- Sivu päivitetty 1.11.2024
Hyvinvointi tarkoittaa kehon ja mielen hyvää oloa. Hyvinvointi ja terveys kuuluvat hyvään arkeen.
Kaikki tarvitsevat riittävästi unta, monipuolista ruokaa, hyviä ihmissuhteita ja mielekästä tekemistä joka päivä. Elämässä pitää olla myös aikaa rentoutumiselle. Joskus on hyvä miettiä, millaiset asiat omassa elämässä tuova iloa ja mistä aiheutuu pahaa mieltä tai ahdistusta. On normaalia, että välillä ahdistuu ja saa voimakkaita tunteenpurkauksia. Ihmisen kehitykseen ja elämään kuuluvat monenlaiset muutokset. Nuorena mieliala vaihtelee nopeasti.
Ulkonäössä ja persoonassa tapahtuu erilaisia muutoksia. Jotkut muutokset esimerkiksi omassa kehossa voivat tuntua ahdistavilta. Myös läheiset ihmiset voivat joskus hämmentyä, kun käyttäydyt äkkipikaisesti tai ulkonäkösi muuttuu. Jos asiat painavat mieltäsi, on hyvä puhu asioista kaverin tai vanhempien kanssa. Asioita ei kannata murehtia yksin. Jos sinun on vaikea puhua asioista kaverille tai vanhemmille, voit jutella esimerkiksi nuorisotyöntekijän tai terveydenhoitajan kanssa. Myös erilaiset chatit ja auttavat puhelimet ovat valmiita kuuntelemaan ja tukemaan sinua.
Digihyvinvointi on yksilön kokonaisvaltaista eli psyykkistä, fyysistä ja sosiaalista hyvinvointia media-arjessa. Digihyvinvoiva osaa käyttää palveluja ja laitteita tiedostaen mikä on hyväksi hänelle ja mikä ei. Yksilö osaa kyseenalaistaa omia median käytön tottumuksia ja osaa kysyä itseltään millainen media tuo itselle voimavaroja ja mikä vie niitä pois ja aiheuttaa harmia. Silloin kun media-arki on tasapainossa, yksilö ei ole median vietävissä ja mediassa vietetty aika ei haasta tunne-elämän tasapainoa vaan tukee sitä. (Mediakasvatusseura)
Jos koet, että median käyttö vaikuttaa merkittävästi arkeesi ja ihmissuhteisiisi, keskustele asiasta rohkeasti läheistesi, luotettavan aikuisen tai muiden auttavien tahojen kanssa.
Nuoruusiässä usein vielä selvitellään omaa sukupuoli- ja seksuaali-identiteettiä. Jotkut ovat kiinnostuneita vastakkaisesta sukupuolesta eli heteroita, jotkut samasta sukupuolesta eli lesboja tai homoja ja joillekin kumppanin sukupuolella ei ole niin väliä ja he ovat siis bi- tai panseksuaaleja. Aseksuaalit sen sijaan eivät koe seksuaalisia haluja muita kohtaan. Myös sukupuolen kirjo on moninainen. Jos perinteinen binäärinen sukupuolikäsitys tuntuu ahtaalta, löytyy sukupuolen kirjolta varmasti jotain, mikä vastaa paremmin omaa identiteettiä.
Seksielämä kannattaa aloittaa silloin, kun kokee olevansa siihen valmis. Hyvässä seksissä molemmat uskaltavat kertoa, mitä asioita haluaa tehdä toisen kanssa. Kenenkään ei tarvitse tehdä toisen kanssa asioita, joita ei halua tehdä. Toisen painostaminen, pakottaminen ja uhkaileminen eivät kuulu seurusteluun eikä seksiin. Seksuaalisissa teoissa tärkeintä onkin luottamuksellinen ilmapiiri, johon kuuluu kaikkien osapuolten välinen suostumus tekoihin. Suostumusta tekoihin voi muuttaa missä vaiheessa tahansa kieltäytymällä teoista. Suostumus on tärkeässä roolissa seksuaalirikoslaissa. Seksuaaliset teot ilman toisen suostumusta ovat rikos.
Perhe on paikka, jossa nuori alkaa rakentamaan omaa itsetuntoa ja identiteettiä. Turvallinen perhe on ihmiselle tärkeä, sillä se antaa mallin myöhemmille ihmissuhteille. Joskus kuitenkin käy niin, että perhe ei ole nuorelle turvallinen paikka kasvaa. Sukulaissuhteesta piittaamatta olisikin tärkeää, että jokaisella nuorella olisi elämässään joku luotettava aikuinen, olipa se sitten oma sukulainen, naapuri, nuoriso-ohjaaja tai vaikka lastensuojelun työntekijä.
