Outo haju alapäässä

Terveys & ihmissuhteet

KYSYMYS

VASTAUS

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Tyypillisesti vagina tuoksuu hieman, mutta sen tuoksu voi vaihdella. Esimerkiksi kuukautiskierto, siemenneste ja hikoilu muuttavat vaginan tuoksua.

Alapään hajuun voi vaikuttaa moni asia:

  • Kuukautiskierron ja hormonien heilahtelun vuoksi myös vaginan tuoksu voi muuttua. Muutoksen takana voivat olla vaihtelut progesteroni- ja estrogeenitasoissa. Hormonien vaikutus tuoksuun on kuitenkin usein hyvin pieni – sitä ei välttämättä edes huomaa. Kuukautisten aikana haju voi kuitenkin muuttua voimakkaasti veren vuoksi. Valuva veri sekä emättimessä oleva vanha veri tuoksuvat. Etenkin kuukautisten lopussa tämä korostuu, kun veri on jähmeämpää ja poistuu emättimestä hitaammin.
  • Ruokavaliolla on vaikutusta myös siihen miltä alapäässäsi tuoksuu. Sitrushedelmien, kuten appelsiinien, ananaksen tai greippien syöminen tiettävästi muuttaa alapään hajua (ja makua) makeammaksi. Runsas sipulin, valkosipulin, parsan ja parsakaalin syöminen saattaa aiheuttaa epämiellyttävää hajua, ja makua.
  • Haju, jota monet naiset kuvailevat kloriitiksi tai valkaisuaineeksi ei onneksi ole haju, josta kannattaa huolestua. Hajustetut tai maustetut liukuvoiteet ja kondomit saattavat aiheuttaa hajun, joten vaihda käyttämäsi tuotteet tuoksuttomiin, jos haju häiritsee sinua.
  • Alapään silakkatoria muistuttava haju, on merkki mahdollisesta bakteerivaginoosista. Haju on yleensä pahimmillaan seksin jälkeen, ja siihen ei liity kutinaa tai arkuutta. Bakteerivaginoosi on helposti hoidettavissa, ja lääkäri voi määrätä siihen antibiootteja tutkimusten jälkeen. Jos kalaiseen hajuun liittyy runsasta, kellertävää tai vihertävää vuotoa, on mahdollista että kyseessä on trikomoniaasi. Trikomoniaasi, eli trichomonas vaginalis, on loisen aiheuttama sukupuolitauti. Trikomoniaasi on WHO:n mukaan maailman yleisin sukupuolitauti, mutta Suomessa erittäin harvinainen.
  • Etenkin kuukautisten aikana metallinen haju on täysin normaali. Kuukautisten aikana erittyvä erityisen rautapitoinen veri aiheuttaa metallista hajua. Jos metallinen haju jatkuu kuukautisten jälkeen ja siihen liittyy kutinaa tai kipua, hakeudu lääkärin vastaanotolle.
  • Leipää muistuttava, hennon hiivamainen haju alapäässä, johon liittyy raejuustoa rakenteeltaan muistuttavaa kokkareista valkovuotoa, saattaa viitata hiivatulehdukseen. Hiivatulehdus on yleinen vaiva, ja se on helppo hoitaa.

Jos syynä on tulehdus tai sukupuolitauti, ohessa ilmenee usein muitakin oireita, kuten kirvelyä, kutinaa, ärsytystä ja kipua.

Opettele siis tunnistamaan oman vaginasi tuoksu, jolloin osaat havaita muutokset sekä hakeutua hoitoon tarvittaessa.

Lämpimin terveisin,

Po1nt / Asta