Koiran hankkiminen

Vapaa-aika

KYSYMYS

VASTAUS

Hei ja kiitos kysymyksistäsi!

Kerroit, että lääkäri on suositellut sinulle enemmän liikuntaa päivittäin, ja että et oikein osaa olla ihmisten seurassa.

Voisiko tukihenkilötoiminnasta tai jonkinlaisesta kaveritoiminnasta olla sinulle apua? Monella paikkakunnalla toimii vapaaehtoisia ihmisiä, joista voi saada seuraa esimerkiksi ulkoiluun, elokuvissa käyntiin tai kahville. Esimerkiksi muutamissa Savon kunnissa toimii Zemppari-toiminta, jonka kautta voisit saada itsellesi arkeen kaveriksi Zempparin. Voit myös etsiä lisää tietoa oman alueesi tukihenkilö tai kaveritoiminnasta esim. kirjoittamalla selaimen hakukoneeseen “tukihenkilötoiminta Varkaus”.

Pohdit mahdollisesti koiran hankkimista.

Hienoa, että harkitset tarkoin ajan kanssa lemmikin hankkimista. Lemmikki tuo elämään paljon iloa, mutta siihen sisältyy myös suuri taloudellinen ja henkinen vastuu. Koiranomistajana kannat vastuuta elävästä olennosta, joka on täysin riippuvainen sinusta ja huolenpidostasi. Koira on perheenjäsen, joka parhaassa tapauksessa kulkee uskollisesti rinnallasi jopa 15 vuotta. Nykytietämyksen mukaan koiran käytös ja kognitiiviset kyvyt muistuttavat aikuisiälläkin monella tapaa 2–3-vuotiaan lapsen vastaavia kykyjä. Onkin syytä perusteellisesti pohtia, kykenetkö nyt ja tulevaisuudessa huolehtimaan ikitaaperosta sen tarvitsemalla tavalla. Ennen kaikkea koira on eläin, joka tarvitsee runsaasti lajityypillistä tekemistä (juoksemista, leikkimistä, pureskeltavaa), seuraa ja johdonmukaista ohjausta kasvaakseen kelpo koirakansalaiseksi. Jotta lemmikki voi hyvin, on sille tarjottava myös laadukasta ravintoa, joitakin tarvikkeita sekä ajoittain eläinlääkärin hoitoa.

Kerroit, että sinulla voisi olla tiedossa jo kodinvaihtajakoira. Koiran historia voi vaikuttaa sen elämään ja käytökseen hyvinkin paljon, ja siksi ennen aikuisen koiran ottamista onkin hyvä selvittää sen taustat, jos ne vain ovat tiedossa. Oletko tutustunut tarkemmin mitä rotua koira on ja sopiiko se ominaisuuksiltaan sinulle? Tärkein asia ennen koiran hankintaa on sopivan rodun valinta. Täältä voit  tutustua tarkemmin, miten voit valita juuri itsellesi sopivan koirarodun.

Se mitä rotu on alun perin jalostettu tekemään, ohjaa lemmikin käytöstä aina.
Rodun alkuperäinen käyttötarkoitus arkielämässä voi vaikuttaa esimerkiksi seuraavilla tavoilla:

 • Paimenkoira saattaa geeniensä ohjailemana ryntäillä polkupyörien ja autojen perään pyrkien näykkimään niitä ja suunnata paimennuskäytöstä esimerkiksi perheen lapsiin.
 • Terriereillä ja muilla metsästyskoirilla riistavietti vie usein voiton kaikesta muusta, ja kuuliaisinkin yksilö pelmahtaa pupun perään ja metsästää vimmaisesti naapurin kissaa (eikä välttämättä kuule käskyjä tai muista komentoja).
 • Hälyttävät vahtikoirat ilmoittavat koko korttelille kuuluvalla haukulla lähestyvästä postimiehestä, hissin kolahduksesta ja jäätelöauton kiertelystä naapurikaupungissa.
 • jne..

Myös rodun terveydentilaan on suositeltavaa tutustua tarkasti. Käytännössä jokaisella koirarodulla on rodulle tyypillisiä alttiuksia sairaustua erilaisiin sairauksiin (esim. hampaisiin, korviin, niveliin tai kuuloon liittyvät sairaudet). Erilaisten koirakirjojen ja rotuyhdistysten verkkosivujen kahlaaminen on hyvin käytettyä aikaa, ja niiltä löytyy tarkemmin tietoa kunkin rodun tarpeista ja tyypillisimmistä sairauksista. Kysy myös rohkeasti lisätietoja kasvattajilta, kouluttajilta ja rodun harrastajilta. Koiranäyttelyssä käyminenkin voi antaa hyviä ideoita. Kennelliiton sivuilta löydät myös arvokasta tietoa koiran omistamisesta (sivut takkuavat ajoittain).

Pohdi myös omaa elinympäristöäsi ja elintapaasi.

