Nuorisotyö – mitä se on ja kuka sitä tekee Kuopiossa? Kulttuuriantropologisti Taavi Aatteenpuro perehtyi Kuopion kaupungin nuorisotyöhön ja tekijöihin. Katso hauska video tästä eriskummallisesta lajista ja sen lajityypillisestä käyttäytymisestä!
Mitä, Miksi, Miten?!
Nuorisotyö on nuorten hyvinvoinnin ja kasvun tukena elämän eri osa-alueilla. Nuorisotyö antaa mahdollisuuden osallistua, järjestää, tutustua, luoda, vaikuttaa, etsiä itseä, löytää vahvuuksia, You name it!
Koska Nuori!
Nuorisotyö on aina nuorilähtöistä – Nuoret ideoivat, nuoret tekevät! Siksi toiminta on aina nuorten itsensä näköistä ja siitä on helppo innostua.
Koska Sinä!
Nuorilähtöisyys tarkoittaa sitä, että sinä nuorena määrittelet ja päätät, millaista tukea nuorisonohjaajalta haluat.
Toivottavasti tunnet jo nämä hyvät tyypit!
Kuopion kaupungin nuorisopalveluissa työskentelee noin 30 nuorisonohjaajaa ja 12 etsivää nuorisotyöntekijää. Nuorisonohjaajat tuntevat alueensa, sen nuoret ja aikuiset. Heitä on lupa lähestyä minkä tahansa asian tiimoilta.
Meitä on monta!
Tiesitkö, että nuorisotiloissa ja tapahtumissa on vuodessa noin 250 000 käyntikertaa? Nuorisotiloissa järjestetään vuosittain yli 100 tapahtumaa! Nuorisotiloissa harrastetaan viikon jokaisena päivänä myös järjestöjen ohjaamana.
Mitä nuorisotyö siis on?
Nuorisotaloilla tapahtuu
Nuorisotalolla voit viettää vapaa-aikaa, tavata tuttuja ja harrastaa. Nuorisotaloilla järjestetään paljon kerhoja, retkiä ja leirejä. Nuorisoryhmille ja järjestöille on tarjolla tiloja harrastus- ja kokoontumiskäyttöön. Nuorisonohjaaja on turvallinen aikuinen, joka on töissä nuoria varten. Kartta Kuopion nuorisotaloista sekä
kerho- ja harrastustiloista löytyy täältä.
Asuinalueilla
Nuorisonohjaajat toimivat yhteistyössä esimerkiksi koulujen, kirjastojen,
Koulussa
Nuorisonohjaajia voit nähdä vapaa-ajan lisäksi myös koulussa.
Kouluilla ohjaajia voi olla mukana esimerkiksi pitkillä välitunneilla, tukioppilastoiminnassa, oppilaskunnan hallituksen toiminnassa sekä erilaisissa tapahtumissa ja muissa menoissa ja meiningeissä. Pitkillä välitunneilla käydään säännöllisesti. Nuorisonohjaajia on osalla alueista mukana myös koulun yhteisöllisessä oppilashuoltoryhmässä.
Jos bongaat nuorisonohjaajan omalta koulultasi, mene rohkeasti nykäisemään hihasta ja kysymään, mitä kaikkea toimintaa olisi tarjolla välitunnilla ja vapaa-ajalla!
Minna Canthin, Ylä-Pyörön ja Hatsalan kouluissa työskentelee koulujen omat koulunuorisontyöntekijät. Heidät voi tavata päivittäin kouluaikana omilta kouluiltaan.
Etsivä nuorisotyö
Etsivän nuorisotyön tehtävä on varmistaa, että jokainen nuori saa kasvamiseen, itsenäistymiseen ja osallisuuteen tarvitsemansa tuen – että kenenkään ei tarvitse kasvaa ja selviytyä yksin. Etsivässä nuorisotyössä kohdataan alle 29-vuotiaita nuoria, jotka tarvitsevat tukea arjessaan ja tulevaisuuden näkymiä. Etsivän nuorisotyön tehtävänä on tavoittaa tuen tarpeessa oleva nuori ja auttaa häntä sellaisten palvelujen ja muun tuen piiriin, joilla edistetään hänen kasvuaan, itsenäistymistään, osallisuuttaan yhteiskuntaan ja muuta elämänhallintaansa sekä pääsyään koulutukseen ja työmarkkinoille (Nuorisolaki 1285/2016).
Yhteistyössä etsivän nuorisotyön kanssa nuorella on mahdollisuus kerryttää tietoja ja taitoja sekä sellaista sosiaalista pääomaa, joilla suunnataan kohti aikuisuutta.
Kulttuurinen nuorisotyö
Kulttuurista nuorisotyötä on luovan, kulttuuria tuottavan harrastustoiminnan tukeminen, tilojen tarjoaminen, erilaisten tapahtuminen, kurssien tai kerhojen järjestäminen. Kulttuurisessa nuorisotyössä avainsana on nuorten oma toiminta. Keskustassa sijaitseva Kulttuuriareena 44 on erikoistunut kulttuuriseen nuorisotyöhön, mutta sitä tehdään kaikilla nuorisotaloilla.
