Turvavyöt lyhyen matkan liikenteissä

Vapaa-aika

KYSYMYS

VASTAUS

Hei ja kiitos hyvästä kysymyksestäsi!

Turvavöiden käyttövelvoite linja-autoissa on ollut lakisääteinen ja voimassa jo vuodesta 2006 alkaen.  Liikenneturva ja Linja-autoliitto muistuttavat, että kaikissa linja-autoissa on käytettävä turvavyötä, jos sellainen on istuinpaikalle asennettu. Turvavyön käyttövaatimus koskee myös kaupunkiliikenteeseen suunniteltuja linja-autoja, jos niihin on asennettu turvavyöt.

Uusiin linja-autoihin turvavyön asennuspakko tuli jo vuonna 1999. Asennuspakko ei kuitenkaan koske kaupunkiliikenteessä käytettäviä linja-autoja, joissa on myös seisomapaikkoja. Turvavöitä ei siis lain mukaan tarvitse olla sellaisissa busseissa, joissa matkustaja voi myös seisoa. Bussimatkustajille turvavöiden käyttöpakosta ilmoittaa kuljettaja, rahastaja, matkaopas tai ryhmänjohtaja. Ilmoittamiseen voidaan käyttää myös audiovisuaalisia keinoja kuten videota tai jokaiselta istumapaikalta näkyvää merkkiä.

Ongelmana turvavyön käyttöön liittyvässä lainsäädännössä ovat kaupunkiliikenteessä seisomapaikoin varustetut bussit. Se, ettei lainsäädäntöön ole saatu turvavyön asennuspakkoa seisomapaikoin varustettuihin busseihin, johtunee käytännön syistä ja niistä seuranneesta vastustuksesta. Turvavöiden käyttö koetaan hankalana, kun kaupunkiliikenteessä bussiin tulee vähän väliä lisää väkeä ja osa matkustajista jää pois. Jo penkiltä sivuun siirtyminen vieressä istuvan noustessa ylös edellyttäisi turvavyön avaamista. Vastaavista syistä myöskään raitiovaunussa ei liene turvavöitä. Näitä kaupunkibusseja usein käytetään myös lähiliikenteessä, eli käytännössä niillä saatetaan ajaa myös maantienopeuksia, esimerkiksi kaupunkiseudulta ulos lähtevillä moottoriteillä.

Voit kuitenkin itse pyrkiä muutoin huolehtimaan omasta turvallisuudestasi. Valitse itsellesi paikka, jossa koet olosi turvalliseksi. Esimerkiksi lapsia suositellaan matkustamaan käytäväpaikkojen sijaan ikkunapaikoilla. Paikaksi kannattaa myös valita mieluummin sellainen, jonka edessä on myös istumapenkki esimerkiksi kaiteen sijaan. Useampitasoisessa bussissa alatasenteella matkustaminen on turvallisempaa esim. mahdollinen kaatuminen tai penkiltä putoaminen huomioiden. Voit myös tutkia tarkemmin jo hyvissä ajoin, mistä saisit pidettyä hyvin kiinni esim. äkillisen jarrutuksen tapahtuessa. Usein esim. edessä olevassa penkissä on jonkinlainen kahva tai voit ottaa tukea myös bussin kaiteesta tai tolpista. Istumalla molemmat jalat tukevasti maassa olet myös valmiimpi reagoimaan bussin äkillisiin liikkeisiin, kuin esim. istumalla jalat ristissä.

Turvallisia matkustuskokemuksia toivottaen,

Po1nt / Asta