neuvonta- ja ohjaustyö verkossa / Mika Pietilä (Koordinaatti, Digitaalisen nuorisotyön osaamiskeskus)
2. Teknologian hyödyntäminen nuorten verkko-ohjaamisessa
Keynote: Chatbottien mahdollisuudet nuorten verkko-ohjauksessa / Mimmi Mäkinen-Kokkonen (Verke, Digitaalisen nuorisotyön osaamiskeskus)
3. Chatbottien kehittämisen avainkohdat
Keynote: Osallistava suunnittelu ja yhteiskehittäminen / Kari A. Hintikka (Otavia)
Panelistit
Virva Korpinen (XAMK)
Virva (Vikke) Korpinen on diginäköinen kehittäjätyyppi, joka ajattelee mielellään boxien ulkopuolella. Vikke toimii verkko-opetuksen koordinaattorina ja opehommissa Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa (Xamk). Vikke on koulutukseltaan yhteisöpedagogi (YAMK) ja ammatillinen opettaja (Amo) ja on toiminut eri tehtävissä Järjestö- ja nuorisotyön kentällä sekä opetusalalla. Hän on kiinnostunut digitaalisuuden monipuolisten mahdollisuuksien hyödyntämisestä ohjauksessa ja haluaa olla mukana kehittämässä palveluja, joilla voidaan tuottaa ohjattavalle läsnäolon tunne automatisoinnin keinoin.
Mika Pietilä (Koordinaatti, digitaalisen nuorisotyön osaamiskeskus)
Digitaalisen nuorisotyön osaamiskeskus Koordinaatin asiantuntija ja projektipäällikkö Mika Pietilällä on vahva nuorten tieto- ja neuvontatyön osaaminen. Hän suunnittelee ja toteuttaa erilaisia koulutuksia sekä seminaareja, tekee konsultointia, osallistuu monialaisiin asinatuntijaryhmiin sekä valmistelee ja toteuttaa kansallisia ja kansainvälisiä hankkeita nuorten tieto- ja neuvontatyön saralla.
Milja Manninen (Älykäs ohjaus – tekoäly asiakaslähtöisessä opinto- ja uraohjauksessa, ESR-hanke)
Milja toimii projektipäällikkönä Älykäs ohjaus – tekoäly asiakaslähtöisessä opinto- ja uraohjauksessa -hankkeessa. Milja pureutuu hankkeen myötä monimuotoistuvien koulutus- ja urapolkujen sekä jatkuvan oppimisen tarpeisiin uudistuvassa työelämässä. Miten teknologialla voi tukea hyvien asiakaskokemusten syntymistä? Entä millaisia teknologialla (esim. tekoäly) tuetut opinto- ja uraohjauksen prosessit ovat parhaimmillaan?
Mimmi Mäkinen-Kokkonen (Verke, digitaalisen nuorisotyön osaamiskeskus)
Mimmillä on pitkä historia digitaalisen nuorisotyön parissa. Hän on digitaalisen nuorisotyön osaamiskeskus Verken suunnittelija, joka vastaa osaltaan esimerkiksi koulutuksista. Osaamiskeskukset kehittävät ja edistävät nuorisoalan osaamista, asiantuntijuutta ja tiedonkulkua nuorisolain mukaisesti. Verken visiona on, että kaikilla nuorten parissa työskentelevillä on valmiudet hyödyntää digitaalista mediaa ja teknologiaa osana työtään. Verke haluaa, että nuorten hyvinvointi, osallisuus ja yhdenvertaisuus edistyvät digitaalisen nuorisotyön keinoin.
Tiina Arpola (Savonia ammattikorkeakoulu)
Tiina Arpola on prosessitekniikan diplomi-insinööri ja ympäristöteknologian insinööri, joka toimii TKI-asiantuntijana Savonia-ammattikorkeakoululla. Hän työskentelee tällä hetkellä hyvinvointirobotiikan, Living Lab –toiminnan ja luovien alojen kehittämisohjelman parissa. Niin elämässä kuin työssäkin hän ei halua unohtaa pelejä ja leikkejä, jotka motivoi kaikkeen uuteen.
Sara Peltola (Lasten ja nuorten säätiö)
Sara toimii Lasten ja nuorten säätiön asiantuntijana ja hänellä on monipuolinen kokemus verkko-ohjaamisesta. Tällä hetkellä Sara työskentelee tulevaisuuskasvatuksen ja nuorten kohtaamisen ja ohjaamisen parissa. “Jokainen kohtaaminen vaikuttaa siihen, millaiseksi nuoren tulevaisuus rakentuu” (HuippuHarkka).
Kari A. Hintikka (Otavia)
Liikelaitos Otavian kehityspäällikkö Kari A. Hintikka on futuristi, jonka erityisosaamista on tulevaisuuden kehityssuuntien ennakointi, tunnistaminen, soveltaminen ja pilotointi yhdessä verkostojen kanssa. Karin hellässä huomassa ovat syntyneet Otavian opiston Santra-hankkeen chatbotit, jotka muun muassa auttavat etäopiskelijoita ja nettilukiolaisia.
Verkkopaneeli järjestettiin osana Milla Porkan (Savonia) ja Miina Morkon (XAMK) YAMK-opinnäytetöiden aineistonkeruuta.