I have a dream – Martin Luther King Jr
Tällä viikolla vietetään rasisminvastaista viikkoa, johon sijoittuu rasisminvastainen päivä 21.3.
Vuonna 1966 YK:n yleiskokous julisti päivän kansainväliseksi rotusyrjinnän vastaiseksi päiväksi, ja kehotti kansainvälistä yhteisöä lisäämään ponnistuksiaan kaiken rotusyrjinnän poistamiseksi. Ihmisten yhdenvertaisuus on meidän perustuslakimme ydin. Martin Luther King Jr lienee meille kaikille suomalaisillekin ainakin nimenä tuttu henkilö, sekä olet voinut kuulla hänen legendaariset sanansa I have a dream. Hän onkin se henkilö, joka monelle tulee ensimmäisenä mieleen, kun puhutaan rasismin vastaisuudesta.
Martin Luther King oli ihmisoikeusaktivisti. Hänet on tituleerattu tärkeimmäksi afroamerikkalaisten kansalaisoikeuksien puolesta taistelleeksi henkilöksi ja muuttaneen maailmaa merkittävästi. 1950-luvulla King asui Alabamassa, Montgomeryssä, jossa oli valtavasti jopa väkivaltaista rotuerottelua ja epäoikeidenmukaisuutta. Martin Luther King nousi julkisuuteen vuonna 1955 Montgomeryssä Alabamassa alkaneen bussikapinan johtajana. Bussikapina sai alkunsa, kun ompelijana työskennellyt afroamerikkalainen Rosa Parks oli palaamassa kotiin työpäivän jälkeen. Kuljettaja määräsi Parksin ja kolme muuta antamaan tilaa valkoisille. Valkoisten tuli siis istua bussissa edessä ja mustien takana ja mikäli valkoisilta loppui istumapaikat, oli mustien annettava tilaa. Kun Parks kieltäytyi siirtymästä, hänet pidätettiin ja hänelle annettiin sakot. Tämä sai aikaan kapinan. Koska värilliset muodostivat 75 prosenttia matkustajista, oli se bussiyhtiölle tuntuva menetys. Bussikapina osoittautui tehokkaaksi ja sitä päätettiin jatkaa. Kapinoineet mustat joutuivat hyökkäysten kohteiksi. Heitä uhattiin väkivallalla ja mustien johtajien koteihin tehtiin jopa pommi-iskuja.
Martin Luther King Jr puolestaan uskoi vahvasti väkivallattomaan tapaan muuttaa maailmaa ja teki töitä sen eteen laajasti. 28.8.1963 Martin Luther King järjesti Yhdysvaltain pääkaupungissa Washingtonissa valtavan mielenosoituksen mustien ihmisoikeuksien puolesta. Kuuluisa "I have a dream"-puhe kuultiin tuolloin. "Minulla on unelma, että jonakin päivänä neljä lastani voivat elää maassa, missä heitä ei arvioida ihonvärinsä perusteella, vaan heidän persoonallisuutensa ja luonteensa perusteella…" Hän myös esitti toivomuksen, että jonakin päivänä kaikki ihmiset voisivat olla tasa-arvoisia keskenään ihonväristä riippumatta. Seuraavana vuonna eli 1964 hänelle myönnettiin Nobelin rauhanpalkinto väkivallattomasta työstään rotujen välisen tasa-arvon hyväksi. Martin Luther King osallistui myös sosiaalisten ongelmien ratkomiseen. Hän mm. edisti ammattiliittojen vahvistamista ja peruskoulun kehittämistä niin, että se antaisi kaikille lapsille yhtäläiset mahdollisuudet oppia. Lisäksi hän vaati valtiovallalta toimia uusien työpaikkojen luomiseksi ja tuloerojen kaventamiseksi. Martin Luther King salamurhattiin 4. huhtikuuta 1968.
Onneksi tilanteet ja käsitykset ovat muuttuneet tuolta 50-60 luvulta, mutta rasismi on yhä ongelma kaikkialla maailmassa. Meidän kaikkien tulisi edistää tasa-arvoisempaa maailmaa. Jokainen voi omalla toiminnallaan olla edistämässä rasismin pois kitkemistä, tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden lisääntymistä ja luoda turvallisempaa maailmaa meille kaikille.

