Haaveilen peg-napista

Terveys & ihmissuhteet

KYSYMYS

VASTAUS

Hei!

Ongelmasi ei ole yhtään tyhmä, vaan aika haastava.
Jokaisella on inhokki ruokia, mutta toisilla niitä voi olla enemmän. Kuitenkin mitä kuvailet vaikuttaa laajemmalta kuin se ettei pidä vihanneksista.

Oletko keskustellut asiasta terveydenhoitajan kanssa koulussa tai terveyskeskuksessa pyytänyt päästä puhumaan ruokaterapeutille. Kuten itsekkin huomautit et pysty syömään juuri mitään terveellistä, mikä vaikuttaa omaan vointiin ja jaksamiseen. Tärkeää olisikin puuttua tähän mahdollisimman pian.

Mainitset miten ruokien rakenne, maku, ulkonäkö jne vaikuttaa syömiseen. Voisiko ruokia muuttaa esim soseuttamalla tai paistamalla, riippuen millainen tekstuuri on häiritsevä ja mikä siedettävä. Kannattaa myös ammattilaisen katsoa, miten ruokailua voisi tehostaa, syödä ruokia jotka täyttävät ravintoarvot nopeammin kuin toiset ja voisiko hyödyntää ravinteita.

Myös se että haaveilet terveysongelmista päästäksesi toisesta olisi tärkeä ottaa esille esimerkiksi terveydenhuollon henkilön kanssa (terveydenhoitaja, sairaanhoitaja, psykologi, kuraattori jne). Peg-napin saaminen todella on jo itsessään iso prosessi ja tuo toisen liutan muita ongelmia ja haasteita. Kannattaa myös muistaa ne, jos tuntuu ettei peg napissa ole mitään huonoa puolta. Peg nappi ei myös poista ongelmaa, koska sitä ei edes mainitsemissa tilanteissa aseteta pysyvätsti ja aina on riski komplikaatioihin.

Ruokailemisen ei tulisi tuntua rankaistukselta tai ikävältä. Siksi kannustan sinau rohkeasti keskustelemaan syömisen haasteista luotettavan tahon kanssa, sekä haastaa itseään kokeilemaan uusia ruokia tai muokkaamaan vanhoja syötäviksi itselle.

terveisin
Po1nt/ Sanni