Video nuden lähettämisestä ja sen eteenpäin jakamisesta.
Ihmissuhteet ovat tärkeä osa elämää. Jokaisella olisi hyvä olla ainakin yksi luotettava ihminen, jolle voi puhua mistä tahansa. Luotettava ihminen pysyy vierelläsi. Jokainen tuntee joskus olonsa yksinäiseksi ja haluamme joskus olla yksin. Yksinäisyys ei aina tunnu pahalta. Yksinäisyyden tunnetta voi lievittää eri tavoin. Jotkut saavat apua yksinäisyyteen lemmikkieläimestä, kirjoittamisesta tai vaikka musiikin soittamisesta. Jos tuntee itsensä usein yksinäiseksi ja se aiheuttaa murhetta, kannattaa kokeilla hankkia esimerkiksi uusi harrastus, jossa tavata ihmisiä. Joskus tarvitaan keskustelua esimerkiksi terveydenhoitajan tai lääkärin kanssa.
Ihastuminen kuuluu nuoruuteen. Jotkut ihastuvat usein ja ihastuksen kohteet voivat vaihtua. Moni haluaa rakastua yhä uudelleen. Moni toivoo, että löytää itselleen kumppanin ja haluaa aloittaa seurustelun. Seurustelu kannattaa aloittaa vasta sitten kun se tuntuu itsestä hyvältä. Sinun ei tarvitse seurustella, vaikka kaverisi seurustelisivat.
Suomessa on oppivelvollisuus. Se tarkoittaa, että lapsilla ja nuorilla on lain mukaan velvollisuus opiskella 18-vuotiaaksi asti. Peruskoulu kestää Suomessa yhdeksän vuotta. Peruskoulun jälkeen mennään usein ammattikouluun tai lukioon, mutta muitakin vaihtoehtoja on. Esimerkiksi oppisopimuskoulutus on vähemmän teoriapainotteinen ja siellä pääsee tekemään heti töitä. Kymppiluokalla voi korottaa peruskoulun arvosanoja ja saa myös lisäaikaa miettiä, mitä haluaisi opiskella. Ammatti- ja lukiostartti ovat hyviä vaihtoehtoja, jos ei oikein tiedä, mikä ala itseä kiinnostaisi.
Koulutuksiin haetaan yhteishaussa. Yhteishaku tarkoittaa, että samassa haussa voi hakea useampaan oppilaitokseen. Opiskelu valmentaa tulevaisuuteen ja työelämään. Opiskelu ei kuitenkaan ole vain oppimista, vaan sen aikana saa lisäksi uusia kavereita ja kokemuksia. Erilaisia oppilaitoksia on paljon, joten jokainen voi löytää itseään kiinnostavan koulutuksen ja ammatin. Opiskelua on yleensä joka arkipäivä ja se luo viikkoon rytmin ja tuo elämään sisältöä.
Opiskelujen aikana voi lähteä myös ulkomaille opiskelemaan. Opiskeluvaihto-ohjelmia on erilaisia ja ne kestävät yleensä vähintään kolme kuukautta. Ulkomailla voi parantaa kielitaitoa, tutustua uusiin ihmisiin ja nähdä maailmaa. Vaihto-opiskelusta on usein hyötyä myöhemmin työelämässä.
Tietoja eri koulutusmahdollisuuksista voi tiedustella esimerkiksi opolta tai TE-palveluilta.
Omaan kotiin muuttaminen kuuluu itsenäiseen elämään. Moni haaveilee pitkään muuttamisesta ja omasta kodista. On iso muutos muuttaa kotoa omaan asuntoon. Omasta kodista ja asunnosta täytyy pitää hyvää huolta.
Kun hankit asunnon, on huolehdittava monista asioista. Asunnon vuokra pitää maksaa ajoissa. Vuokralaisen pitää usein maksaa myös vesi-, sähkö- ja nettimaksut. Ensimmäiseen kotiin pitää yleensä ostaa esimerkiksi huonekaluja, lamppuja ja keittiötarvikkeita. Ostoksiin on hyvä varata rahaa ennakolta. Käytettyjä huonekaluja voi löytää kirpputoreilta ja kierrätyskeskuksista. Asuntoa kannattaa ryhtyä etsimään ajoissa. Jos on paljon toiveita, millainen asunnon pitää olla, menee aikaa asunnon löytämiseen enemmän. Jos haluaa asua yksiössä kaupungin keskustassa, on vuokra kalliimpi kuin keskustan ulkopuolella tai soluasunnossa.
