KYSYMYS
Asunnon lämmitys kuulemma on suurimpia energiasyöppöjä. Mikä on matalin turvallinen lämpötila kerrostaloyksiöön? Niin että ei tule sormipaleltumia/muita ongelmia/sairauksia ja ettei lääkkeet ja muut tavarat mene pilalle ja ettei tule vaurioita kämpän rakenteisiin(kosteusvauriot ym)? Minulla on reilusti lämpimiä vaatteita, paksuja vilttejä ja talvipetivaatteita joten pärjäisin varmaan aika kylmässäkin.
VASTAUS
Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
Halusit tietää mikä olisi matalin turvallinen lämpötila kerrostaloyksiöön.
Asuintilojen lämmitys on suurin yksittäinen tekijä asuinrakennusten energiankulutuksessa: noin 70 prosenttia energiankulutuksesta kuluu lämmittämiseen. Lämpötilan lasku kahdella asteella tuo noin kymmenen prosentin säästön.
Monen kerrostaloasunnon lämpötila on talven lämmityskauden aikana pitkiäkin aikoja yli yhteisesti sovitun hyvän lämpötilan (21 astetta) sillä yleinen sisälämpötila on 23 astetta.
Hengitysliitto on kirjannut huoneilman lämpötilasta näin:
“Ihmiset kokevat lämmön hyvin yksilöllisesti. Toiset viihtyvät paremmin viileässä ja toiset puolestaan lämpimässä huoneilmassa. Lämpöaistimukseen vaikuttavat huoneen lämpötilan lisäksi ilmankosteus, vaatetus, toiminnan laatu, lämpösäteily ja ilman virtausnopeus.
Sekä liian alhainen että liian korkea huoneilman lämpötila haittaavat asumisviihtyvyyttä. Ne voivat aiheuttaa myös terveysongelmia. Sopiva asunnon huonelämpötila on noin 20–22 astetta. Lattian pintalämpötilan pitäisi olla vähintään 18 astetta. Liian viileä huoneilma aiheuttaa muun muassa lihas- ja nivelkipuja.”
Vantaan kaupungin vuokrayhtiö VAV taas kertoo näin:
“21 asteen lämpötilaa pidetään myös terveellisenä ja energiataloudellisena lämpötilana. Myös Motiva suosittelee oleskelulämpötilojen lämpötilaksi 20–21 astetta. Makuuhuoneessa nukkuu paremmin, kun lämpötila on tämän allekin, esimerkiksi 18–20 astetta. Huoneilman lämpötilan jyrkkää muutosta kesken lämmityskauden kannattaa välttää. Ihminen tottuu 0,5–1,0 asteen huonelämpötilanpudotukseen noin viikossa.”
Voit lukea lisää aiheesta myös rakennuslehden artikkelista.
Vattenfall on tehnyt listauksen sähkönsäästövinkeistä, joista voi myös olla hyötyä.
Cateva on myös koonnut lämmönsäästövinkkejä omaan listaansa.
Tsemppiä energiansäästöön!
Po1nt / Asta