Wörtti – Polkuja yhdenvertaiseen osallisuuteen hankkeen tavoitteena on edistää 16–29-vuotiaiden nuorten ja nuorten aikuisten osallisuutta, toimintakykyä ja opintoihin kiinnittymistä monialaisella kuntouttavalla yhteistyöllä ja oppilaitosnuorisotyöllä valmentaen ja auttaen. Lisäksi hankkeessa tiivistetään ammattilaisten monialaista työskentelyä ja rinnalla kulkevaa työtapaa nuorten kanssa.
Hanke toteutetaan ryhmähankkeena aikavälillä 1.4.2024-31.12.2026. Hankkeen päätoteuttajana toimii Pohjois-Savon hyvinvointialue, osatoteuttajina Kuopion kaupunki, Siilinjärven kunta ja Savon koulutuskuntayhtymä. Hanketta rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto plus (ESR+)
Hankkeessa tullaan kehittämään Kuopion kaupungin jalkautuvaa nuorisotyötä vastaamaan nuorten parissa havaittuihin ilmiöihin heidän suosimissa kokoontumispaikoissa väkivaltaisen käyttäytymisen ehkäisemiseksi ja turvallisemman tilan luomiseksi. Lisätään yhteistyötä kaupunkialueen toimijoiden kanssa yhteisöllisyyden edistämiseksi. Lisäksi vahvistetaan nuorten osallisuutta ja toimijuutta turvalliseen arkeen. Toimitaan vahvasti Ankkuri-toiminnan kanssa yhteistyössä.
Hanketta rahoittaa Itä-Suomen AVI.
Nuori Kuopio on kuopiolaisten nuorten oma sometoimitus, jonka tavoitteena on tuoda Kuopion nuorille suunnattuja palveluita näkyville nuorilta nuorille -periaatteella. Nuoret ovat itse suunnittelemassa ja toteuttamassa sisältöjä, joita tehdään mm. Kuopion alueen tapahtumiin, palveluihin sekä nuoria koskettaviin ajankohtaisiin aiheisiin liittyen.
Hankkeen aikana nuoret saavat koulutusta sosiaalisen median sisällöntuotantoon liittyen erilaisissa workshopeissa. Ryhmässä pääsee kehittämään mm. viestinnällisiä, kuvankäsittelyyn, videoeditointiin, valokuvaukseen sekä kameran edessä olemiseen liittyviä taitoja. Vuoden aikana pyritään järjestämään myös mahdollinen nuorisovaihto ulkomaille. Lisäksi olemme kesällä mukana lehdistöpasseilla Kuopion isommissa tapahtumissa.
Hankkeen ohjaajana toimii yhteisöpedagogi ja audiovisuaalisen viestinnän kandidaatti Anna Savolainen. Nuori Kuopio on Itä-Suomen aluehallintoviraston osarahoittama hanke.
Suomi toisena kielenä opetuksen kehittämishanke Kuopiossa (KIEPPI) (2023 -2024)
Hanke toimi Kuopiossa lukuvuonna 2023–24 perusopetuksen hankkeena. Kuopion nuorisopalvelut oli mukana hankkeessa S2-koulunuorisotyöntekijän muodossa. Hankkeen tavoitteena oli kehittää kielitietoista opetusta Kuopion peruskouluissa sekä tukea oppilaita ja opettajia. Lisäksi hankkeen työntekijät tukivat oppilaiden siirtymistä valmistavasta opetuksesta perusopetukseen sekä perusopetuksesta toiselle asteelle.
