Jatkuva hikoilu

Terveys & ihmissuhteet

KYSYMYS

VASTAUS

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Hikoilu on kehon luonnollinen reaktio korkeisiin lämpötiloihin, liikuntaan, voimakkaisiin tunteisiin ja tiettyihin sairauksiin. Hikoilu voi johtua myös hormonitasojen muutoksista. Hiki voi koostumukseltaan koostua monesta eri tekijästä (riippuen siitä, mistä vartalonosasta hiki tulee) mutta suurin osa siitä on vettä.

Elämäntavoilla on suuri osa siihen, miten ihomme voi ja kuinka paljon hikoilemme. Erityinen ihonhoito, karvojen ajelu ja esim. antiperspirantit voivat kaikki olla avuksi.

Mitä puet yllesi: tietyt kankaat antavat ihosi hengittää paremmin – ne pitävät lämpötilat alhaisempina ja mahdollistavat ilmanvaihdon. Hengittävät kankaat kuten puuvilla, nailon, polyesteri ja pellava pitävät kehosi viileämpänä. Joskus hikoilua ei voi estää. Jos sinulla on edessäsi iso tapahtuma, käytä värejä, joissa hikiläikät eivät korostu; jätä vaaleansiniset ja harmaat vaatekaappiin ja valitse tummempia värejä ja mustaa.

Ruokavalio: Jotkut ruoat saavat hikoamaan enemmän – tietyt lihat, tuliset ruoat, uppopaistetut ja rasvaiset ruoat, pikaruoka, roskaruoka ja kofeiini voivat kaikki saada kehosi hikoilemaan enemmän. Tietyillä ruoilla taas on hikoilua vähentäviä ominaisuuksia, kuten hedelmillä, kasviksilla ja ruoansulatusta tukevilla ruoilla – kun ruoansulatuksessasi on häiriöitä, kehosi tuottaa enemmän hikeä. Syö paljon kurkkua, selleriä, pinaattia jne. edistääksesi ruoansulatusta. Vesi auttaa pitämään kehon lämpötilan alhaisempana; hikoilet vähemmän, kun kehon ei tarvitse vapauttaa ylimääräistä lämpöä. Muistathan siis juoda kaksi litraa vettä päivässä ja huolehtia kehon nesteytyksestä.

Antiperspirantit ovat parhaita hikoaville kainaloille – ne on kehitetty estämään hikoilua, kun taas tavalliset deodorantit torjuvat vain hajua. Voit lukea näiden kahden erosta lisää täältä.

Jatkuva hikoilu voi kieliä myös sairauksista. Liiallinen hikoilu, joka tapahtuu muuallakin kuin kainaloiden ja kämmenten alueella, voi olla myös merkki vakavastakin terveysongelmasta.

Kun voimakkaaseen hikoiluun liittyy muitakin oireita, on hyvä hakeutua lääkärin pakeille.

Kyseessä voi olla esimerkiksi:

  • Sokeritauti: Mikäli runsaaseen hikoiluun liittyy huimausta ja huonovointisuutta, kyse voi olla matalasta verensokerista eli hypoglykemiasta, jota on silloin tällöin useimmilla tyypin 1 diabetesta sairastavilla.
  • Alhainen verenpaine: Hikoilu ja sen aikana esiintyvä huimaus tai voimakas väsymyksen tunne voivat kieliä myös alhaisesta verenpaineesta.
  • Kilpirauhasen liikatoiminta tai kehon tulehdustila: Mikäli hikoiluun liittyy unettomuutta ja laihtumista, kyseessä saattaa olla hypertyreoosi, eli kilpirauhasen liikatoiminta. Väsymys ja runsas hikoilu voivat olla merkki myös infektiosta, eli kehon tulehdustilasta.
  • Sydänsairaus: Liiallinen hikoilu voi olla merkki siitä, ettei sydän voi hyvin – etenkin, jos hikoiluun liittyy rintakipua. Syynä voi olla siis sydänsairaus.

Mikäli sinulla on hikoilun lisäksi muitakin oireita, ota heti yhteys lääkäriin asian selvittämiseksi.

Lämpimin terveisin,

Po1nt / Asta