Kellertävät pikkuhousut

Terveys & ihmissuhteet

KYSYMYS

VASTAUS

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Pikkuhousujen värjäytyminen on monille naisille tuttu, arkinen pulma. Juuri kukaan ei kuitenkaan tunnu tietävän, mistä kummallinen värimuunnos johtuu.

Pikkuhousujen sävymuutoksen taustalla on pH-arvoon liittyvä reaktio: alapäästä erittyvä valkovuoto syövyttää alushousujen sävyn uuteen uskoon. Ihon pH on noin 5 ja ulkosynnyttimien alueella se on 4,5–5. Emättimen sisällä arvo on 3,5–4, eli emättimen sisällä on kaikkein happaminta. Kun hapan neste erittyy ulos, se hapertaa ja muuttaa alushousujen väriä. Kummallinen värjäytymisilmiö kertoo siis terveestä alapäästä, ei huonosta hygieniasta.

Kyseessä voi olla myös normaali kuluminen. Kun valkoiset vaatteet imevät hikeä sekä altistuvat pölylle ja tietyn tyyppisille pesuaineille, kankaan alkuperäinen värisävy voi muuttua huonoon suuntaan. Jo lyhyenkin ajan kuluessa tämä saa lempivaatteesi näyttämään ikääntyneiltä ja likaisilta.

Voit yrittää poistaa värjätymiä, mutta mikäli se ei auta, värjäytyneet vaatteet olisi aina hyvä vaihtaa uusiin hygieniasyistä. Täältä löydät vinkkejä vaatteiden valkaisuun.

Pikkuhousunsuojilla voi ehkäistä myös alusvaatteiden kulumista.

Alushousuja on hyvä olla tarpeeksi erilaisia eri tilanteisiin. Löydät lisää eri alushousuista täältä.

Lämpimin terveisin,

Po1nt / Asta