ер Po1nt.fi - Nuorten portaali - Retkiryhmä 2
*/ ?>

Retkiryhmä 2

 

Kokoamme parhaillaan vuoden 2019 toista retkiryhmän, joka on tarkoitettu 13-14 vuotiaille (6 - 8 lk) nuorille. Tämän ryhmän kanssa suunnittelemme kaksiosaista ryhmävaihtoa, josta ensimmäinen toteutetaan syksyllä 2019 Suomessa ja toinen vuonna 2020 ulkomailla.  

Ryhmän ensimmäisenä tehtävänä on suunnitella ryhmävaihdon ideaa; mitä halutaan oppia, tehdä ja miten. Sen jälkeen etsitään ulkomaalaisia kumppaneita mukaan hankkeeseemme. Kumppanien löytymisen jälkeen suunnittelu jatkuu yhdessä heidän kanssaan, tavoitteena on lähettää hakemus Eramus + Youth in Action ohjelman toisella hakukierroksella, joka päättyy 30.4.2019.

Ensimmäinen kokoontuminen pidettiin tiistaina 19.2  nuorisotalon kahviossa. Paikalla puhuttiin mitä retkiryhmä on ja pohdittiin ryhmävaihdon ideaa.  Ryhmäläisten ideoista teemaksi nousi yhteistyö ja menetelmäksi toiminnalliset menetelmät (mm. liikunta).

Kumppanimaita, joita ryhmäläiset toivovat on: Irlanti, Norja,Islanti, Saksa, Kroatia sekä Italia. 
Kumppanimaiden hakua varten tehdään mainosvideo, jossa esitellään valokuvien kautta Suomea.

Toinen kokoontuminen pidetiin torstaina 14.3 nuorisotalon kahvilassa. Paikalla suunniteltiin minkälaisia teemaan liittyvät toiminnat voisi olla. Lopuksi suunniteltiin kutsua muille maille. Päätettiin tehdä video, johon laitetaan luontokuvia Suomesta, sekä yksi kuva ryhmän osallistujista. Video jaetaan kumppanimaille Metsäkartanon työntekijän kautta kansainvälisillä teemapäivillä. 

Kolmannella kokoontumisella tehtiin lyhyt video kumppaniryhmien hakua varten. Ryhmävaihdon teemaksi on sovittu yhteistyö, ja tähän teemaan sopii monenlaiset työpajat. Parityönä suunniteltiin työpajojen aiheiksi leipomista, pelejä (esim. ihmissusi-peliä, sählyä), ulkona suunnistusta ja majanrakentamista sekä monenlaista muuta puuhaa. Lisäksi ohjelmaa täydentävät Metsäkartanon toimintamahdollisuudet, kuten seinäkiipeily ja jousiammunta. 

Neljännellä kerralla tarkennettiin edellisellä kerralla tehtyjä suunnitelmia, ja pohdittiin mm. erilaisia oppimistyylejä ja mitä asioita/taitoja työpajoissa opittiin. Pohdinnassa oli myös kuinka vaihdon jälkeen levitetään tietoa opeista ja kenelle. 

 

Viidennellä tapaamisella hiottiin edellisen kerran suunnitelmia ja tarkennettiin vielä oppimistavoitteita. Lopuksi käytiin vielä läpi koko hakuprosessi ja mitä tapahtuu seuraavaksi konkreettisesti. Ryhmän ohjaajat kokoavat suunnitelmat hakemukseen. Kevään hakuaika päättyy 30.4

 

Kumppaniryhmien vähäisen aktiivisuuden vuoksi Retkiryhmä 2 hakemus siirtyy ensi syksyyn. Ryhmävaihto suunniteltu helmi-maaliskuulle 2020

 

Taustaa Puumalan retkiryhmän toiminnalle

Puumalan nuorisopalvelut on osallistunut Euroopan Unionin Erasmus + Youth in Action – nuorten ohjelman mukaisiin nuorten ryhmätapaamisiin vuodesta 2004 lähtien. Yhteistyökumppaneina meillä on vuosien aikana ollut nuorisokeskuksia Maltalta, Irlannista, Belgiasta ja muista Euroopan ja Kaukasuksen maista. Yhteistyökumppani valikoituu aina hankekohtaisesti, riippuen siitä millaisia kansainvälisen nuorisotyön hankkeita nuorisokeskukset ovat suunnitelleet toteuttavansa.