Ennen asunnon vuokraamista kannattaa ensin miettiä paljonko voi maksaa vuokraa. Monista asunnoista täytyy maksaa vuokravakuus etukäteen. Se on suuruudeltaan usein yhden tai kahden kuukauden vuokra. Joissain vuokrasunnoissa vuokranantaja voi vaatia myös kotivakuutusta. Jos jotakin asuntoon kuuluvaa menee rikki, siitä pitää heti ilmoittaa vuokranantajalle. Vuokra-asuntoja on saatavilla yleensä melko hyvin, mutta joissakin kaupungeissa kohtuuhintaisia asuntoja voi olla vaikea löytää. Ennen koulujen alkamista monet opiskelijat etsivät vuokra-asuntoja. Silloin voi olla hankalaa löytää itselle asuntoa. Asuntoa voi etsiä lehti-ilmoituksista, netistä ja asunnonvälitysyrityksistä. Jotkin säätiöt ja yhtiöt vuokraavat asuntoja. Joskus vuokra-asunto voi löytyä tutun avulla. Opiskelija voi hakea opiskelija-asuntoa.
Asua voi monella eri tavalla. Jos ei halua asua yksin, voi asua kaverin tai seurustelukumppanin kanssa samassa asunnossa. Soluasunto tarkoittaa, että vuokralaisilla on omat huoneet, mutta keittiö ja kylpyhuone ovat yhteisiä. Kommuuniasunnossa voi asua monta vuokralaista. Silloin osa huoneista on yhteisessä käytössä. On tärkeää sopia yhteiset säännöt, jos asuu samassa asunnossa toisen kanssa. Jos rahaa on riittävästi, voi ostaa oman asunnon. Omassa kodissa tulee saada olla rauhassa, eli edes vuokranantaja ei saa tulla luvatta asuntoosi. Omalta osalta tulee kunnioittaa naapureiden kotirauhaa ja olla aiheuttamatta taloyhtiössä häiriöitä.
Kansalaisuus tarkoittaa velvollisuuksia ja oikeuksia, joita ihmisellä on. Suomi on sitoutunut noudattamaan YK:n lasten oikeuksien julistusta. Sen mukaan lapsilla on oikeus lapsuuteen ilman pelkoa väkivallasta tai riistosta. Lapsilla on oikeus käydä koulua ja saada terveydenhoitoa. Lapsiasiavaltuutettu valvoo Suomessa lasten ja nuorten oikeuksia ja tehtäviä. Lapsiasiavaltuutettu huolehtii, että lasten ja nuorten hyvinvointi ja oikeudet toteutuvat. Hän toimii välittäjänä lasten, nuorten ja päättäjien välillä. Kun nuori kasvaa ja ikävuodet lisääntyvät, hän saa uusia oikeuksia. Samalla lisääntyy myös vastuu. Suomessa täysi-ikäinen on 18-vuotias.
Ikäraja tarkoittaa jonkin tuotteen, palvelun tai asian rajaamista. Ikäraja voidaan määritellä laissa tai siitä voidaan antaa suosituksia. Ikärajoilla suojataan nuoria eri asioilta. Tupakan ostamiseen, pelien pelaamiseen, elokuvien katsomiseen, mopolla ajamiseen ja seksin harrastamiseen on olemassa eri ikärajat. Vähitellen nuori kasvaa täysivaltaiseksi kansalaiseksi ja aikuiseksi.
Täysi-ikäinen eli 18-vuotias saa oikeuden äänestää. Äänestämällä voi vaikuttaa asioihin, mutta vaikuttaa voi muillakin tavoilla. Esimerkiksi kansalais- ja kunta-aloitteet ovat hyvä tapa vaikuttaa. Suomalainen on Suomen ja EU:n kansalainen. Kaikilla EU-kansalaisilla on punakantinen passi. EU-jäsenyys vaikuttaa siihen, että voimme opiskella, tehdä töitä ja matkustaa toisessa EU-maassa vapaasti.