 • Voiko asunnossasi pitää koiraa? Esim. monessa vuokra-asunnossa lemmikit ovat kiellettyjä. Onko asuntosi tarpeeksi iso koiran leikeille?
 • Pääseehän koira ulkoilemaan turvallisesti ja tekemään tarpeensa ulos rauhassa? Esim. kaupungin keskustassa koiran ulkoilupaikat ovat vähäisiä, ja koira voi joutua tekemään tarpeet kadulle. Monesti keskusta-alueilla on myös kielletty koiran ulkoiluttaminen esim. kiinteistöjen lähellä olevissa oleskelupuistoissa. Onko lähelläsi koirapuistoa, metsää tai muuta paikkaa, jossa koira pääsee purkamaan energiaa? Kaikki koirat tarvitsevat ulkoilua ja aktivointia useita kertoja päivässä – säällä kuin säällä.
 • Matkusteletko paljon tai pitkiä matkoja esim. eri paikkakunnille? Kulkisiko koira mukanasi? Miten toimisit, jos koira voi esimerkiksi pahoin matkoilla? Tulisiko sille olla silloin hoitopaikka?
 • Tapaatko paljon eri ihmisiä tai vietätkö aikaasi esim. ystävien luona? Miten koira otetaan näissä tilanteissa huomioon?
 • Onko arkirytmisi säännöllistä? Koira vaatii usein säännöllisen päivittäisen aikataulun (esim. aamuruokailu, aamupissitykset, iltaruokailut ja lenkkeilyt olisi hyvä olla aina tiettyyn aikaan).

 

Olit kiinnostunut myös koiraan liittyvistä kuluista ja kustannuksista.
Yleisimpiä kuluja koirasta:

 • koiran ostohinta
 • ruoka koiran kulutuksen mukaan (usein pennuilla ruokaan kuluu vuodessa noin 900€ ruokaan, aikuisilla koirilla vielä enemmän)
 • tarvikkeet (esim. lelut, valjaat, ruokakipot yms 117€/vuosi)
 • rokotukset (joskus jopa parin vuoden välein)
 • lois- ja punkkihäädöt (vuodessa noin 95€)
 • ensiapupakkaus ja tarvittava muu hätälääkitys (noin 120€)
 • turkinhoito (rodusta riippuen alkaen 20€, trimmattavilla roduilla esim. kerran kuukaudessa trimmaus 100-150€= jopa 1500€/vuosi)
 • mahdollinen kouluttaminen
 • vakuutukset (alkaen 370€ riippuen mitä kaikkea vakuutus kattaa)

Koiranomistajat yleisesti arvelevat kuukausimenoihin riittävän keskimäärin 130 euroa. Vuosittaiset pitokulut nousevat joka tapauksessa yli 1500 euron. Kaikki riippuu kuitenkin koiran rodusta, iästä ja terveydestä sekä siitä, mitä lemmikin kanssa tehdään. Ruoka on pysyvä menoerä ja tarvikkeita tulee hankkia silloin tällöin. Lemmikkiin voi satsata suuriakin summia, jos haluaa sille esimerkiksi tietynlaisen ruokavalion tai erilaisia hoitoja. Myös yhteisistä harrastuksista tulee kuluja. Edullisimmin pääsee markettiruoalla ja ulkoilulla.

 

Kerroit myös, että vanhempasi tai sukusi eivät oikein välitä koirista. Koiran päävastuu tulee olemaan aina omistajalla, eli sinulla, jolloin esim. vanhempasi tai sukusi eivät voi vaikuttaa koiraan liittyviin päätöksiin. On silti hyvä pohtia, miten koiran ja suvun kanssa eläminen olisi mahdollisimman mukavaa kaikille osapuolille, koira mukaan lukien. Vietätkö vanhempien ja sukulaisten kanssa paljon aikaa? Vierailetko heidän luonaan pitkiä aikoja (esim.viikonloput, joululomat, kesälomat yms.)? Miten hoitaisit lemmikin hoidon silloin- voisiko se tulla mukaan vierailulle vai tulisiko sillä olla hoitopaikka muualta? Onko suvussasi allergisia ihmisiä? Kun olet pohtinut kaikkia näitä näkökulmia, voit yrittää perustella tarkemmin vanhemmillesi ja suvullesi, miksi koiran hankkiminen olisi sinulle tärkeää ja miten hoitaisit arjen koiran kanssa.

Olisiko jollain tutullasi koira, jonka voisit saada itsellesi hoitoon vaikka viikon ajaksi? Pääsisit tarkemmin tutustumaan, millaista arki koiran kanssa voisi olla, ja tutkailemaan tarkemmin myös omia tuntemuksiasi. Pääsisitkö tutustumaan tarkemmin kodinvaihtajakoiraan vierailemalla kodissa tai esimerkiksi sopimalla, että koira tulisi luoksesi esim. parin viikon ajaksi ennen lopullista päätöstä koiran ottamisesta?

Tsemppiä!

Po1nt / Asta