KYSYMYS
Onko kahden lämpimän ruuan ja aamupalan lisäksi syötävien monien välipalojen(marjat, hedelmät, hedelmäsoseet, raejuusto, rahka ananaksella&vaniljasokerilla, smoothie, 100% maissia olevat naksut, dippikasvikset, yms tietääkseni terveelliset jutut) syönnistä haittaa hampaille jos ne syö nopeasti ja ottaa sitten heti xylitolpastillin? Tykkään syödä monta kertaa päivässä+vähemmän kerrallaan, sillä vaikka söisin itseni ähkyyn niin kohta on jo kuitenkin nälkä, ruoka ei jostain syystä pysy mahassa kovin montaa tuntia(en tiedä onko se terveysongelma vai vain kehoni ominaisuus, osaatteko sanoa?). Onko joku tarkka luku kuinka monta happohyökkäystä hampaat kestävät vuorokaudessa, mihin ateriamäärään minun kannattaa pyrkiä? Hoidan niitä ihan ok:sti: harjaan aamuin illoin, lankaan hammasvälit iltaisin ja kaavin kielen aamuin illoin. Käyn myös hammastarkastuksessa yksityisellä lääkärillä kerran vuodessa plus aina jos tulee oireita ja jos löytyy korjattavaa niin korjautan viat niin äkkiä kuin vaan on aika saatavilla. En todellakaan halua ikinä tekohampaita, en halua tuhota elintavoillani siedettävännäköistä ja hyvintoimivaa purukalustoani, olen huolissani joten apua!
VASTAUS
Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
Suunterveyden ylläpitämiseksi avainasemassa ovat terveelliset elintavat, suun ja hampaiden itsehoito sekä säännölliset hammaslääkärin tutkimukset.
Syöminen ja suunterveys:
Säännöllisellä ateriarytmillä on iso merkitys suunterveydelle. Napostelu pitkin päivää on haitallisinta hampaille. Siksi syömiset ja juomiset on hyvä keskittää ruoka-aikoihin ja antaa suun välillä levätä.
- Terveelliset ruokatottumukset ovat hyväksi myös suunterveydelle ja hampaille.
- Suosi säännöllistä ateriarytmiä.
- Syö muutama kunnollinen ateria päivittäin, ja vältä napostelua aterioiden välillä.
- Juo janojuomaksi vettä.
- Makeat ja happamat tuotteet on hyvä nauttia aterioiden yhteydessä.
- Sopiva ruokailukertojen määrä on 5–6 päivässä. Silloin sylki ehtii välillä neutraloida suun happamuutta ja liuenneet mineraalit ehtivät palata takaisin hampaan pintaan.
- Rajaa sokerin käyttökertoja. Makean usein toistuva nauttiminen aiheuttaa liikaa happohyökkäyksiä. Varsinkin lasten tulee välttää päivittäistä makeisten syömistä. Keskitä makeat herkkuhetkiin, mielellään aterioiden yhteyteen.
Ksylitoli
Ksylitoli ehkäisee hampaiden reikiintymistä. Sitä on hyvä käyttää päivittäin vähintään 5 grammaa. Määrä vastaa esimerkiksi kuutta täysksylitolipurkkatyynyä. Ksylitoli suojaa hampaita, mutta se ei korvaa hampaiden harjausta fluorihammastahnalla ja pehmeällä hammasharjalla vähintään kahdesti päivässä.
Ksylitoli estää hampaiden reikiintymistä esimerkiksi ehkäisemällä reikiä aiheuttavien bakteerien, kuten mutans-streptokokkien kasvua ja toimintaa. Aterian jälkeen nautittu ksylitoli ehkäisee happohyökkäystä. Se vähentää ravintoaineiden aiheuttamaa suun happamuutta ja bakteerien hampaan pinnalle tuottamia happoja. Ksylitoli vähentää myös bakteeriplakin määrää ja plakin tarttumista hampaan pintaan. Silloin plakki on helpompi poistaa. Ksylitoli (etenkin purukumeissa) lisää myös syljen eritystä. Sylki sisältää hampaita suojaavia ainesosia.
Hampaiden puhdistus:
- Suun ja hampaiden terveys on yhteydessä koko kehon terveyteen. Puhtaat hampaat pysyvät terveinä.
- Pese hampaat ainakin aamulla ja illalla käyttäen pehmeää hammasharjaa ja fluorihammastahnaa.
- Harjaa vähintään 2 minuuttia. Harjaa järjestelmällisesti kaikki hampaat ienrajaa myötäillen. Liikuta harjaa nykyttäen eteen ja taakse. Älä paina kovaa. Sähköhammasharjaa käyttäessä älä nykytä.
- Muista vaihtaa hammasharja säännöllisin väliajoin.
Hammasvälien puhdistus:
- Hammasvälien puhdistukseen ei pelkkä harjaus riitä. Muista puhdistaa hammasvälit päivittäin hammaslangalla, hammasväliharjalla tai (harja)tikulla.
- Hammaslankaa käyttäessäsi vie lanka sormin edestakaisilla liikkeillä varovasti ienreunaan. Puhdista langalla ensiksi toisen hampaan kylki ja sitten toisen.
- Voit käyttää myös hammaslanganviejää, johon hammaslanka pujotetaan. Se helpottaa erityisesti taka-alueiden lankausta. Saatavana on myös käteviä valmiita kertakäyttöisiä hammaslanganviejiä (kuvassa).
- Suuremmat hammasvälit saa tehokkaasti puhtaiksi pulloharjaa muistuttavalla hammasväliharjalla. Hankaa väliharjalla jokaista hammasväliä edestakaisin 5–10 kertaa.
- Harjatikkua käytetään kuten hammasväliharjaa.
Lisää tietoa suun hyvinvoinnista löydät Suomen Hammaslääkäriliiton sivuilta.
Nälän tunteeseen voi vaikuttaa moni asia, kuten syödyn ruoan laatu ja määrä sekä oman kehon toiminta. Suosittelen ottamaan yhteyttä terveydenhoitajaan tai ravitsemusterapeuttiin oikean syyn löytämiseksi.
Nälän tunne pian ruokailun jälkeenkin voi tulla jos:
- Syöt huonolaatuista ruokaa. Jatkuva nälän tunne voi johtua siitä, että keho ei saa ruuasta riittävästi tarvitsemiaan ravintoaineita: hiilihydraatteja, hyvää rasvaa, proteiinia tai kuitua.
- Unohdat hiilarit. Hiilihydraatit ovat esimerkiksi aivoille välttämätön energianlähde.
- Et saa ruuasta tarpeeksi kuitua. Erityisen hyödyllistä on kasviksista ja täysjyväleivästä saatava kuitu. Se pitää verensokerin tasaisena ja auttaa säilyttämään kylläisyyden tunteen pitkään.
- Et kuuntele kehoasi. Ihanteellista olisi syödä silloin kun on nälkä, muttei vielä kiljuva nälkä, ja lopettaa syöminen silloin, kun on kylläinen, muttei vielä ähkyssä.
Lämpimin terveisin,
Po1nt / Asta