Onko rasismia?

Terveys & ihmissuhteet

KYSYMYS

VASTAUS

Hei!

Jokaisella ihmisellä on omia mieltymyksiä ja toiveita kumppaniin. Niihin ei ihminen itse pysty vaikuttamaan, kuten ei ihminen siihen mistä ruuista pitää. Kuitenkin kuten lempiruoka, voi mieltymykset muuttua iän mukana.

Rasismi on laaja käsite, mutta usein se sisältää tietoisen valinnan tuoda ilmi syrjivää mielipidettä tai toimintaa, jonka tarkoitus on aiheuttaa pahaa oloa toista ihmistä kohtaan perustuen hänen etniseen taustaansa, kuten ulkonäköön tai kansalaisuuteen. Se ettei henkilökohtaisesti halua vaikka seurustella tietynlaisen kansalaisuuden kanssa, ei ole rasismia, mutta on hyvä miettiä mihin tämä pohjautuu. Onko kyse vain ettei koe vetoa henkilöön, vai onko syy juuri hänen ihonvärinsä tai kulttuurinsa?

Jos joku lähestyisi sinua ja sattuu olemaan etniseltä taustalta sellainen, johon et koe vetoa, kannattaa vain vasta ystävällisesti, ettei kiinnosta tai kuten vastaisit kelle tahansa, jonka kanssa kemiat eivät kohtaa. Rasistista olisi jos vastaisit hänelle töykeästi tai toisit ilme, ettet halua tustua häneen hänen etnisen taustan takia. Saman voisit ajatella itsesi kannalta. Jos lähestyisit jotakuta, josta itse pidät, mutta hän vastaisi sinulle että ei kiitos koska olet tuon maalainen. Se tuntuisi varmasti ikävältä, koske et voi vaikutta ulkoonäköösi, etniseen taustaasi tai kansalaisuuteesi.

Emme voi vaikuttaa omiin mieltymyksiimme, mutta voimme vaikutta miten tuomme ne ilmi ja aiheutammeko sillä toisille tarpeetonta mielipahaa. Asiaa kannattaa miettiä, mutta ei ottaa sen vakavammin kuin miksi pitäisi enemmän vaaleista vai tummista hiuksista.

Terveisin
Sanni/Po1nt.fi