Ajankohtaista

Osallistuvan budjetoinnin ideoita ryhdytään keräämään

Mikkelin kaupunki on saanut merkittävän perintölahjoituksen lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseksi. Rahoja käytetään osallistuvan budjetoinnin kautta eli lapset ja nuoret ehdottavat, miten varat käytetään. Tutustu tarkemmin asiaan ja tee oma ehdotuksesi tästä.

Nuva antoi lausuntonsa Rantakylän päiväkoti-nuorisotila -hankkeeseen

Nuorisovaltuusto kannattaa Rantakylän alueelle uuden nuorisotilan rakentamista. Nuorisovaltuuston jäsenillä on käyttäjäkokemusta nykyisistä tiloista ja uusille tiloille on todettu selkeä tarve. Vanhat tilat eivät ole houkuttelevat sokkeloisuuden ja vanhentuneiden pintojen vuoksi. Nuorisotyölle toivotaan ajanmukaisia, nykyaikaisia tiloja.

Suunnitelmassa nuorille esitetään pääasiassa väestösuojaksi rakennettavia tiloja. Tämä herättää kummeksuntaa: miksi nuoret ovat olleet suunnittelussa prioriteettilistan häntäpäässä? Hankesuunnittelussa nuorisovaltuusto kokee, että nuoret ovat nyt ratkaisu ongelmaan, joka on tehty rakentamalla koululle liian vähän väestösuojaa. Miksi nuoret halutaan laittaa ikkunattomiin tiloihin?

Nuorisovaltuusto ehdottaa, että suunnitelmaan paneudutaan vielä nimenomaan nuorten näkökulmasta. Voiko tilan rakentaa kaksikerroksisena, jolloin yläkertaan saataisiin ikkunallista tilaa? Nuorisovaltuusto esittää, että ainakin ainoat ikkunalliset tilat rakennuksen pihapuolella käytettäisiin nuorten oleskelutiloiksi. Suunnitelman liikuntasali on liian pieni nuorten liikunnan harrastamiseen. Rantakylä on Mikkelin suurimpia asuinalueita ja tilava sali on välttämätön useiden urheilulajien pelaamiseen, joissa on huomioitava myös salin korkeus (esim. sulkapallo). On kannatettavaa, että väestösuojatiloja hyödynnetään päivittäiskäytössä, mutta näin ollen on huolehdittava riittävästä ilmanvaihdosta ja luonnonvalosta. Kolkot tilat ja paksut seinät aiheuttavat haasteen myös tietoliikenne- ja puhelinyhteyksien sekä äänentoiston ja akustiikan suunnittelulle.

Sijainniltaan uuden nuorisotilan paikka on ihanteellinen. Koulualue kerää joka tapauksessa äänekästä nuorisoa läheisyyteensä. On hyvä, että nuorisotila tulee sinne, missä nuoret ovat. Suunnitelman liikennejärjestelyjä on muutettava siten, että pihalle täytyy olla enemmän liittymiä. Nuorisotalon käyttäjille on mitoitettava riittävästi parkkitilaa mopoille, pyörille ja autoille. Piha-alueelle tarvitaan hidasteita, esim. samanlaisia kuin Saksalassa, missä on kaksi betonihidastetta peräkkäin. On tärkeää, että rakennetaan suojaisa parkkipaikka alueen turvallisuuden lisäämiseksi.

Nuorisovaltuusto ehdottaa, että hankesuunnittelun yhteydessä Rantakylän alueen nuorille teetetään kysely, jossa tulevat tilan käyttäjät pääsevät ideoimaan tilan sisällöstä, toiminnoista, kalustamisesta ja viihtyvyyden elementeistä. Nykyaikaan kuuluvat mm. puhelimien latausasemat pöytiin. Sisustamisessa tulee ottaa huomioon toiminnallisuus ja monikäyttöisyys. Toimintojen yhteiskäytössä päiväkodin kanssa on huomioitava, että liikuntasalista tarvitaan nuorisotilalle kiinteät ajat.