Puumalalaisten nuoren ryhmän koko on yleensä ollut 6-12 nuorta ja kaksi ohjaajaa. Alaikäraja on 13-14 vuotta. Yläikärajaa ei ole tarkemmin määritelty, mutta usein 18-vuotta täyttäneet ovat toimineet apuohjaajina. Joissakin tapauksissa isännöivä kumppanimaa on asettanut omat toivomuksensa osallistujien iälle. Yhteinen kieli on yleensä englanti. 

Ryhmätapaamisen kesto on yleensä ollut 6-10 päivää. Olemme vuoroin matkustaneet, vuoroin isännöineen ryhmätapaamisia. Nuorten ryhmätapaaminen ei ole lomamatka tai koulumatka. Se on matka samanikäisten nuorten luo toiseen maahan tutustumaan nuoria yhteisesti kiinnostaviin asioihin ja arkipäivän elämään. Ryhmävaihdoissa ei käytetä kotimajoitusta, vaan sekä vieraat että isännät asustavat yhdessä esimerkiksi paikallisessa leirikeskuksessa.

Ryhmätapaamisten toteutumisen ehtona on hankerahoituksen saaminen. Hyvä hankehakemus vaatii paljon nuorten panostusta suunnitteluun; nuoret valitsevat yhdessä ryhmätapaamisen teeman ja tavoitteet, mitä ja miten haluavat oppia yhteisesti valitusta teemasta. Ryhmän yhteisten tavoitteiden lisäksi jokainen miettii omia tavoitteitaan. Myös "ryhmistä" toteutettaessa nuorille jaetaan tehtäviä, on valmistelutehtäviä jotka pitää tehdä ennen ryhmätapaamista tai ryhmiksen aikana esimerkiksi tiskivuoroja tai yhteisten pelien ja leikkien ohjaamista. 

Hyväksytyn hankkeen kustannuksista suurimman osan siis kattaa Erasmus + Youth in Action ohjelman rahoitus. Vierailun isäntäryhmä käyttää rahoitusta majoitus-, kuljetus-, ruokailu- ja ohjelmakuluihin. Rahoitussumma ei ole kovin suuri, mutta yleensä riittävä. Erillista osallistumismaksua ei yleensä ole.
Matkakuluista Youth in Action rahoitus korvaa "Välimatkalaskin"-taulukon mukaisen summan, joka ei aivan riittä kattamaan kaikkia matkustukseen liittyviä kustannuksia.Tästä syystä olisikin tärkeää, että retkiryhmäläiset keräävät rahaa yhteiseen matkakassaan. Tavoitteena on, etteivät taloudelliset seikat ole kenenkään osallistumisen esteenä. Mukaan lähtevien ohjaajien matkakuluja nuorten ei tarvitse maksaa. Omaa taskurahaa nuoret tarvitsevat vain omiin ostoksiinsa, tuliaisiin yms. Kokemuksemme mukaan shoppailuaikaa ei kovin paljon ohjelmaan mahdu, joten taskurahaa ei paljon tarvita.

Retkiryhmän toimintaan kuuluu siis ryhmätapaamisen suunnittelu, yhteisen rahoituksen kerääminen, ennakkotehtävien tekeminen ja varsinaiseen ryhmätapaamiseen osallistuminen. Yhteisiä suunnitelmia tehdessä ja matkakassaa kerätessä ryhmäläiset ja ohjaajat myös tutustuvat paremmin toisiinsa. Mukaan ei voi tulla osallistumatta kaikkiin vaiheisiin!

 

 Päivitetty 2.5.2019

 

 

*/ ?>
*/ ?>
*/ ?>