Tauteja eskarikaverin pususta?

Terveys & ihmissuhteet

KYSYMYS

VASTAUS

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

On hyvin epätodennäköistä, että esikouluikäisellä lapsella olisi seksitauti. Seksitaudit tarttuvat pääasiassa tai suureksi osaksi seksikontakteissa. Seksitaudit voivat tarttua, jos emätineritettä, siemennestettä, esiliukastetta tai verta pääsee seksikumppanin limakalvolle tai avoimiin haavoihin.Seksitaudit eivät tartu suudellessa, poikkeuksena herpes-virus joka voi tarttua herpeksen ollessa aktiivisessa vaiheessa. Seksitaudit voivat tarttua suun alueelle suojaamattomassa suuseksissä, tällöin seksitautitestit on otettava erikseen nielun alueelta.

Oireettomia seksitauteja on ilmennyt noin 3-4 vuoden jälkeenkin edellisestä seksikerrasta, mutta tämä on hyvin harvinaista.

Sen sijaan muut taudit voivat levitä myös pusun kautta. Jos lapsi on esimerksi flunssainen, voi flunssa tarttua myös pussailun kautta. Usein tarttumiseen vaaditaan kuitenkin pitkäkestoisempi aika tarttujan kanssa (esim. samojen tilojen käyttö) kuin lyhyt kohtaaminen. On myös todennäköistä, että pusuteitse tarttuvat taudit oireilevat suhteellisen piankin tartunnasta, eivätkä ole oireettomia vuosia.

Ensisuudelmaan ei ole olemassa tarkkaa määrittelyä. Jotkut saattavat ajatella ensimmäisen suudelman olleen pieni pusu poskille, toiset huulille. Suurin osa kuitenkin korostaa sitä, että ensisuudelma on sellainen, johon itsellä liittyy positiivinen tunnelataus (eli sitä on itse toivottu). Esimerkiksi pienet lapset usein pussailevat toisiaan esim. leikkipaikoilla, usein tuntemattomiakin lapsia. Harva silti näistä lapsista laskee, että se olisi ensi suudelma- enemmänkin hyvin luonnollista sosiaalista kanssakäymistä lapselle. Usein näistä voi kuitenkin jäädä mieleen myös hauskoja muistoja ja kokemuksia.

En siis usko, että sinun tulisi olla huolissasi omasta terveydestäsi tässä tilanteessa.

Lämpimin terveisin,

Po1nt / Asta