Rikos on laissa rangaistavaksi määrätty teko. Rikosvastuun ikäraja on Suomessa 15 vuotta. Sitä nuoremmat eivät joudu oikeuteen eikä heitä rangaista. Heidät voidaan kuitenkin tuomita vahingonkorvaukseen, he voivat saada merkinnän poliisiasiain tietojärjestelmään ja lastensuojelu voi puuttua asiaan. Tällöin joissain tapauksissa nuori voidaan myös laittaa asumaan kodin ulkopuolelle, jotta hän ei omalla toiminnallaan vaarantaisi itseään tai tulevaisuuttaan. Vahingonkorvausvastuulla ei ole ikärajaa. Tämä koskee niin tahallista kuin huolimattomalla tai varomattomalla menettelyllä aiheutettua vahinkoa.
Suurin osa nuorten tekemistä rikoksista tapahtuu vapaa-ajalla ja liittyy alkoholin käyttöön ja omien sekä toisten rajojen kokeiluun. Tyypillisiä rikoksia ovat näpistykset ja vahingonteot. Myös nuorten tekemä väkivalta on yleistynyt koronan jälkeisenä aikana.
Muista, että
Jos sinua esimerkiksi läpsitään, tavaroitasi varastetaan tai tuhotaan, tai sinusta levitetään luvatta kuvia, ovat nämä kaikki rikoksia. Jos joudut rikoksen uhriksi on tärkeää, että et jää asian kanssa yksin. Muista, että kuka tahansa voi joutua rikoksen uhriksi ja tapahtunut ei ole sinun syytäsi, vaikka sinusta siltä tuntuisi. Vastuu rikoksesta on aina rikoksen tekijällä.
Rikosilmoituksen voi tehdä kuka tahansa, jolla on tietoa rikoksesta. Poliisin tehtävänä on selvittää rikos. Rikoksesta voi kertoa poliisille menemällä poliisiasemalle tai tekemällä ilmoituksen netissä. Kiireettömissä tilanteissa poliisi suosittelee rikosilmoituksen tekemistä netissä. Netissä tehty rikosilmoitus ohjataan asiaa tutkivalle poliisille.
Esitutkintaa varten poliisi tarvitsee mahdollisimman tarkan kuvauksen siitä, mitä on tapahtunut ja keitä asia koskee.
Kerro rikosilmoituksessa:
Jos sinulla on teosta materiaalia (esim. kuvia tai videota), luovuta ne poliisille.
Internetissä tapahtuvissa teoissa on hyvä kerätä talteen esim. tekijän profiilin tietoja ja kuvakaappauksia teosta.
Poliisi suorittaa rikoksen esitutkinnan, kun se rikosilmoituksen tai muun syyn takia epäilee, että rikos on tapahtunut.
Esitutkinnassa selvitetään:
Esitutkinnan päätyttyä asia siirtyy poliisilta syyttäjälle.
Sovittelun avulla rikos- tai riita-asian osapuolet voivat käsitellä tapahtunutta. Sovittelussa rikoksesta epäillylle ja uhrille järjestetään mahdollisuus kohdata toisensa luottamuksellisesti, käsitellä rikoksesta sen uhrille aiheutuneita henkisiä ja aineellisia haittoja sekä pyrkiä sopimaan vahinkojen hyvittämisestä. Sovittelu on maksutonta ja vapaaehtoista, ja sen voi keskeyttää missä vaiheessa tahansa. Mikäli osapuolet pääsevät sovintoon, sillä voi olla merkitystä asian käsittelylle poliisi- tai syyttäjäviranomaisessa taikka rangaistuksen määräämiselle tuomioistuimessa.
Syyttäjä päättää esitutkinnan perusteella syytteen nostamisesta. Syyttäjän on pääsääntöisesti nostettava syyte, jos on olemassa todennäköisiä syitä rikoksesta epäillyn syyllisyyden tueksi.
Osa rikoksista on sellaisia, ettei syyttäjä voi nostaa niistä syytettä, ellei rikoksen uhri pyydä sitä (esim. kotirauhan rikkominen ja kunnianloukkaus). Suurin osa rikoksista on kuitenkin virallisen syytteen alaisia, jolloin syyttäjä voi nostaa syytteen uhrin tahdosta riippumatta.
