Invavessojen käyttölupa

Terveys & ihmissuhteet

KYSYMYS

VASTAUS

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Invalidiliiton vastaava esteettömyysasiantuntija Marika Nordlund sanoo, että heillä ei Invalidiliitossa ole asiaan virallista kantaa. Usein esteettömissä vessoissa on lastenhoitopöytä ja potta, ja se on lähtökohtaisesti ajateltu monenlaisen tarvitsijan käyttöön.

Täytyy myös muistaa, että kaikilla vamma tai sairaus ei näy ulospäin. Esimerkiksi suolistosairautta sairastava saattaa tarvita esteetöntä vessaa siinä missä liikuntaesteinen. Invavessoissa on myös usein istuminen paremmin tuettu (esim käsituet), joista myös esim. vanhukset hyötyvät, ja wc istuin on usein hieman korkeammalla, mikä sopii paremmin esim. selkäsairauksia sairastaville. Invavessa ei siis ole pelkästään pyörätuolissa liikkuville, vaan sen suunniteltu esteettömyys palvelee monia erilaisia ihmisiä paremmin kuin tavallinen wc.

Eli voit hyvin käyttää invavessaa jatkossa. Ensisijaisesti vuoro tulisi kuitenkin luovuttaa sitä enemmän tarvitsevalle, joten on kohteliasta katsoa, tarvitseeko joku muu ensisijaisesti invavessaa sillä hetkellä sinua enemmän. On hyvä myös muistaa, että esim. teatterin väliaika on hyvin lyhyt, ja esim. pyörätuolilla kulkevalla kuluu aikaa vessassa asiointiin muita pidemmän aikaa, joten tällaisissa tilanteissa olisi hyvä antaa eniten tarvitsevalle tilaa ja aikaa, eikä käyttää vessaa niinsanottuna “jonon ohituksena”. Mutta esimerkiksi kauppakeskuksissa tai kouluissa voit hyvin käyttää invavessaa, jos kukaan muu ei silloin tarvitse invavessaa sinua enemmän. Jos joku kysyy sinulta asiasta, voit vaikka kertoa, että sinulla on sellaisia rajoitteita, jotka vaikuttavat vessassa käyntiin, ja invavessassa ne on paremmin huomioitu.

Mielestäni invavessan sijaan tulisikin puhua esteettömästä vessasta, joka on helposti käytettävissä kaikille. Invalidi viittaa kuitenkin niin vahvasti fyysiseen rajoittavaan tekijään tai vammaan. Esteetön vessa – sanana huomioisi kaikenlaisen muunkin erityistarpeen.

Lämpimin terveisin,

Po1nt / Asta