KYSYMYS
Tiedättekö mitään kasveista? Sain pari kuukautta sitten söpön minikokoisen pallomaisen kaktuksen ja se on venähtänyt oudon pitkäksi pötköksi ja se meinaa jo kallistella ja kaatua(yritän epätoivoisesti käännellä ruukkua että se korjaisi suuntaansa pystympään, se haluaa aina kaatua suoraan ikkunaan). Miten oikein saan sen lopettamaan järjettömän kasvun? Kastelenkohan sitä liikaa/liian vähän tai pitäisikö se siirtää pois ikkunalaudalta tai jotain?
VASTAUS
Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
Kaktus on kiitollinen kotona kasvatettava kasvi, sillä se selviytyy käytännössä kaikissa olosuhteissa. Voit vahingoittaa kaktustasi ainoastaan kastelemalla sitä liikaa. Muuten voit jättää kaktuksen hyvällä omallatunnolla yksin kotiin useaksikin viikoksi, eikä se edes huomaa poissaoloasi. Lajikkeiden välillä on toki eroja; jotkin kaktukset tarvitsevat vettä kerran viikossa.
Hyvä muistisääntö kastelun suhteen on, että mitä lämpimämmässä paikassa kaktusta pidetään, sitä enemmän se tarvitsee vettä. Kastele kaktustasi kuitenkin korkeintaan 2–3 kertaa kuussa – myös niitä lajikkeita, jotka tarvitsevat suhteellisen paljon vettä. Ruukun pohjassa on oltava reikä, jotta kaktuksen juuret eivät joudu kärsimään märästä kasvualustasta.
Kasvi rakastaa valoa, mutta se ei saisi olla pitkiä aikoja suorassa auringonvalossa.
Hoito ja sisälämpötila kaktukselle:
- Keväällä optimaalinen lämpötila on 18 – 24 astetta. Kiinnitä huomiota myös siihen, että huoneessa tulisi olla alhainen kosteus.
- Kesällä sama kuin keväällä, lisää kastelun määrää hiukan.
- Syksyllä on erittäin tärkeää luoda alhainen kosteus huoneeseen, muuten kaktussegmentit alkavat kasvaa nopeasti ja piikkisärmän ulkonäkö pilaantuu. Lämpötilan tulee olla 18 – 20 astetta.
- Talvella kaktuksen kastelu ei ole välttämätöntä. Talvella tärkein asia on antaa kasville mukava lämpötila eli noin 5–7 astetta.
Voit tukea kaktusta erilaisilla kasvi- tai kukkakepeillä, mikäli se ei meinaa muutoin pysyä pystyssä. Keppien ja tuennan avulla (esim. narut keppien välissä) saat myös kontrolloitua hieman kasvusuuntaa. Huolehti, ettet kastele kaktusta useammin kuin 2-3 kertaa kuussa ja huoneen ilma ei ole liian kostea.
Halutessasi voit myös yrittää pelastaa kaktuksen leikkaamalla ja juurettamalla sen uudestaan. Voit katsoa apua tähän esim. tästä TikTok videosta (englanniksi puhuttu, mutta havainnollistaa mitä pitää tehdä).
Lisää tietoa kaktuksista Plantagenin sivuilla ja Biolanin sivuilla.
Tsemppiä kaktuksen kasvattamiseen!
Po1nt / Asta