Katseiden kohtaaminen peilissä

Muut

KYSYMYS

VASTAUS

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Yksinkertaisesti sanottuna peili tarkoittaa sileää ja kiillotettua lasipintaa, jonka kautta kuvat muodostetaan heijastuksella, kun valo putoaa siihen. Peili on määritelty kiiltäväksi lasi-esineeksi, jonka takana on hopeanhohtoinen päällyste, joka heijastaa valoa ja johtaa sen edessä olevan esineen muodostumiseen. Sitä käytetään kodeissamme, jotta näemme kasvojemme tai muiden esineiden heijastuksen. Myös esimerkiksi tasainen veden pinta voi toimia peilin tavoin ja heijastaa sen ympärillä olevat asiat valon osuessa siihen.

Peili siis heijastaa aina kaiken sen ympärillä olevan, kun siihen osuu valon säteitä. Peilin kautta toista katsoessa voi tuntua siltä, että toinen katsoo suoraan silmiin, mutta todellisuudessa peili vain heijastaa silmien katseen. Myös toisessa huoneessa oleva ihminen näkee sinut peilissä aina silloin, kun olet peilin heijastuksen alueella (riippumatta siitä katsotko itse peiliä vai et). Esimerkiksi toisessa huoneessa olija voi hyvin nähdä sinut peilin kautta, vaikka katsot peilistä poispäin.

Tämä video voi auttaa hahmottamaan tarkemmin peilin toimintaa (valitettavasti löytyy vain englannin kielellä, mutta videon animaatiot auttavat silti hahmottamaan peilin toimintaa).

Lämpimin terveisin,

Po1nt / Asta