Opiskelu ja työt

KYSYMYS

"Olen miettinyt lukion jälkeen oppisopimuskoulutusta. Alasta en vielä 100% tiedä, mutta mietin olisiko esimerkiksi lastentarhanohjaajaksi tai vastaavaksi mahdollista opiskella tuotakautta vai pitääkö ensin olla pohjalla esimerkiski lähihoitaja koulutus. Toinen mitä mietin on se että pitääkö oppisopimus olla jonkin koulun kautta vai miten se homma tarkalleen ottaen hoituu?"

-hukassa

 

VASTAUS

Hei nimimerkki hukassa,

Oppisopimuskoulutus on työssä tapahtuvaa ammatillista koulutusta, jota täydennetään oppilaitoksessa järjestettävillä tietopuolisilla opinnoilla. Se tarkoittaa, että opit pääasiassa omalla työpaikallasi käytännön työtä tekemällä. Täydennät oppimista osallistumalla koulutukseen jossain ammatillisessa oppilaitoksessa. Eli oppisopimus solmitaan työnantajan, opiskelijan ja oppisopimustoimijan kesken yhteistyössä oppilaitoksen opettajan kanssa. Oppisopimuksella voit opiskella minkä tahansa ammatillisen näyttötutkinnon, eli esimerkiksi lastenohjaajaksi (lapsi- ja perhetyön perustutkinto) voi opiskella oppisopimuksella. Päiväkodissa voi työskennellä lastenohjaajan tutkinnolla, myös lähihoitaja voi sitä työtä tehdä, mikäli suuntautumisalana on lasten ja nuorten hoito ja kasvatus, mutta lähihoitajan tutkinto ei siis ole pakollinen. Lähihoitajaksikin voi opiskella oppisopimuksella.

Käytännössä sinun tulisi ensimmäiseksi etsiä itsellesi koulutustavoitteesi mukainen työpaikka omatoimisesti tai esimerkiksi TE-toimiston avulla. Kun olet löytänyt työpaikan, sinun tulisi olla yhteydessä oman alueesi oppisopimustoimistoon, joka on Iisalmessa asuessasi Ylä-Savon ammattiopisto. Tämän jälkeen oppisopimustoimisto auttaa oppisopimuksen solmimisessa. Oppisopimus on aika monivaiheinen prosessi, joten suosittelen, että keskustelet aiheesta esimerkiksi koulusi opinto-ohjaajan kanssa tai voit olla suoraan yhteydessä tuonne Ylä-Savon Ammattiopistoon, josta voit kysyä lisätietoa aiheesta. Myös oman alueesi Ohjaamosta voit käydä pyytämässä apua, mikäli tuntuu siltä, että tarvitset tukea asioiden selvittämiseen. https://www.po1nt.fi/fi/kunnat/iisalmi/nuorisotyo-ohjaamossa/

Muita hyödyllisiä linkkejä:

http://www.ysao.fi/Suomeksi/Hae-opiskelemaan/Oppisopimus

http://www.te-palvelut.fi/te/fi/tyonhakijalle/ammatinvalinta_koulutus/oppisopimuskoulutus/index.html

https://opintopolku.fi/wp/oppisopimus/

 

 

Po1nt/ Saila