Ilman koulupaikkaa yhteishaun jälkeen?
Mietitkö, mitä täytyisi tehdä, kun jäät alle 18-vuotiaana ilman opiskelupaikkaa yhteishaun jälkeen? Tässä artikkelissa käydään läpi oppivelvollisuutta, sekä sitä, mihin paikkoihin voit hakea, mikäli olet jäänyt tai jäisit ilman opiskelupaikkaa.
Oppivelvollisuus nykypäivänä
Oppivelvollisuus päättyy, kun opiskelija täyttää 18 vuotta tai kun sitä ennen suorittaa toisen asteen tutkinnon eli ammatillisen koulutuksen tai ylioppilastutkinnon. Oppivelvollisuus ei pääty silloin, jos oppivelvollinen suorittaa työhön ja itsenäiseen elämään valmentavan koulutuksen eli TELMAn ennen kuin hän täyttää 18 vuotta. Laki edellyttää nimenomaan toisen asteen tutkinnon suorittamista.
Oppivelvollisuus mahdollistaa myös sen, että opinnot ja materiaalit ovat maksuttomia. Enää ei tarvitse ostaa kirjoja omakustanteisesti tai maksaa ylioppilaskirjoituksista. Näin jokaisella on myös mahdollisuus opiskella mitä haluaa ilman, että mietitään, onko varaa esimerkiksi kirjoihin.
Nivelvaiheen koulutusmahdollisuudet
Peruskoulun jälkeen pystyy myös hakemaan erilaisiin niin sanottuihin nivelvaiheen koulutuksiin. Näitä ovat kymppiluokka, lukiokoulutukseen valmistava koulutus (LUVA) ja ammatilliseen koulutukseen valmentava koulutus (VALMA). Tästä syksystä 2022 alkaen nämä koulutukset yhdistetään uudeksi yhtenäiseksi koulutuskokonaisuudeksi, tutkintokoulutukseen valmentavaksi koulutukseksi (TUVA). TUVA koostuu erilaisista koulutuksen osista, joista voidaan kootaan jokaisen opiskelijan tarpeisiin parhaiten vastaava kokonaisuus ja näin edistetään opiskelijan siirtymistä suorittamaan toisen asteen tutkintoa.
Jos en pääse hakemalleni alalle, ja jään ilman opiskelupaikkaa?
Monia varmasti mietityttää oppivelvollisuuden myötä, että mitä tehdä, jos yhteishausta ei irtoakaan mitään paikkaa. Jos opiskelupaikka jää saamatta, kunta auttaa nuorta löytämään sellaisen. Jos et todistuksellasi pääse ammattikouluun hakemallesi alalle tai lukioon, voit hakeutua jo aiemmin mainittuun TUVAan, jotta oppivelvollisuutesi säilyy.
Eri ammattikoulut järjestävät myös jatkuvia hakuja ympäri vuoden. Jatkuvassa haussa ovat alat, joihin on jäänyt vielä tilaa opiskella yhteishaun jälkeen. Voit siis myös hakea jatkuvassa haussa, jos et pääse opiskelemaan yhteishaun kautta.
Oppisopimuskoulutus on myös yksi vaihtoehto. Eli suoritat ammatillisen tutkinnon alalle sopivassa työpaikassa.
Älä pelkää kysyä apua esimerkiksi vanhemmilta tai eri koulutustahoilta, he auttavat kyllä varmasti parhaansa mukaan. Opiskelupaikka löytyy kyllä jokaiselle tavalla tai toisella, tsemppiä kaikille syksyyn!
Hyviä linkkejä liittyen oppivelvollisuuteen ja eri koulutusmahdollisuuksiin:
https://okm.fi/kysymyksia-ja-vastauksia-oppivelvollisuudesta
https://yle.fi/uutiset/3-11708571
https://opintopolku.fi/konfo/fi/sivu/haku-perusopetuksen-jalkeisiin-koulutuksiin
Linkit myös Po1ntin ohjaamoihin, joista saa apua!
Ja kaikki Suomen ohjaamot löydät täältä!