Hampaiden puhdistamisen järjestys

Terveys & ihmissuhteet

KYSYMYS

VASTAUS

Moi ja kiitos kysymyksestäsi!

Hammasvälien putsareilla saat nostettua plakkibakteereja ientaskusta hammasharjasi ulottuville – siksi hammasvälien puhdistus kannattaa tehdä ennen hampaiden pesua. Yksinään hammasharjasi ei tahnankaan kanssa hammasvälejäsi putsaa, sillä hammasharjan harjakset eivät pääse hammasväleihisi. Hampaita pestessäsi harjaspäätä kannattaa pitää osittain ikenen päällä, koska se antaa ikenellesi lisää jumppaavaa liikettä ja näin saat pestyä myös ienrajasi paremmin puhtaaksi.

Ikenesi tekee hammasväliisi “nystyn”, jonka molemmin puolin on yleensä yksi putsaamista kaipaava hammaspinta. Jokaisessa hammasvälissä on siis kaksi pintaa, jotka sinun on käytävä läpi valitsemallasi välineellä. Myös hammaskaaresi viimeinen hammas kaipaa puhdistamista taaimmaiselta pinnaltaan. Taaimmainen hammas on ainoa hammasvälin pinta, jolla ei ole vastaparia.

Kieli olisi hyvä puhdistaa vähintään kerran viikossa hampaiden pesun yhteydessä. Mitä useammin kuitenkin kielesi puhdistat, sitä vähemmän bakteereja siihen ehtii kertyä ja sitä helpompaa puhdistaminen on. Jos sinulla on kate- tai karvakieli, on sinun hyvä puhdistaa kielesi useammin.

Kielen puhdistamiseen voit käyttää teelusikkaa, jonka käännät kupupuoli ylöspäin ja kaapaiset kärjellä kielen pintaa. Kun käytät hallitusti voimaa ja aloitat puhdistamisen keskeltä läheltä kielen kärkeä, vältät yökkäysrefleksin. Voit myös tarttua kieleesi puhtaalla nenäliinalla ja vetää sitä hellästi ulospäin puhdistamisen helpottamiseksi. Huuhtaise lusikka aina kaapaisun jälkeen juoksevan veden alla. Kielen puhdistamiseen on  olemassa omia välineitään, jotka tekevät puhdistamisesta miellyttävämpää erityisesti herkkänieluisille. Kuten teelusikka, myös kielenpuhdistaja huuhtaistaan aina kaapaisujen välissä. Jotkut käyttävät kielensä bakteeripeitteen poistamiseen hammasharjaansa eikä siinä periaatteessa ole mitään väärää. Hankkimalla kielellesi oman putsausvälineensä varmistut kuitenkin siitä, etteivät bakteerit kulkeudu takaisin suuhusi seuraavalla hampaiden pesukerralla.

Hyväksi puhdistusjärjestyksesi voisi siis sanoa:

  1. Hammasvälien puhdistus
  2. Kielen puhdistus
  3. Hampaiden järjestelmällinen harjaus: hampaat suositellaan harjaamaan aina samassa järjestyksessä, jotta kaikkien hampaidesi kaikki pinnat tulevat pestyiksi. Levitä aluksi tahna vaikuttamaan kaikkialle hampaisiisi ja aloita sitten pesu kielen puolelta sisäkaarelta, siirry ulkokaarelle ja pese viimeisenä purupinta. Toista sisäkaari-ulkokaari-purupinta-järjestys myös toiseen hammaskaareesi eli ylä tai alahampaisiin.
  4. Viimeisenä voit käyttää vielä halutessasi suuvettä

Lisää tietoa hampaiden pesusta löydät täältä.

Mukavia hampaiden pesu hetkiä!

Po1nt / Asta