Emätin

Terveys & ihmissuhteet

KYSYMYS

VASTAUS

Hei Stella ja kiitos hyvästä kysymyksestäsi!

On normaalia itsetyydyttää montakin kertaa päivässä kunhan se ei häiritse normaalia arkea. Sitä voi tehdä useinkin, jos siltä tuntuu. Itsetyydytystä ei ole kuitenkaan mikään pakko tehdä koskaan. Tärkeintä on, että itsetyydytys tuntuu hyvältä ja siitä saa nautintoa. Usein tapahtuvan tai liian rajun itsetyydytyksen seurauksina sukuelinten iholle saattaa syntyä nirhaumia tai haavaumia, sillä sukuelinten alueen iho on ohutta ja herkkää. Silloin ihon kannattaa antaa parantua rauhassa ja pestä sitä päivittäin vedellä ja kokeilla itsetyydytystä taas, kun iho on terve.

 

Emätin on joustavaa pehmytkudosta joka yhdistää ulkoiset sukuelimet ja kohdun. Emätin on litteä ja joustava ja aikuisella se on noin 6 – 12 cm pitkä. Emätin on niin joustava, että se voi toisaalta kiristyä tiukaksi esim. sisään työnnetyn sormen ympäri ja toisaalta se voi laajentua niin, että emättimeen mahtuu penis, dildo tai kuukautiskuppi. 

Muista, että alapää pitäisi pestä joka päivä. Sinun on pestävä häpyhuulten välit aina häpykummulle saakka, nivuset ja takapuoli. Vaginan sisäpuolta taas ei saa pestä – se on itse asiassa kiellettyä – jotta emättimen pH-tasapaino ei häiriinny, puhumattakaan siitä, että tekisit silloin valkovuodon työt. Peseminen liian usein voi saada herkän ihon ärtymään ja kuivumaan. Jos taas alapään pestään liian harvoin, on eri bakteerien liiankin helppoa kasvaa emättimessä. Kohtuus onkin parasta, ja tässä tapauksessa kohtuus tarkoittaa siis kertaa päivässä.

Vesipesu yleensä riittää, mutta älä käytä alapään pesuun tavallista saippuaa. Saippuan pH-arvo on yleensä liian korkea (noin 9). Intiimipesuaine tuo lisää raikkautta esim. kuukautisten aikana tai itsetyydytyksen jälkeen. Hapan intiimipesuneste tai -öljy on alapäälle turvallinen. Emättimen normaali pH-arvo on 3,5–4,5. Mitä lähempänä pesunesteen pH-arvo on emättimen omaa pH:ta, sitä parempi. Osa pesunesteistä sisältää maitohappoa, joka tasapainottaa pH-arvoa. Kaikki sukupuolet voivat käyttää samoja aineita.

 

Valkovuoto on normaalia emättimen eritettä, jonka tehtävä on suojata ja puhdistaa emätintä. Valkovuoto muodostuu emättimen ja kohdunkaulan limakalvojen eritteistä ja limakalvoilta irroinesta soluista (solut irtoavat jatkuvan uusiutumisen seurauksena). Maitohappoa tuottavat sauvabakteerit muodostavat emättimen hallitsevan bakteerikannan, minkä seurauksena normaali emätinerite on hapan.

Naissukupuolihormonit (etenkin estrogeeni) säätelevät emätineritteen määrää ja koostumusta, minkä takia valkovuodon määrä vaihtelee naisen iän ja kuukautiskierron mukaan. Kuukautiskierron alkupuolella valkovuodon määrä lisääntyy ollen runsaimmillaan muutaman päivän ajan kierron puolivälissä ennen ovulaatiota, jolloin kohdunkaulan limaa erittyy runsaasti venyvänä ja kirkkaana. Kierron loppupuolella ovulaation jälkeen erite niukkenee ja muuttuu sitkeäksi. Ehkäisypillerien käytön aikana valkovuodon määrä yleensä vähenee. Raskauden aikana valkovuoto lisääntyy.

 

Ihania hetkiä oman kehon kanssa!

Po1nt / Asta