Jos rikos on kohdistunut alaikäiseen henkilöön, hänen huoltajallaan on oikeus tehdä pyyntö syyttämisestä. Yli 15-vuotiaalla on oikeus tehdä pyyntö syyttämisestä itse. Mikäli kyseessä on alaikäisen omaisuuteen kohdistunut rikos, on vanhemmilla tai alaikäisellä itsellään oikeus esittää syyttämispyyntö.
Syyttäjä nostaa syytteen toimittamalla kirjallisen haastehakemuksen käräjäoikeuteen.
Oikeudenkäynnissä selvitetään, onko rikoksesta epäilty syyllistynyt rikokseen. Jos tuomioistuin toteaa epäillyn syylliseksi, päättää se samalla rangaistuksesta. Oikeudenkäynnin yhteydessä käsitellään usein myös asianomistajan eli rikoksen uhrin vaatimus vahingonkorvauksista. Esimerkiksi tekijä voi joutua maksamaan vahingonkorvauksia tuhoamastaan omaisuudesta tai rikoksen uhrille aiheuttamastaan kivusta ja särystä.
Syyttäjä voi joissain tapauksissa esittää uhrin vahingonkorvausvaatimukset rikosasian käsittelyn yhteydessä, mikäli uhri niin pyytää. Uhrin kannattaa kuitenkin useimmiten hankkia oma lakimies.
Rikosilmoituksen voi tehdä kuka tahansa, jolla on tietoa rikoksesta. Poliisin tehtävänä on selvittää rikos. Rikoksesta voi kertoa poliisille menemällä poliisiasemalle tai tekemällä ilmoituksen netissä. Kiireettömissä tilanteissa poliisi suosittelee rikosilmoituksen tekemistä netissä. Netissä tehty rikosilmoitus ohjataan asiaa tutkivalle poliisille.
Esitutkintaa varten poliisi tarvitsee mahdollisimman tarkan kuvauksen siitä, mitä on tapahtunut ja keitä asia koskee.
Kerro rikosilmoituksessa:
Jos sinulla on teosta materiaalia (esim. kuvia tai videota), luovuta ne poliisille.
Internetissä tapahtuvissa teoissa on hyvä kerätä talteen esim. tekijän profiilin tietoja ja kuvakaappauksia teosta.
Rikosilmoituksen voi tehdä kuka tahansa, jolla on tietoa rikoksesta. Poliisin tehtävänä on selvittää rikos. Rikoksesta voi kertoa poliisille menemällä poliisiasemalle tai tekemällä ilmoituksen netissä. Kiireettömissä tilanteissa poliisi suosittelee rikosilmoituksen tekemistä netissä. Netissä tehty rikosilmoitus ohjataan asiaa tutkivalle poliisille.
Esitutkintaa varten poliisi tarvitsee mahdollisimman tarkan kuvauksen siitä, mitä on tapahtunut ja keitä asia koskee.
Kerro rikosilmoituksessa:
Jos sinulla on teosta materiaalia (esim. kuvia tai videota), luovuta ne poliisille.
Internetissä tapahtuvissa teoissa on hyvä kerätä talteen esim. tekijän profiilin tietoja ja kuvakaappauksia teosta.
Poliisi suorittaa rikoksen esitutkinnan, kun se rikosilmoituksen tai muun syyn takia epäilee, että rikos on tapahtunut.
Esitutkinnassa selvitetään:
Esitutkinnan päätyttyä asia siirtyy poliisilta syyttäjälle.
Sovittelun avulla rikos- tai riita-asian osapuolet voivat käsitellä tapahtunutta. Sovittelussa rikoksesta epäillylle ja uhrille järjestetään mahdollisuus kohdata toisensa luottamuksellisesti, käsitellä rikoksesta sen uhrille aiheutuneita henkisiä ja aineellisia haittoja sekä pyrkiä sopimaan vahinkojen hyvittämisestä. Sovittelu on maksutonta ja vapaaehtoista, ja sen voi keskeyttää missä vaiheessa tahansa. Mikäli osapuolet pääsevät sovintoon, sillä voi olla merkitystä asian käsittelylle poliisi- tai syyttäjäviranomaisessa taikka rangaistuksen määräämiselle tuomioistuimessa.
Syyttäjä päättää esitutkinnan perusteella syytteen nostamisesta. Syyttäjän on pääsääntöisesti nostettava syyte, jos on olemassa todennäköisiä syitä rikoksesta epäillyn syyllisyyden tueksi.
