Kana- tai lihaliemikuutio ja hygienia

Terveys & ihmissuhteet

KYSYMYS

VASTAUS

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Liemikuutio, joka voi olla esimerkiksi liha- tai kasvisliemikuutio, on teollisesti valmistettu kuivattu tiiviste, jota käytetään liha- tai kasvisliemen valmistamiseen tai ruokien maustamiseen niiden valmistusvaiheessa. Kana- ja lihaliemikuutioita on olemassa erilaisia, ja niiden ainesosat voivat vaihdella eri merkkien välillä.

Esim. Kanaliemikuutio (Knorr) sisältää:

  • Suola
  • perunatärkkelys
  • kasvirasvat (palmu, shea, sal)
  • hiivauute
  • sokeri
  • kananrasva 3 %
  • kananliha 1 %
  • mausteet ja yrtit (mm. SELLERINSIEMEN ja persilja)
  • aromi
  • sipulijauhe
  • maltodekstriini
  • sitruunamehujauhe
  • karamellisiirappi
  • hapettumisenestoaine (rosmariiniuute)

Lihaliemikuutio (Knorr) sisältää:

  • Suola
  • kasvirasvat (palmu, shea, sal)
  • perunatärkkelys
  • sokeri
  • naudanlihauute 4 %
  • hiivauute
  • aromi
  • sipulijauhe
  • karamellisiirappi
  • maltodekstriini
  • mausteet ja yrtit (mm. persilja ja SELLERINSIEMEN)
  • porkkana

Esimerkiksi naudanlihauute on lihasta kuumalla vedellä uutettua lientä kuiviin haihduttamalla saatu valmiste. Eli lihauute ei ole raakaa lihaa, vaan jo kerran kuumennettua ja sitten kuivatettua. Kananrasva käy läpi monta eri käsittelyvaihetta, jossa seosta myös kuumennetaan, eli silloinkaan kyseessä ei ole raaka aines. Kanaliemikuutioihin käytettävästä kananlihasta en löytänyt tarkempaa tietoa, mutta määrä on prosentuaalisesti hyvin vähäinen kuutiossa. Kaiken kaikkiaan suola, palmurasva ja arominvahventeet muodostavat liki 90% koko kuution sisällöstä.

Hyvä hygienia on tärkeää ruokaa valmistettaessa, sillä väärin käsitellyt ja säilytetyt elintarvikkeet voivat aiheuttaa ruokamyrkytyksiä ja sairauksia. Keittiön pintojen, laitteiden ja ruoanlaittovälineiden tulee aina olla puhtaita, eikä käsienpesua pidä unohtaa. Myös työpintojen pyyhkimiseen käytetyt rätit ja pyyhkeet kannattaa vaihtaa riittävän usein. Raaka-aineiden käsittelyn välillä on pestävä kädet ja puhdistettava työvälineet ja pinnat.

Vahvoja tai desinfioivia puhdistusaineita ei tarvita, kun koti siivotaan säännöllisesti. Lähtökohtaisesti siivoukseen riittää pH-arvoltaan neutraali tai heikosti emäksinen yleispuhdistusaine. Esimerkiksi käsiastianpesuaine on oivallinen yleispuhdistusaine kaikkeen kodin siivoukseen, myös ikkunoiden pesuun. Pääsääntöisesti kotioloissa kokatessa riittää pöytäpintojen puhdistus esim. tiskirätillä ja keittiön puhdistamiseen tarkoitetuilla siivousaineilla. Myös ekologisilla, valmiiksi kotoa löytyvillä ainesosilla kuten etikalla tai soodalla, voi pitää kodin puhtaana. Ekologisista siivousaineista voit lukea lisää esim. täältä ja täältä.

Voit lukea lisää ruoanlaiton hygieniasta tästä artikkelista.

Myös ruokatiedon sivuilta löydät paljon käteviä vinkkejä ruoan valmistukseen, käsittelyyn ja jälkitoimiin.

Mukavia ruoanlaittohetkiä!

Po1nt / Asta