NUORTEN TYÖPAJATOIMINTA PIEKSÄMÄELLÄ TULEVAISUUDEN SOTEN KANSSA RINNAKKAIN
Pieksämäellä on sovittu hyvinvointialueen(HVA) valmistelun kanssa, että alle 29 – vuotiaiden nuorten työpajatoiminta jatkuu ja kehittyy kunnan palveluna mahdollistaen kuntouttavan työtoiminnan toimintaympäristön nuorille. Valmistelu on ollut hyvää lasten, nuorten ja perheiden palveluiden vastuuvalmistelija Milla Ryynäsen sekä työikäisten palveluiden ja erityispalveluiden vastuuvalmistelija Kirsi Ruutalan kanssa. Hyvinvointialueen yhtenä tavoitteena on tarjota jalkautuvia palveluja asiakkaiden luontaisissa ympäristöissä. Valmistelijat näkevät etuja siinä, että työskentelyä tapahtuu myös muualla kuin perinteisesti toimistossa. Tulevaisuuden sotekeskus hankkeissa yksi tärkeä johtoajatus on se, miten palvelujen saatavuutta parannetaan hyvinvointialueella? Palvelukokonaisuuksia sekä saatavuutta parannettaessa, tavoitteena on lisätä mm. etä-, liikkuvia ja sähköisiä palveluja. Etelä-Savossa HVA jalkauttaa sote-palveluja myös nuorten Ohjaamoihin.
Yhteistä suunnittelua ohjasi tahtotila rakentaa nuorten palvelutarpeesta lähtevää toimintaa, joka antaa nuorille parhaan mahdollisen tuen heidän kasvulleen. Liikkeelle lähdettiin siis asiakaslähtöisesti eikä rahan näkökulmasta. Pieksämäen mallissa toiminta eivätkä työntekijät siirry hyvinvointialueelle. Nuorten työpajan henkilöstö on kunnan nuorisotoimen työntekijöitä ja toimintaan haetaan AVI:lta nuorten työpajatoiminnan valtionavustusta. Nuorten työpajaympäristöön voi sijoittua edelleen kuntouttavaan työtoimintaan samalla tavalla kuin muihin kunnan toimipisteisiin, esimerkiksi kirjastoon tai puistotöihin.
Pieksämäki on tehnyt suunnitelman hyvinvointialueen kanssa siten, että HVA:n sosiaaliohjaaja laatii kuntoutussuunnitelman ja ohjaa nuoren nuorten työpajaympäristöön. Nuori tekee työpajalla tehtäviä jotka edistävät hänen kuntoutumistaan. Hyvinvointialueen sosiaaliohjaaja seuraa sekä arvioi kuntouttavan työtoiminnan etenemistä jalkautuvalla työotteella nuorten luontaisissa ympäristöissä työpajalla. Tarpeen mukaan hyvinvointialueen kuntouttavan työtoiminnan ohjaaja tai sosiaaliohjaaja voi osallistua myös nuoren ohjaukseen työpajalla. Nuorten työpajan toiminta tähtää tulevaisuuteen ja on aina tavoitteellista sekä nuoren tarpeiden mukaan räätälöityä toimintaa. Yhdessä toimien tuemme nuoren yksilöllistä kasvua, sosiaalista vahvistumista ja aktiivista osallisuutta. Valmennuksen tavoitteet luodaan yhdessä nuoren kanssa työpajajakson alussa ja niitä päivitetään valmennuksen aikana.
Lisäksi Pieksämäen nuorten työpajalla jatkuvat erilaiset matalan kynnyksen ryhmätoiminnot mm. starttivalmennus, OTA OTE -ryhmä ja erilaisia vertaisryhmätoimintoja kunnan omana toimintana.
RAHOITUS
Koska kunnan nuorten työpaja saa valtionavustuksen toimintaansa OKM:ltä ja HVA saa valtiolta rahoituksen toimintaansa, niin HVA ei korvaa kunnalle rahallisesti mitään työpajalle ohjatuista nuorista. Nuorten työpajatoiminnan avustus kattaa työntekijöiden palkkauskulut ja tilat ym. tarpeisto saadaan kunnalta. HVA ei voi maksaa kunnalle myöskään korvausta resurssien käytöstä, vaan eri toimijat voivat tuoda samaan tilaan omia palvelujaan sekä resurssejaan ja tehdä tiivistä yhteistyötä nuoren asioissa.
Kunnallisella nuorten työpajalla toteutetaan jatkossakin kuntouttavaa työtoimintaa yhteistyössä hyvinvointialueen kanssa, vaikka varsinainen kuntouttavan työtoiminnan palvelu siirtyy hyvinvointialueen järjestämisvastuulle. Ratkaisuna Pieksämäellä on hyvinvointialueen ja kunnan sopimuksellisuus ilman kilpailutus- ja yhtiöittämisvelvoitteita ja rahan siirtoja.
Nuoriso– ja hyvinvointikoordinaattori Seija Laitinen, Pieksämäen kaupunki