Kansainvälisyys

Vieraiden kielten opiskelu avaa ovet maailmalle

Vieraiden kielten epäsäännöllisiä verbejä päntätessä ei päällimmäisenä mielessä ehkä ole kaukaiset maat ja jännittävät kulttuurit. Vaikka kielten opiskelu saattaa joskus tuntua haastavalta, ei kannata luovuttaa. Sujuva ja monipuolinen kielitaito on valttikortti, joka voi viedä elämässä pitkälle.

Hyvä kielitaito on hyödyksi opinnoissa ja työelämässä. EU-kansalaisena suomalaisten on varsin helppoa lähteä suorittamaan yliopistotutkintoa muualle Eurooppaan, ja monet koulut tarjoavat vaihto-opiskelumahdollisuuksia ympäri maailmaa. Suomalaiset ovat pidettyjä työntekijöitä kansainvälisillä työmarkkinoilla ja yrityksillä on usein asiakkaita, jotka eivät puhu suomea.

Englanti on nykyisin maailman valtakieli, jota on lähes välttämätöntä osata. Lisäksi työnhaussa pystyy erottautumaan edukseen, kun osaa muita kieliä, esimerkiksi ruotsia, venäjää, ranskaa, saksaa tai espanjaa.

Kielitaito antaa iloa matkoilla ja kotona

Monet ihmiset opiskelevat kieliä voidakseen matkustaa paremmin. Matkailu antaa uusia kokemuksia ja tuo vaihtelua arkeen. Uusin paikkoihin matkustamisessa on seikkailun tuntua, mutta reissut sujuvat paljon helpommin, jos pystyy keskustelemaan paikallisten kanssa tai lukemaan vastaantulevia kylttejä, esitteitä ja ruokalistoja.

Myös koti-Suomessa kielten osaamisesta on paljon iloa. Netistä löytää rutkasti enemmän kiinnostavaa sisältöä, kun etsii suomen lisäksi muilla kielillä. Lisäksi monia pelejä täytyy pelata englanniksi ja on hauskaa ymmärtää vieraskielisen musiikin sanat. Kansainväliset ystävät auttavat oppimaan toisista kulttuureista ja näkemään maailman avoimemmin.

Kuka tahansa voi oppia kieliä

Kouluopetus ja erilaiset kielikurssit antavat hyvän pohjan kielten oppimiseen, mutta kieltä oppii parhaiten käyttämällä sitä mahdollisimman aktiivisesti. Verkossa on tarjolla paljon erilaisia sivustoja ja pelejä kielen treenaamiseen hauskalla tavalla, kuten Babbel ja Memrise. Hyvä vaihtoehto on myös TV-sarjojen ja elokuvien tekstitysten vaihtaminen toiselle kielelle, mikä laajentaa sanavarastoa tehokkaasti.

Matkustaminen maahan, jossa kieltä puhutaan lisää usein innostusta kieliopintoihin. Usein nopein keino omaksua uusi kieli on asua jonkin aikaa toisessa maassa. Esimerkiksi kielimatka, vaihto-opinnot tai työharjoittelu ovat suosittuja tapoja lähteä ulkomaille. Tällöin kieltä joutuu käyttämään arkipäivän tilanteissa, mikä kehittää kielitaidon nopeasti sujuvaksi.

Kielten opiskelu auttaa ymmärtämään muita kulttuureja, mutta lisäksi on osoitettu, että kielten osaaminen kehittää ajattelua, muistia ja oppimiskykyä. Aivot saavat kielten opiskelusta uusia ärsykkeitä ja pystyvät ratkaisemaan tehokkaammin eteen tulevia ongelmia. Kielitaito kehittyy aktiivisella opiskelulla, ja on palkitsevaa huomata, kuinka pian kielen kautta voi avautua kuin uusi maailma.

Lähteet:

BBC: Languages
Babbel.com
EF: Opiskelu ulkomailla
Jyväskylän yliopisto

19.9.2018 - EVS Joke´s blog 2.10.2017 - Kansainvälisyys 6.4.2017 - Kielimatkakokemuksia Englannin Torquay’ssa 6.4.2017 - Kielimatkakokemuksia 4.1.2017 - EVS in Finland 9.9.2015 - Nilsiän nuoret Maltalla