Heijastimet

Vapaa-aika

KYSYMYS

VASTAUS

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Jalankulkijan on lain mukaan pimeällä liikkuessaan yleensä käytettävä heijastinta.

Valaistuissa taajamissakin voi olla vaikea havaita pimeän aikaan liikkuvia jalankulkijoita ja pyöräilijöitä. Katu- ja mainosvalot sekä puiden ja pensaiden varjot hankaloittavat havainnointia. Sade, sumu ja huurtuneet ikkunat heikentävät kuljettajan näkymää. Kuskin näkökykyyn vaikuttavat myös auton valojen kunto sekä tuulilasin likaantuminen.

Kuva liikenneturvan sivuilta

Jalankulkijan heijastimet määritellään Euroopan unionin henkilösuojaindirektiivin perusteella. Heijastimien näkyvyys varmennetaan mittaamalla muun muassa heijastimen kokonaisvalovoima ja pinta-ala standardin EN 13356 mukaan. Myytävien heijastinten tulee täyttää standardin vaatimukset ja olla CE-hyväksyttyjä. Tämä on syytä tarkistaa ennen ostopäätöksen tekoa.

Kunnollisen heijastimen myyntipakkauksesta löytyvät ainakin seuraavat tiedot:

  • CE-merkintä
  • EN 13356
  • tyyppitarkastuksen suorittaneen tahon tiedot
  • käyttöohjeet
  • valmistaja.

Jos itse askartelee heijastavista materiaaleista, kankaista, langoista tms. heijastavia asusteita, kannattaa muistaa, ettei niissä heijastavuus välttämättä ole asianmukaisen heijastimen luokkaa. Itsetehdyt heijastavat koristeet täydentävät pimeän ajan lookia, mutta niiden rinnalla kannattaa käyttää varsinaista heijastinta. Näin varmistat, että näyt riittävän pitkälle.

Erilaiset heijastimet eivät ole toisiaan poissulkevia vaan toisiaan täydentäviä. Mitä useampia heijastimia käytetään, sen paremmin autoilija näkee pimeässä tai hämärässä kulkevan jalankulkijan. Molemmin puolin kiinnitetyt heijastimet auttavat autoilijaa hahmottamaan tiellä kulkijan myös leveyssuunnassa. Voit siis käyttää niin montaa eri heijastinta kuin tahdot. Voit halutessasi käyttää myös esim. huomio ledvaloja, jotka voi kiinnittää esim. reppuun tai vyöhön. Näissä valoissa on se hyöty, että muut näkevät sinut silloinkin, kun kuljet ilman mitään muuta valonlähdettä, kuten katuvaloja tai autojen valoja (heijastin heijastaa valoa, led valo on itsessään toimiva valo).

Kuva Liikenneturvan sivuilta

 

Lisää tietoa heijastimista löytyy Liikenneturvan sivuilta.

Turvallista liikkumista pimeyden keskelle,

Po1nt / Asta