Vauvan soseiden syönti

Terveys & ihmissuhteet

KYSYMYS

VASTAUS

Hei ja kiitos hyvästä kysymyksestä!

Yleisesti ottaen vauvan soseet ovat terveellisiä, täynnä vitamiineja eivätkä sisällä turhia lisäaineita. Lisäksi hedelmä- tai marjapiltit ovat hyviä leivontaan, esim kakun tai kääretortun väliin.

Tutkimuksen mukaan lähes 40 prosenttia aikuisväestöstä käyttää tai on käyttänyt lastenruokia ainakin satunnaisesti. Noin kymmenesosa aikuisista syö lastenruokia vähintään muutaman kerran kuussa. Neljä prosenttia on säännöllisiä käyttäjiä. Aikuiset käyttävät lastenruokia lähinnä välipalana. Hedelmä- ja marjasoseita käytetään myös ruuanlaittoon ja leivontaan. Tutkimuksen mukaan aikuisia viehättää lastenruuissa niiden helppous ja hyvä maku. Myös lastenruokien terveellisyys, säilyvyys ja edullinen hinta vetoavat aikuisiin käyttäjiin.

Jotta liiallisesta vitamiinien napsimisesta muodostuisi todellinen terveysuhka, täytyisi niitä syödä huomattava määrä yli suositusten. Hyvin karkeasti arvioituna puhutaan kymmenkertaisesta määrästä suosituksiin nähden. Täältä voit lukea lisää vitamiineista ja niiden liikasaannista.

Yleisesti lasten ruoista ja valmistuksesta

Suomessa valmistettavissa (esim.Piltti ja Bona) lasten ruoissa on todella tarkka valvonta ja sitä säätelee erilaiset lait. Vain pieni osa saatavilla olevasta raaka-ainevirrasta soveltuu lasten ruoan raaka-aineiksi (noin pari prosenttia). Raaka-aineille tehdään monia erilaisia tarkastuksia ennen tehtaalle tuloa. Purkissa oleva ruoka pystytään jäljittämään yksityiselle pellolle asti useimmissa raaka-aineissa. Lastenruoissa edes luomu ei ole automaattisesti tae hyvästä laadusta, vaan laadun varmistamiseksi tehdään paljon töitä. Lasten ruokiin ei ole lisätty ollenkaan sokeria ja ne sisältävät vain luonnollisia ainesosia ja c-vitamiinia. Niihin ei myöskään ole lisätty tärkkelystä. Esim. Piltin 4kk soseisssa on käytetty vain yhtä pää raaka-ainetta ja 5kk soseissa käytetty kahta pää raaka-ainetta.

Huomioitavaa on kuitenkin, että soseet sisältävät yleensä suhteellisen paljon nestettä (vesi), joten on hyvä varmistaa säännöllinen ja riittävä kasvisten ja hedelmien annostelu, jotta ruokavaliosi on varmasti tasapainoinen ja saat kaiken kehosi tarvitseman ravintoaineen. Tasapainoinen ruokavalio edesauttaa aina ihmisen terveyttä.

Nautinnollisia hetkiä soseiden parissa!

Po1nt / Asta