Nuorisovaltuusto on innostunut uusista hankkeista nuorten elinolosuhteiden edistämiseksi. Nyt on syytä vielä miettiä, kannattaako rakentaa kokonaan uusi erillinen nuorisotilarakennus vai tuleeko kuitenkin halvemmaksi muokata käsittelyssä olevaa suunnitelmaa nuorille sopivammaksi? Nuorisovaltuusto on jälkimmäisen vaihtoehdon kannalla.

architecture-1857175_1920.jpg

Nuorisovaltuustovaalit 2018

Nuorisovaltuuston toimikausi on kaksi vuotta. Uusi nuorisovaltuusto kausille 2019 - 2020 valitaan marraskuussa.

Muista äänestää! Tutustu ehdokkaisiin ja äänestyspaikkoihin vaalisivulla.

MiNuVA vaalimainos_VAAKA2.jpg

 

Nuorisovaltuusto otti kantaa kaupunkirakenneselvitykseen

Lue kaupunginhallitukselle osoitettu lausunto tästä.

Nordean Norppakilpailussa palkinnot Anttolan ja Ristiinan yhtenäiskouluihin

Mikkelin nuorisovaltuusto ja Nordea järjestivät yhteistyössä mikkeliläisille peruskoululaisille ideakilpailun nimeltä Norppa. Lapsilla ja nuorilla oli mahdollisuus keksiä ideoita parantaakseen koulunsa yhteishenkeä ja edistää ystävyyttä.

Norppa -ideakilpailun taustalla on Nordean ja nuorisovaltuuston halu auttaa kouluja edistämään yhteisöllisyyttä ja mahdollistaa oppilaiden ideoiden toteuttaminen.  Lue koko uutinen ja palkittujen koulujen ideat tästä.

Aloite bussivuorojen lisäämiseksi

Mikkelin nuorisovaltuusto esittää kaupunkiympäristölautakunnalle aloitteen bussivuorojen lisäämiseksi Otavan ja Anttolan suuntiin.                     

Otavan suunnan nuoret ovat kaivanneet lisää bussivuoroja ilta-aikaan. Otavan kirjasto-nuorisotalo on avoinna tiistaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin. Muina iltoina nuorille ei ole Otavassa kokoontumistiloja ja nuoret kokoontuvat mm. kauppojen aulatiloihin. Talviaikaan asiointi Mikkeliin päin ei onnistu pyörällä ja mopoilla. 

Viimeinen paikallisliikenteen bussivuoro Otavaan lähtee keskustasta klo 18:30. Toive on klo 21 - 22 aikaan liikennöivälle Waltti-vuorolle. 

Anttolan suunnalta toivotaan bussivuoroa Mikkeliin päin klo 10:25 – 14:20 välille, esim. klo 13 aikoihin. Mikkelistä ei kulje Anttolaan klo 7:20 – 12:45 vuoroja. Waltti-uudistuksen takia on poistettu klo 10:30 liikkuva vuoro, jota koululaiset käyttivät useasti.

Viikonloppuisin yksittäisten vuorojen välinen asiointiaika Mikkelissä jää 1-2 tuntiin, joka voisi olla pidempi.  Nuoret eivät voi viettää vapaa-aikaansa, esim. käydä elokuvissa tai mennä keskustan ulkopuolelle, mikäli aikaa on vain pari tuntia. Anttolasta ei kannata lähteä kaupungille bussilla, sillä linja-autojen varaan ei voi laskea, minkä takia ihmiset lähtevät mieluummin omalla autollaan.

bus-2028647_1280.png

 

 

MiNuVa vieraili Keskuskeittiö Isopadalla 3.11.2017

Nuorisovaltuusto sai kutsun tutustumaan Keskuskeittiö Isopadalle ja keskustelemaan kouluruokailusta. Nuvan ottivat vastaan palvelujohtaja Mia Hassinen, palveluesimies Manne Peltonen ja tuotantosuunnittelija Marja Jussi-Pekka.

Nuorisovaltuuston edustajat saivat tietoa mm. kouluruuan alkuperästä, elintarvikevalintojen perusteista ja tuotannon kustannuksista. Nuvalaiset veivät koululaisten viestiä eteenpäin esimerkiksi kappaleruuan rajoituksista.

Nuvasta paikalla olivat (oik.) Edvin, Katariina, Lotta ja Lars. Kuvassa Isopadan palveluesimies Manne Peltonen (oik.).

2017-11-03-PHOTO-00001888.jpg

GALLUP

Mitä mieltä olet kouluruuasta?
Ihan huippujuttu! Maistuu ihan ok. Syön, kun muutakaan ei ole. En tykkää.