Terveyssiteen vaihtoajat

Terveys & ihmissuhteet

KYSYMYS

VASTAUS

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Käytitpä sitten tamponeja tai siteitä, ne kannattaa vaihtaa säännöllisesti, vaikka vuoto olisi vähäistä. Terveyssiteet keräävät myös iholta erittyvän hien yms. itseensä, eli suojan vaihtaminen säännöllisesti on aina hygieenisempää kuin pitää suojaa liian pitkää paikallaan.

Suojaa on vaihdettava useammin vuodon ollessa runsaimmillaan – yleensä parin ensimmäisen vuotopäivän aikana. Vuodon vähentyessä voit pitkittää siteen vaihtoväliä. Treenamisen ja esimerkiksi uimisen jälkeen on hyvä käydä pesulla ja vaihtaa tamponi tai laittaa puhdas side.

Kertakäyttöiset kuukautissuojat tulee vaihtaa 4-8 tunnin välein, jolloin myös kannattaa tehdä alapesu vedellä. Side kannattaa vaihtaa aina, jos se tuntuu ihoa vasten kostealta tai se haiskahtaa pahalta. Jos kuukautiset ovat runsaat, täytyy sidettä vaihtaa huomattavasti useammin, jopa joka toinen tunti.

Tamponin vaihtoväli riippuu kuukautisvuodon määrästä. Usein ensimmäisten päivien aikana vuoto on runsaampaa jolloin vaihtoväli voi olla 2-5 tunnin välein. Yhtä tamponia ei suositella käytettävän 8 tuntia pidempään. Jos kokeilet nykäistä tamponia ja se liikkuu kevyesti, voit vaihtaa sen. Jos tamponi ei liiku, tamponin vaihtamista ei todennäköisesti tarvitse tehdä.

Kuukautiskupin, eli kuukupin käyttöaika riippuu vuodon määrästä ja kuukautiskupin koosta. Kuukupin voi tyhjentää noin 2–4 kertaa vuorokaudessa, tai tarvittaessa. Kuukuppia voi käyttää jopa 12 tuntia kerrallaan, myös öisin. Kuukupin käytössä hygienia on erittäin tärkeä muistaa, pese kädet kun tyhjennät kuppia tai asetat puhtaan kupin. Kuukupin käytöstä ja hygieniasta voit lukea täältä. 

Jos vuoto on hyvin vähäistä, voit käyttää myös kevyempiä suojia. Joissain tilanteissa jopa ohuet virtsankarkailusuojat voivat ajaa asian kuukautissuojina.

Lämpimin terveisin,

Po1nt / Asta