Lasten kirjojen lukeminen

Vapaa-aika

KYSYMYS

VASTAUS

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Nykylastenkirjallisuudessa on yhä tavallisempaa, että kirjat suunnataan useille ikäryhmille ja raja-aidat lasten ja aikuisten kirjojen välillä madaltuvat. Parhaimmillaan lastenkirjallisuus tarjoaa antoisia lukukokemuksia sekä lapselle että aikuiselle, ja teoksen kaksoisyleisö voi ammentaa kirjasta omanlaisiaan sävyjä ja sisältöjä. Kuvitetun kirjan tai kuvakirjan lukeminen tarjoaa lisäksi esteettisiä elämyksiä. Korkeatasoinen kuvakirjataide ilahduttaa silmää ja luo mahdollisuuksia uusiin tulkintoihin ja oivalluksiin.

Lastenkirjallisuudessa on ihanaa se, että se yleisesti ottaen kestää aikaa yllättävän hyvin. Jotkut teokset, hahmot ja tarinat riemastuttavat sukupolvia toisensa jälkeen. Tuore lastenkirjallisuus tarjoaa aikuisille paitsi mahdollisuuden laajentaa omaa tajuntaa myös hyvää tietoa nykyajan kielestä, leikeistä ja lasten tavoista hahmottaa maailmaa. Esimerkiksi Muumit tai Harry Potter kirjat ilahduttavat vuodesta toiseen niin lapsia kuin aikuisiakin, ja niissä käsitellään paljon syvällisiäkin teemoja elämästä.

Usein tutut lapsuuden asiat, kuten luetut kirjat, lapsuuden elokuvat tai tietyt ruoat tuovat turvaa ja lämpimiä tunteita aikuisille. Esim. tutut lasten kirjat saattavat avata mielen pohtimaan jo elettyä elämää ja tulevaa elämää uudella tavalla.

Nostalgiaan liittyy vahvasti tunteisiin nivoutuvat asiat, kuten esimerkiksi ruoka, musiikki, tuoksut, muotoilu, arkkitehtuuri, sadut, leikit ja pelit. Nostalgiaa voidaan pitää psyykkisenä resurssina, jonka avulla voimme säädellä omia tunteitamme liikkumalla henkilöhistoriamme aikajanalla edestakaisin. Lisäksi se auttaa ylläpitämään jatkuvuutta entisen minän ja nykyisen minän välillä. Kun ihmiset puhuvat hellästi ja rakastavasti menneisyydestä, heillä on myös taipumusta muuttua toiveikkaammaksi tulevaisuuden suhteen. Nostalgian myötä ihmiset ovat jalomielisempiä ja suvaitsevaisempia vieraita kohtaan.

Löysin myös artikkelin, jossa vinkataan erilaisia lastenkirjoja aikuisille, joka voi olla sinusta mielenkiintoinen.

Käy vaan rohkeasti kirjastossa lainaamassa lastenkirjoja tai voit pyytää vanhat kirjat vanhemmilta itsellesi, esimerkiksi sanomalla, että haluat säilyttää rakkaat kirjat varmaan säästöön tulevaisuutta varten. Monessa kirjastossa on myös itselainaamispiste, josta voit lainata itsenäisesti kirjoja omalla kirjastokortillasi.

Ihania lukuhetkiä!

Po1nt / Asta