- Sivu päivitetty 15.2.2024
Suomen Punainen Risti on tuottanut kattavan ohjestuksen kriisistä selviämiseen. Tällä sivulla kyseisiä ohjeita on käytetty pohjana.
In English you can find information here.
Jokainen reagoi äkillisiin ja järkyttäviin tapahtumiin yksilöllisesti.
Vaikka jokainen reagoi kriiseihin yksilöllisesti, yleisten kriisireaktioiden tunnistaminen auttaa ymmärtämään omia tuntemuksia tai toisen ihmisen käyttäytymistä järkyttävän tapahtuman jälkeen. On myös hyvä muistaa, että reagoiminen on luonnollista ja normaalia.
Reagoimalla ja käymällä tapahtumaa mielessäsi tai puhumalla siitä työstät omaa kokemustasi. Vähitellen toivut järkyttävästä kokemuksesta ja huomaat, että elämä jatkuu, joskin ehkä erilaisena kuin ennen tapahtunutta.
Ammattiapua saat terveyskeskuksen tai oppilashuollon kautta.
Kriisireaktiot tilanteen aikana ja heti sen jälkeen
Psyykkinen sokkitila on mielen keino suojautua tapahtuneelta ja keskittää ihmisen voimavarat selviytymiseen ja toimintaan.
Sokki voi ilmetä muun muassa:
Ihminen voi ajautua sokkitilaan järkyttävän tapahtuman aikana tai heti sen jälkeen.
Voit tukea sokissa olevaa auttamalla häntä rauhoittumaan ja varmistamalla, että hän on turvassa. Tärkeää on kuunnella toista ja tarvittaessa ohjata sokissa oleva avun piiriin.
Päiviä ja viikkoja järkyttävän tapahtuman jälkeen ihminen voi kokea
Kriisireaktiot viikkojen ja kuukausien kuluttua tapahtuneesta
Kun järkyttävästä tilanteesta on kulunut viikkoja ja kuukausia, useimmat alkavat hyväksyä elämässään tapahtuneet muutokset ja sopeutua niihin. Pelko, viha, ahdistus, ärtyneisyys, suru ja toivottomuus ovat kuitenkin normaaleja tunteita. Pitkäkestoiset stressireaktiot ovat merkki ammattiavun tarpeesta.
Stressireaktioita voivat olla esimerkiksi
Kriisireaktiot vuosien kuluttua tapahtuneesta
Useimmat toipuvat kriisitilanteista ja sopeutuvat niiden tuomiin elämänmuutoksiin. Jotkin järkyttävästä tapahtumasta muistuttavat tilanteet voivat kuitenkin laukaista stressireaktion. Suru on normaali reaktio menetykseen. On tärkeää muistaa, että surulle ei ole aikataulua. Jos surusta yli pääseminen tuntuu kuitenkin ylivoimaiselta, selviytymiseen voi tarvita apua mielenterveyden ammattilaiselta.
Koskaan ei ole liian myöhäistä hakea apua.
Kaipaatko apua tai tukea? Useat eri tahot ovat valmiita auttamaan sinua.