Säästäminen

Raha

KYSYMYS

VASTAUS

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Omasta rahatilanteesta huolehtiminen on tärkeää. Kun tulot ja menot ovat tasapainossa keskenään, tilanteita voi ennakoida, laskujen maksaminen sujuu vaivatta ja tarpeellisiin ostoksiin on varaa. Se, miten paljon loppukuusta tilillä tulisi olla hätävararahaa, riippuu omista menoista ja kuluistasi. Oman budjetin tekeminen auttaa hahmottamaan omat menot ja kulut tarkemmin.

Laittamalla rahaa säästöön ennakoit mahdollisia haasteita rahatilanteessa. Joskus taloudellinen tilanne pääsee horjumaan: yllättävä menoerä (kuten esim. puhelimen rikkoutuminen) syökin ison osan rahoista ja voi vaikeuttaa elämää. Tällöin kannattaa miettiä, mikä olisi paras ratkaisu asian selvittämiseksi: rahan säästäminen, lainaaminen vai maksujen uudelleensopiminen. Mikäli rahat ovat usein tiukilla, laskut maksamatta ja velkataakkaa alkaa uhkaavasti kertyä aina vain lisää, on talous syytä saada kuriin. Tällöin on pysähdyttävä miettimään, kuinka omaa talouttaan hoitaa, ja suunniteltava, kuinka ongelmilta vältytään jatkossa.

Huonosti hoidettuihin raha-asioihin ei tule suhtautua kevyesti, sillä niillä voi olla kauaskantoiset vaikutukset. Pienet maksamatta jääneet laskut voivat johtaa maksuhäiriömerkintään ja olla esteenä myöhemmin, kun haluaisit vaikkapa vuokrata tai ostaa asunnon, pyytää pankista lainaa tai anoa luottokorttia.

Arviota siitä, paljonko tuloja ja menoja kertyy, kutsutaan budjetiksi. Omat menot kannattaa sopeuttaa saatuun rahaan. Joskus jostakin mieliteosta on luovuttava, jotta saa rahat riittämään. Tätä kutsutaan rahan budjetoinniksi: mihin tarvitsen rahaa oikeasti ja mikä ostos voi odottaa? 

Omaa rahankäyttöä voi seurata yksinkertaisella kirjanpidolla. Säilyttämällä jokaisen ostoksen kuitin tai kirjaamalla kuluneen summan ylös, voi kuukauden päästä arvioida, millä tasolla oma kulutus on. Jos saadut rahat eivät millään riitä kattamaan kulutusta, on ostoksia joko vähennettävä tai keksittävä uusia keinoja saada lisää rahaa.

Rahaa kuluu asumiseen, paikasta toiseen liikkumiseen, puhelimeen ja nettiin, ruokaan, harrastuksiin ja vaatteisiin. Myös iltariennot voivat syödä loven budjettiin. Pelkkien tukien varassa eläminen voi osoittautua haasteelliseksi, jolloin kysymykseen voi tulla esimerkiksi osa-aikaisen työn hankkiminen.

Apua raha-asioihin, oman talouden suunnitteluun sekä oman palkan ymmärtämiseen saat Ota palkkasi haltuun -oppaasta.

Erilaisia kirjanpito- ja taloussuunnitelmapohjia löydät Marttojen nettisivuilta.

Pennon nettisivuilla voit pitää kirjaa jokapäiväisistä menoistasi ja tulostasi.

Löydät säästövinkkejä Nuorten elämän nettisivuilta.

Lämpimin terveisin,

Po1nt / Asta