Ruuan maku eri paikoissa syötynä

Terveys & ihmissuhteet

KYSYMYS

VASTAUS

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Ruoan makuun vaikuttaa moni asia:

  • Ihminen kykenee aistimaan ruuissa tuhansia erilaisia hajuja. Suuri osa makuelämyksestä muodostuukin hajuista, jotka sekoittuvat maun aistimukseen.
  • Ruuan ulkonäkö on tärkeä asia ruuanvalinnassa. Jos ruuan väri on jollain lailla väärä, saatamme jättää ruuan kokonaan maistamatta. Ruuan väri voi kertoa esimerkiksi siitä, onko ruoka syötävää tai miltä ruoka voisi maistua. Väri saattaakin johdatella makuaistiamme harhaan.
  • Näkö-, tunto- ja kuuloaisteilla otamme selvää ruuan rakenteesta. Tuoreen leivän tunnistaa pehmeydestä ja lusikoidessasi jogurttia näet, onko se löysää vai paksua. Suutuntuma kertoo, onko kiisseli juoksevaa vai hyytelömäistä tai pihvi mureaa vai sitkeää. Myös kuuloaisti osallistuu ruuan syömisestä saatavaan nautintoon. Hyvät hapankorput rouskuvat syötäessä ja omena on nahistunut, jos purtaessa ei kuulu ääntä. Tuntoaisti kertoo muun muassa ruuan lämpötilasta, joka on myös olennainen osa ruuan miellyttävyyttä.

Eli myös ruokailuympäristö omine ääninen, tuntemuksiniin ja hajuineen vaikuttaa koko ruokailukokemukseen ja voi vaikuttaa myös siihen, millaisena koet ruoan maun. Esimerkiksi moni sanoo ulkona ruoan maistuvan paremmalta kuin sisätiloissa. Tähän vaikuttaa mm. raittiin ulkoilman aiheuttama herkempi hajuaisti mikä saa myös ruoan maistumaan paremmalta.

Nauti siis ruokasi sellaisissa paikoissa, joissa se on itsellesi mielekästä!

Lämpimin terveisin,

Po1nt / Asta