Osa rikoksista on sellaisia, ettei syyttäjä voi nostaa niistä syytettä, ellei rikoksen uhri pyydä sitä (esim. kotirauhan rikkominen ja kunnianloukkaus). Suurin osa rikoksista on kuitenkin virallisen syytteen alaisia, jolloin syyttäjä voi nostaa syytteen uhrin tahdosta riippumatta.
Jos rikos on kohdistunut alaikäiseen henkilöön, hänen huoltajallaan on oikeus tehdä pyyntö syyttämisestä. Yli 15-vuotiaalla on oikeus tehdä pyyntö syyttämisestä itse. Mikäli kyseessä on alaikäisen omaisuuteen kohdistunut rikos, on vanhemmilla tai alaikäisellä itsellään oikeus esittää syyttämispyyntö.
Syyttäjä nostaa syytteen toimittamalla kirjallisen haastehakemuksen käräjäoikeuteen.
Oikeudenkäynnissä selvitetään, onko rikoksesta epäilty syyllistynyt rikokseen. Jos tuomioistuin toteaa epäillyn syylliseksi, päättää se samalla rangaistuksesta. Oikeudenkäynnin yhteydessä käsitellään usein myös asianomistajan eli rikoksen uhrin vaatimus vahingonkorvauksista. Esimerkiksi tekijä voi joutua maksamaan vahingonkorvauksia tuhoamastaan omaisuudesta tai rikoksen uhrille aiheuttamastaan kivusta ja särystä.
Syyttäjä voi joissain tapauksissa esittää uhrin vahingonkorvausvaatimukset rikosasian käsittelyn yhteydessä, mikäli uhri niin pyytää. Uhrin kannattaa kuitenkin useimmiten hankkia oma lakimies.
Video nuden lähettämisestä ja sen eteenpäin jakamisesta.
Video nuden lähettämisestä ja sen eteenpäin jakamisesta.
Liikenne toimii vain kun jokainen toimii vastuullisesti. Liikenteessä on kaikille yhteiset liikennesäännöt, koska kaduilla liikkuu samaan aikaan autoja, mopoja, lapsia ja pyöräilijöitä. Liikenteessä tulee ottaa huomioon muut eikä ajatella vain itseään.
Autoa ajaessa pitää olla ajokuntoinen. Autoa ei saa ajaa humalassa, huumausaineiden alaisena, väsyneenä tai vihaisena. On laitonta ajaa päihteiden vaikutuksen alaisena. Tällaisesta voi aiheutua vakavia seurauksia itselle, kyydissä oleville tai muille liikenteessä oleville. Poliisi valvoo liikennettä ja antaa rangaistuksia, jos huomaa liikennesääntöjen rikkomista. Liikenne- ja viestintäministeriö vastaa tieliikennelainsäädännöstä.
Moni odottaa ajokortin saamista. Ensimmäinen ajovuosi on autoilijalle tärkeä. Silloin opitaan oma ajotapa ja suhtautuminen muuhun liikenteeseen. Ensimmäinen ajovuosi on riskialtista aikaa. Liikennevahinkoja sattuu ensimmäisen ajovuoden aikana paljon. Joskus kaverit saattavat yllyttää kuskia ajamaan kovaa vauhtia, kaahaamaan tai tekemään temppuja autolla. Tällaista ei pidä tehdä, koska liikenneturvallisuus vaarantuu. Yllyttäminen voi johtaa vakaviin onnettomuuksiin ja jopa kuolemaan. Joka vuosi liikenneonnettomuuksissa kuolee ihmisiä.
Itsensä lisäksi pitää huolehtia ajoneuvosta monella tavalla. Auton valojen ja renkaiden pitää olla kunnossa. Huolehdi, että autovakuutus on voimassa. Muista, että turvavöitä pitää käyttää etu- ja takapenkillä. Jos olet kuskina, vaadi kavereita käyttämään turvavöitä.
Päihteitä on olemassa erilaisia. Laillisia päihteitä ovat alkoholi ja tupakka. Laittomia päihteitä ovat huumausaineet. Päihteet voivat tuoda hetkeksi hyvän olon ja nostaa tunnelmaa. Päihteiden alaisena voi tuntea itsensä vahvaksi ja rohkeaksi. Ympäristö näyttää päihteiden alaisena toisenlaiselta. Kaikki voi tuntua mahdolliselta, vaikka todellisuudessa asiat ovat toisin. Päihteistä aiheutuu monenlaisia haittoja. Päihderiippuvuuden lisäksi päihteistä voi aiheutua erilaisia terveyshaittoja. Lisäksi päihteisiin kuluu rahaa. Kaikista päihteistä voi tulla riippuvaiseksi, jolloin ihminen ei pysty hallitsemaan niiden käyttöä. Silloin tarvitaan erilaista tukea ja apua. On hyvä välttää päihteiden käyttöä. Päihteitä kokeillaan usein ensimmäistä kertaa kaveriporukassa. Kun kaverit käyttävät päihteitä, voi olla vaikeaa itse sanoa ei. Hyvät kaverit kuitenkin ymmärtävät, jos et halua kokeilla tai käyttää päihteitä.