Kansainvälisyys
Kuopion nuorisopalveluilla mahdollistetaan nuorille kokemuksia myös kansainvälisissä ympäristöissä. Kansainvälisiä projekteja tuetaan monilla nuorisotaloilla ja alueilla ympäri Kuopiota, mutta erityisesti Kulttuuriareena 44 on ollut vahvasti mukana nuorten kansainvälisyyskasvatuksessa. Vuosien varrella on järjestetty nuorisovaihtoja, esiintymismatkoja ja opintovierailuja. Lähialueyhteistyö Venäjän Karjalan kanssa on aktiivista. Vakiintuneita yhteistyökumppaneita löytyy myös Belgiasta, Norjasta, Saksasta ja Sloveniasta.
Euroopan Unionin nuorisotoimintaohjelma Erasmus+ on nuorisopalveluille tuttu monine alaohjelmineen. Nuorisonohjaaja Janne Kuitu Kulttuuriareena 44:ltä on koordinoinut Eurooppalaisen Solidaarisuusjoukkojen (ESC) projekteja Kuopiossa, sekä isännöiviä että lähteviä.
Jos kiinnostus kansainvälistä nuorisotyötä kohtaan herää, kannattaa rohkeasti nykäistä nuorisonohjaajaa hihasta! Ohjaajat auttavat mielellään mahdollisuuksien kartoittamisessa. Lisäksi erilaisista kansainvälisen nuorisotyön hankkeista infotaan esimerkiksi nuoriso- ja matkailukeskus Metsäkartanon toimesta Facebook-ryhmässä Kv-klubi Itä-Suomi.
Nuorten tieto- ja neuvontatyö
Oikeaa tietoa, oikeaan aikaan, juuri silloin, kuin sille on tarvetta! – Tämä on nuorisotiedotuksen pointti. Kaikki nuorisonohjaajat välittävät tietoa nuoren elämään kuuluvista asioista ja auttavat nuoria saamaan vastauksia elämän pieniin ja suuriin kysymyksiin. Yhteyttä voi ottaa myös nimettömästi Kysy pois! -palvelussa tai Po1ntin Chatissa. Lisäksi Po1ntista löytyy Läksy Chat, josta voi saada apua läksyihin.
Hankkeet ja kehittäminen
Asuinalueilla toteutetaan erilaisia projekteja ja hankkeita, jotka monipuolistavat nuorten toimintamahdollisuuksia ja kehittävät uusia nuorisotyön innovaatioita. Monilla nuorisotaloilla on mahdollista päästä mukaan EU:n nuoriso-ohjema Erasmus+ nuorisoalalle – Youth in Actionin mukaisiin kansainvälisyysprojekteihin. Tällöin reput pakataan porukalla ja suunnataan kohti uutta kulttuuria ja uusia ystäviä tai otetaan kansainvälisiä vieraita vastaan.
Digitaalinen nuorisotyö
Digitaalinen nuorisotyö on yksi nuorisotyön keskeistä menetelmistä ja nopeimmin kehittyvä työmuoto. Toimintaympäristöinä ovat muun muassa verkko, sosiaalinen media ja maker-toiminta. Digitaalisessa nuorisotyössä on tärkeää yhdessä tekeminen sekä vuorovaikutus. Digitaalinen ympäristö toimii erilaisen toiminnan alustana, jossa nuorisonohjaaja mahdollistaa nuorelle toimintaan osallistumisen. Sen tavoitteena on olla tavoitettavissa matalalla kynnyksellä niissä kanavissa, joita nuoret käyttävät. Nuorisonohjaajia työskentelee mm. Discordissa.
Avustukset ja nuorten etujen ajaminen
Eri toimijat voivat hakea toiminta-avustusta Kuopion kaupungin Hyvinvoinnin edistämisen palvelualueen kautta. Nuorisopalvelut tukee eri nuorisoryhmien toimintaa esimerkiksi antamalla maksutta käyttöön tiloja ja laitteita. Nuorisopalvelut vie lasten ja nuorten asioita eteenpäin kaupungissa ja ohjaa Kuopion Nuorisovaltuuston ja Lasten Parlamentin toimintaa.
Kuopion nuorisopalveluiden toimintaohjelma
Kuopion nuorisopalveluiden toimintaohjelma 2017 – 2020 on laadittu Kuopion nuorisopalveluiden toiminnan ohjaamiseksi sekä kehittämisen suuntaamiseksi seuraavan viisivuotiskauden aikana. Toimintaohjelma antaa ammatilliselle nuorisotyölle raamit, joiden sisällä nuorisotyötä tehdään alueelliset erityispiirteet ja tarpeet huomioiden. Ohjelma on pyritty rakentamaan lähelle konkreetista nuorisotyötä niin, että jokainen nuorisonohjaaja voi saada siitä tukea omalle ja tiiminsä työlle. Näin toimintaohjelma toimii samassa roolissa kuin paikalliset opetussuunnitelmat perusopetuksessa. Yhteistyökumppaneille ja päättäjille antaa kattavan kuvan ammatillisesta nuorisotyöstä Kuopion kaupungissa.
Nuorten kasvu ja elinolot, kaupungin kehittyminen sekä kulttuuriset muutokset haastavat nuorisopalvelut kehittämään toimintatapojaan ja kohdentamaan toimintaansa. Ohjelman valmistelussa on pysähdytty pohtimaan nuorisotyön tulevaisuuden haasteita ja poimimaan niistä keskeisiä teemoja. Konkreettisia tavoitteita ja toimenpiteitä on työstetty työryhmissä.
Lue toimintaohjelma tästä.
Toimintaohjelma vuosille 2021-2030 on päivityksen alla ja odottaa lautakuntakäsittelyä.