Koko ajan mustelmilla

Terveys & ihmissuhteet

KYSYMYS

VASTAUS

Moi ja kiitos kysymyksestäsi!

Mustelmat, jotka tunnetaan lääketieteessä myös nimellä kontuusiot, syntyvät yleensä, kun pienet hiussuonet katkeavat ja vuotavat verta ihon alle. Iän myötä hiussuonisto heikentyy luonnostaan, ja iho sekä rasvakudos ohenevat, jolloin ne tarjoavat vähemmän suojaa kaikenlaisilta kolhuilta.

Kaikenikäisillä ihmisillä mustelmat ovat yleensä harmittomia, eivätkä ne vaadi hoitoa. Ihon alle vuotanut veri imeytyy takaisin elimistöön yleensä muutamassa viikossa. Jääpussin painaminen tuoretta mustelmaa vasten voi rajoittaa sen leviämistä.

Aina kyse ei ole ikääntymisestä, sillä jotkut vain saavat helpommin mustelmia kuin toiset. Herkkyys saada ihoon sinimustia jälkiä pienistäkin kolhuista vaikuttaa kulkevan joissakin suvuissa. Yleisesti ottaen naiset ovat miehiä herkempiä saamaan mustelmia, mutta tarkkaa syytä sille ei edelleenkään tiedetä.

Mustelmia voivat lisätä:

  • Ohut iho
  • ikääntyminen
  • tulehduskipulääkkeet
  • omega kolmoset ja reilu kalanmaksaöljyjen käyttö
  •  veren hyytymiseen vaikuttavat lääkkeet, kuten varfariini sekä kortisonin pitkäaikainen käyttö
  • rankan liikunnan aikana voi syntyä mustelmia, jos kudoksiin tihkuu ponnistaessa verta
  • lihasvammoissa ja murtumissa voi niin ikään syntyä mustelmia

Vaikka mustelmista ei yleensä kannata huolestua, poikkeustapauksiakin on. Jos yksittäinen mustelma on maksimissaan kolmen senttimetrin kokoinen, siitä ei yleensä tarvitse huolestua. Jos mustelma on erittäin turvonnut ja kipeä, eikä vain hieman pöhöttynyt ja arka, ongelman taustalla voi olla hoitoa vaativa venähdys tai murtuma. Kannattaa myös ottaa yhteyttä lääkäriin, jos saat äkillisesti paljon mustelmia, jos ne eivät katoa ajan myötä tai jos ne ilmaantuvat uudelleen ilman syytä – varsinkin jos kyseessä on yleensä vähemmän kolhuja saava alue, kuten selkä, vartalo tai kasvot.

Lämpimin terveisin,

Po1nt / Asta