Myös peleistä voi tulla riippuvaiseksi. Nykyisin on helppo pelata netissä pelejä kuten pokeria. Uhkapelaaminen tarkoittaa pelaamista rahasta, vaikka on todennäköisempää hävitä kuin voittaa. Pelaaja ei aina pysty lopettamaan pelaamista, vaikka haluaisi. Jos pelaamiseen kuluu paljon aikaa ja rahaa, kannattaa yrittää vähentää pelaamista. Jos pelaamisen vähentäminen ei onnistu omin avuin, hae apua.
Päihteiden käyttäminen ja pelaaminen vaikuttavat omaan ja läheisten elämään. Riitoja syntyy helposti, kun ollaan humalassa. Monille läheisen päihteidenkäyttö aiheuttaa huolta ja ahdistusta. Päihteiden välttäminen kokonaan tai kohtuukäyttö on terveellinen ja turvallinen elämäntapa. Samalla säästyy rahaa.
Elämme erilaisten medioiden keskellä. Voimme seurata uutisia koska vain ja missä vain. On helppoa katsoa telkkariohjelmia netistä tai selata kännykästä videoita. Nykyisin on yksinkertaista julkaista ja jakaa omia kirjoituksia, valokuvia ja videoita. Voi perustaa blogin, tubettaa tai jutella netin keskustelupalstoilla. Monista on hauska katsoa, jakaa ja kommentoida videoita. Videot, kuvat ja kirjoitukset netissä leviävät hyvin nopeasti. Jostakin videosta voi yhden yön aikana tulla todella suosittu, kun jopa miljoonat ihmiset ovat katsoneet ja jakaneet videota. Netissä voi näyttää osaamistaan ja luovuuttaan. Siellä voi tavata kavereita ja tutustua uusiin ihmisiin. Jokainen voi löytää itseään kiinnostavia chat-palstoja ja keskustelukanavia.
Verkosta voi saada apua ongelmiin ja vertaistukea muilta ihmisiltä. Joskus voi keskustella syvällisistä asioista sellaisen ihmisen kanssa, joka asuu toisella puolella maailmaa ja jota ei ole koskaan nähnyt. Nimettömänä on helppoa jutella tuntemattomien ihmisten kanssa. Anonyymiys tarkoittaa, ettei paljasta oikeaa nimeään. Voi käyttää nimimerkkiä eli nikkiä. Kannattaa muistaa, että netissä on myös helppo huijata. Kaikki eivät paljasta netissä, millaisia todellisuudessa ja oikeassa elämässä ovat. Nettiä käytetään monien asioiden hoitamiseen opiskeluissa ja töissä. Sen lisäksi se tarjoaa monenlaista viihdettä. Vaikka avaisi läppärin yöllä, löytää aina pelikavereita ja juttuseuraa.
Työn tekeminen on iso osa elämää. Palkka on tärkeä asia, mutta töistä saa lisäksi työkavereita. Töitä voi tehdä myös yrittäjänä, joilloin tekee töitä omassa yrityksessä. Nykyisin yhä useammat tekevät pätkätöitä. Se tarkoittaa, että työntekijällä on määräaikaisia työsuhteita. Määräaika tarkoittaa, että työ kestää tietyn ajan. On mahdollista tehdä töitä monessa työpaikassa samaan aikaan. Monet haluavat tehdä etenkin oman alan töitä. On hyvä muistaa, että kannattaa ottaa vastaan muitakin töitä. Kaikenlaisesta työtä on yleensä hyötyä myöhemmin.
Monet käyvät töissä samaan aikaan kun opiskelevat. Opiskelijan tärkein työ on kuitenkin opiskelu. Työnteko ja opiskelu samaan aikaan voi olla raskasta. Silloin kannattaa miettiä, voisiko töitä tehdä vähemmän tai lopettaa ne joksikin ajaksi kokonaan.
