Turvallisuuden tunne

Terveys & ihmissuhteet

KYSYMYS

VASTAUS

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Kuulostaa siltä, että olet kohdannut traumatisoivan tilanteen. Traumatisoiva tapahtuma on mikä tahansa ihmisen kokema uhkaava tilanne, joka aiheuttaa voimakkaita, normaalia elämää häiritseviä reaktioita. Tuntemukset voivat kestää muutamasta tunnista muutamaan vuorokauteen. Traumatisoivasta tapahtumasta voi kuitenkin selvitä.

Turvallisuuden tunne on ihmiselle tärkeä asia. Turvallisuutta on erilaista, kuten epävarmaan tulevaisuuteen liittyvää turvattomuuden tunnetta ja turvattomuutta, johon liittyy omaan tai läheisen terveyteen tai omaisuuteen liittyvää uhkaa.

Muistathan kuitenkin, että turvattomuuden tunne on alunperin erittäin tervettä kehon ja mielen reaktioita epäterveisiin olosuhteisiin. Sen tarkoitus on pitää sinut turvassa sinua uhkaavilta asioilta.

Omaa vointiaan ja selviytymistä tilanteesta voi jokainen kohentaa monin konstein. Nämä asiat voivat auttaa traumaattisesta tilanteesta tai ajatuksista selviytymiseen:

  • Puhuminen tapahtumasta jonkun läheisen tai ammattiauttajan kanssa.
  • Tunteiden ilmaisu esimerkiksi piirtämällä, kirjoittamalla tai kuuntelemalla musiikkia. Tunteiden ilmaiseminen edistää toipumista.
  • Aktiivisena pysyminen on yksi tärkeimmistä keinoista, sillä se vahvistaa toivoa ja saa ajatukset uusille urille.
  • On hyvä pyrkiä tekemään niitä asioita, jotka aiemmin tuottivat iloa ja mistä sai voimaa.
  • Säännöllinen päivärytmi ruokailuineen ja ulkoiluineen auttaa jaksamaan.
  • Toivo syntyy ennen kaikkea omassa mielessä: siksi on tärkeää pyrkiä löytämään myönteisiä ajatuksia katastrofiajatusten sijaan.
  • Hakemalla tarvittaessa ulkopuolista apua esimerkiksi kouluterveydenhuollosta tai kriisikeskuksesta.

Tukinet on Internetissä toimiva kriisikeskus. Se keskittyy ihmisen auttamiseen arjen murheiden keskellä, kokemusten jakamiseen ja tuen löytymiseen sitä tarvitseville. Voit myös hakea tukea tilanteeseesi myös terveysasemaltasi tai esimerkiksi järjestöstä.

Voit myös käydä keskustelemassa asiasta tarkemmin esim. chateissa. Netarin sivuilta löydät runsaasti erilaisia chat-palveluita, jotka on kohdennettu auttamaan nuoria.

Lämpimin terveisin,

Po1nt / Asta