KYSYMYS
Minulle tulee koko ajan mustelmia, yleensä raajoihin mutta joskus oli jopa tississä! En edes joka kerta tiedä mistä ne ovat tulleet, huomaan vaan suihkussa että jaa, taas on tullut lisää. Lähes aina mustelmia on 2-5 kerrallaan että ei niitä nyt niin älyttömästi ole, kooltaan ne ovat yleensä parista sentistä kämmeneen(ilman sormia). Tällä hetkellä on raajoissa yksi parin sentin, yksi viiden sentin ja kaksi sormettoman kämmenen kokoista. En ole huomannut että muilla ihmisillä olisi samalla lailla mustelmia. Mikähän vika minussa on vai olenkohan vain superkömpelö? Voiko joku sairaus tehdä ihmisestä herkästi mustuvan? On aika noloa näyttää koko ajan pahoinpidellyltä, varsinkin kesäisin kun ei voi peittää vaatteilla… Voikohan mustelmien paranemista jotenkin nopeuttaa?
VASTAUS
Moi ja kiitos kysymyksestäsi!
Mustelmat, jotka tunnetaan lääketieteessä myös nimellä kontuusiot, syntyvät yleensä, kun pienet hiussuonet katkeavat ja vuotavat verta ihon alle. Iän myötä hiussuonisto heikentyy luonnostaan, ja iho sekä rasvakudos ohenevat, jolloin ne tarjoavat vähemmän suojaa kaikenlaisilta kolhuilta.
Kaikenikäisillä ihmisillä mustelmat ovat yleensä harmittomia, eivätkä ne vaadi hoitoa. Ihon alle vuotanut veri imeytyy takaisin elimistöön yleensä muutamassa viikossa. Jääpussin painaminen tuoretta mustelmaa vasten voi rajoittaa sen leviämistä.
Aina kyse ei ole ikääntymisestä, sillä jotkut vain saavat helpommin mustelmia kuin toiset. Herkkyys saada ihoon sinimustia jälkiä pienistäkin kolhuista vaikuttaa kulkevan joissakin suvuissa. Yleisesti ottaen naiset ovat miehiä herkempiä saamaan mustelmia, mutta tarkkaa syytä sille ei edelleenkään tiedetä.
Mustelmia voivat lisätä:
- Ohut iho
- ikääntyminen
- tulehduskipulääkkeet
- omega kolmoset ja reilu kalanmaksaöljyjen käyttö
- veren hyytymiseen vaikuttavat lääkkeet, kuten varfariini sekä kortisonin pitkäaikainen käyttö
- rankan liikunnan aikana voi syntyä mustelmia, jos kudoksiin tihkuu ponnistaessa verta
- lihasvammoissa ja murtumissa voi niin ikään syntyä mustelmia
Vaikka mustelmista ei yleensä kannata huolestua, poikkeustapauksiakin on. Jos yksittäinen mustelma on maksimissaan kolmen senttimetrin kokoinen, siitä ei yleensä tarvitse huolestua. Jos mustelma on erittäin turvonnut ja kipeä, eikä vain hieman pöhöttynyt ja arka, ongelman taustalla voi olla hoitoa vaativa venähdys tai murtuma. Kannattaa myös ottaa yhteyttä lääkäriin, jos saat äkillisesti paljon mustelmia, jos ne eivät katoa ajan myötä tai jos ne ilmaantuvat uudelleen ilman syytä – varsinkin jos kyseessä on yleensä vähemmän kolhuja saava alue, kuten selkä, vartalo tai kasvot.
Lämpimin terveisin,
Po1nt / Asta