Töitä voi hakea rekrytointiyrityksistä ja suoraan eri yrityksistä. Monien yritysten kotisivuilla on sähköinen hakemus, jonka työnhakija täyttää. Suurin osa työpaikoista on piilotyöpaikkoja. Se tarkoittaa, että niistä ei ilmoiteta netissä eikä TE-toimistossa. Joskus työpaikan voi löytää kysymällä töitä suoraan yrityksestä. Jos saa kutsun työhaastatteluun, kannattaa valmistautua hyvin siihen. On hyvä ottaa selvää yrityksestä ja miettiä etukäteen kysymyksiä, joita kysyy työpaikasta. Kohtelias käytös kannattaa muistaa. Hyvä ensivaikutelma jää aina mieleen!
Kun saa työpaikan, työntekijä ja työntekijä tekevät yhdessä työsopimuksen. Työsopimus kannattaa aina pyytää kirjallisena. Työsopimuksessa sovitaan työtehtävistä, työajoista, työn kestosta ja palkasta. Työsopimus voi olla määräaikainen tai voimassa toistaiseksi. Toistaiseksi voimassa oleva työsopimus tarkoittaa, että työpaikka on vakituinen.
Nuorisotyöttömyyden vuoksi Suomessa on käytössä nuorisotakuu. Jos nuori ei saa työpaikkaa, hän voi saada esimerkiksi harjoittelupaikan tai opiskelupaikan.
Ympäristöstä täytyy pitää huolta. Silloin saamme nauttia luonnossa olemisesta ja esimerkiksi marjojen keräämisestä ja retkeilystä. Yhteinen ympäristö on kaikkien asia. Jokainen voi tehdä ympäristöä suojelevia valintoja. Tämän lisäksi tarvitaan poliittisia päätöksiä. Siisti ja turvallinen asuinalue ja ympäristö vaikuttaa mielialaan ja viihtyvyyteen. Kaikki voivat vaikuttaa ympäristön siisteyteen laittamalla roskat roskikseen. Helppo tapa vaikuttaa on ostaa ympäristöystävällistä ruokaa kaupasta. Esimerkiksi kotimaisten kasvisten ostaminen kuluttaa vähemmän ympäristöä kuin ulkomailta tuodun lihan ostaminen. Joukkoliikenteen käyttäminen ja pyörällä ajaminen ovat autoilua parempi vaihtoehto. Jätteiden lajitteleminen on hyvä teko ympäristölle. Ympäristön tulevaisuus on kaikkien yhteinen asia.
Joskus on ihanaa päästä matkustamaan ulkomaille ja nauttia erilaisesta säästä ja ympäristöstä. Matkustaminen on yleensä mukavaa, rentouttavaa, jännittävää ja opettavaista. Toisiin kulttuureihin voi tutustua matkustamalla tai muuttamalla ulkomaille asumaan. Ennen ulkomaille lähtöä pitää selvittää monta asiaa. Mitä kauemmas ja eksoottisempaan maahan matkustaa, sitä enemmän pitää ennalta valmistautua. Ennen matkustamista kannattaa selvittää ajoissa viisumi, vakuutukset ja rokotukset sekä kohdemaan sää ja turvallisuus.
Opiskelijoilla on paljon mahdollisuuksia lähteä ulkomaille. Voi tehdä kielikrssimatkan tai viettää vaihto-oppilasvuoden. Ulkomaille voi lähteä myös tekemään töitä. EU-alueella voi työskennellä melko vapaasti. Työ- ja elinkeinotoimistosta saa tietoa avoimista työpaikoista. Ulkomailla voi tehdä myös vapaaehtoistyötä.
On hyvä muistaa, että kaikki asiat eivät ulkomailla toimi samalla tavoin kuin Suomessa. Joissakin maissa asioiden hoitaminen on erilaista ja monet asiat täytyy selvittää virastossa tai toimistossa. Itselle tuttuja ja tärkeitä tuotteita ei saa välttämättä kaupoista. Kaikissa maissa on myös oma ruoka- ja keskustelukulttuuri. Ulkomailla voi joutua vaikeuksiin, jos esimerkiksi rahat varastetaan tai joutuu onnettomuuteen. Silloin voi hakea apua maassa olevalta Suomen edustustolta.
Ulkomaille lähtijä tarvitsee ennen kaikkea rohkeaa ja avointa mieltä!