Opiskelu ja työt

KYSYMYS

Hei! Olen kahden eri alan välillä. Haluaisin opiskella joko lääkäriksi tai meikkiartistiksi. Ehkä jopa molemmiksi. Nyt olen miettinyt enemmän ja enemmän, että haluaisin mahdollisesti opiskella ulkomailla, Isossa-Britanniassa. Siskoni muutti juuri Lontooseen ja unelmani olisi mennä perässä. Haluaisinkin kysyä meikkiartistiksi tai lääkäriksi opiskelun realistisuudesta Lontoossa. Mitä vaatii? Paljonko maksaa? Onko realistista? Onko vaikeampaa kuin haku Suomeen? Kuinka haku edes tapahtuu? Kiitos paljon vastauksesta! Arvostaisin mahdollisimman yksityistarkkaa vastausta ::)

-  Milla

VASTAUS

Hei Milla!

Olen koonnut tämän vastauksen sinulle Mikkelin Olkkarin opinto-ohjaajan, Cimon ylläpitämän maatieto.netin ja Iso ry:n sivujen (http://isory.org/infopaketti) sekä The London School of beauty and make-up-sivun tiedoista.

Ulkomailla opiskelusta löytyy tosi hyvin tietoa www.maailmalle.net sivustolta. Se on Cimo:n ylläpitämä sivusto ja on erittäin ajantasainen. Sieltä löytyy myös www.maatieto.net sivusto, jonka alta löytyy maittain yksityiskohtaisempaa tietoa. Perusperiaate ulkomailla korkeakouluopiskelussa on, että täytyy täyttää hakukelpoisuusehdot, usein lukio. Kielitaidon täytyy olla riittävä ja se usein testataan jollain kansainvälisellä testillä, jonka voi tehdä Suomessa, testejä ovat esimerkiksi IELTS tai TOEFL. Testit ovat maksullisia noin 250 – 300 euroa. Lisäksi kohdemaassa osallistutaan valintakokeeseen. Ulkomailla usein on lukukausimaksu, Iso-Britanniassa se on suomalaisilta perustason opiskelijoilta, eli kandi-tutkintoa suorittavien osalta maksimissaan 9000 puntaa. Opintoihin on mahdollista saada kelan myöntämää opintotukea Suomesta ja Britanniasta lukukausimaksulainaa.

Ensimmäistä tutkintoa (kandidaatti) Britanniassa suunnittelevan haku on yhteishaku. Sen järjestää UCAS (Universities and Colleges Admissions Service, jolle hakemukset osoitetaan. Haku tapahtuu sähköisesti. Hakiessa kannattaa olla hyvissä ajoin liikenteessä, sillä haku tapahtuu usein jo edellisvuoden syksyllä opintojen aloittamisesta. Hakuaika päättyy viimeistään tammikuun puoleen väliin sinä vuonna kuin opinnot alkaisivat syksyllä. Lisää tästä löydät: https://www.ucas.com/

Maskeerauskoulut, joista saa valmiudet toimia meikkiartistina Englannissa niin kuin Suomessakin ovat yksityisiä oppilaitoksia. Hakusanoilla Make up Artist education in Uk saa listaa Britanniassa toimivista oppilaitoksista joista pääsee ainakin alkuun. Hakua tarkemmin tutkiessa löysin 12 viikon kurssin, jolla sai yhdenlaisen maskeeraajatodistuksen, hinta koulutukselle oli 6700 puntaa. Haku näille kursseille tapahtuu verkkoilmoittautumisella.

Tietoa aiheeseen liittyen on paljon ja sitä joutuu jonkin verran tonkimaan. Tässä vastauksessa käytetyt linkit antavat hyvää pohjaa ja suosittelisin kysymään myös neuvoa Cimosta, josta saat myös henkilökohtaista tukea, http://maailmalle.net/tietoa_ja_neuvontaa/cimon_neuvontapalvelut.

Hyvää kevättä sinulle!

Terveisin Heta/Po1nt