S2-koulunuorisotyöntekijä auttoi maahanmuuttajaoppilaita pääsemään mukaan koulun yhteisöön sekä ryhmäytti luokkia. Hän oli oppilaan apuna koulun ja vapaa-ajan asioissa ja teki yhteistyötä koulunuorisotyön kanssa. S2-koulunuorisotyöntekijän kanssa valmistavan opetuksen oppilas pystyi myös käymään tutustumassa uuteen lähikouluunsa. Hankkeessa toimineet konsultoiva S2-opettaja ja KIETU-opettaja tukivat oppilaita ja opettajia kouluissa. Heihin pystyi ottamaan yhteyttä, jos opettajalla oli tarvetta kielitietoiseen opetukseen ja monikulttuurisen oppijan kohtaamiseen.
Digitaalisex- digiloikka seksuaalikasvatukseen (2020-2021)
DigitaaliSex –digiloikka seksuaalikasvatukseen- hanke käynnistyi huhtikuussa 2020 AVI:n rahoittana. Hanketta toteutti Kuopion kaupungin nuorisopalvelut yhteistyössä Setlementti Puijolan Kuopion Tyttöjen Talon sekä Po1nt -verkoston kanssa. Hankkeen päätavoitteena oli lisätä nuorten tietoisuutta seksuaalikasvatukseen liittyvistä teemoista koulukiertueiden ja Po1nt -verkoston kehittämisen keinoin. Tavoitteena oli kehittää Po1nt -sivuston toimintaa järjestämällä seksuaalisuuden teemachatteja ja kehittämällä chattibotin tietokantaa seksuaalikasvatuksen teemoilla sekä kartoittaa ja edistää Po1nt -sivuston chatvastaajien valmiuksia keskustella seksuaalikasvatuksen teemoista nuorten kanssa.
DigitaaliSex -hankkeessa tarjottiin seksuaalikasvatuksellisia koulutuksia ja materiaaleja Savon alueen nuorille. Koulutukset toteutettiin nuorille koulukiertueen muodossa syksyllä 2020 ja niiden sisältö pyritään vakiinnuttamaan. Hankkeessa tehtiin kartoitus Po1ntin yhteistyökuntien nuorisotyöntekijöille, jossa kartoitettiin nuorisotyöntekijöiden osaamista ja tarpeita seksuaalikasvatuksellisiin teemoihin liittyen. Alkukartoituksen tietoja käytettiin hyväksi botin kehittämisessä sekä materiaalien tuotannossa. DigitaaliSex -hankkeen yhtenä toimintona Po1nt -sivustolla järjestettiin säännöllisesti seksuaalikasvatuksen teemachatteja Tyttöjen Talon asiantuntijoiden kanssa.
Kuopio Rock Academy (2019-2021)
Rock Academy -hanke käynnistyi Kuopiossa täydellä teholla vuoden 2019 alussa. Ensimmäiset kaksi vuotta toimittiin hankenimikkeellä Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituksella. Yhtenä edellytyksenä rahoituksen saamiseksi oli mahdollinen toiminnan juurruttaminen osaksi nuorisotoimintaa hankkeen päätyttyä. OKM -rahoitus päättyi maaliskuun lopussa 2021 ja Kuopio Rock Academy jatkaa toistaiseksi toimintaansa omarahoituksella, osana Kuopion Nuorisopalveluiden toimintaa (lue lisää toiminnasta täältä).
Kuopio Rock Academyn ensimmäiselle kaksivuotiskaudelle valikoituivat orkesterit Anorexy, Feet Off The Ground, Woundstripe ja Boyar. Toisena toimintavuonna koronasta huolimatta Kuopio Rock Academy laajentui ja seuraavalle kaksivuotiskaudelle valikoituivat mukaan orkesterit Huuma, Licuation sekä Bojos. Orkesterit valikoituivat valmennukseen livesoittotaltioinnin, haastattelun ja koesoiton kautta.
Po1nt on Chat – Multimedia Tools for Youth Work 2018-2019 (ESR)
Hankkeen pääasiallisena tavoitteena oli kehittää Po1ntin monimediaisia online-palveluita, kuten Po1nt-chatbot ja chat-toimintojen kokonaisuus, jossa hyödynnetään viestintämahdollisuuksia kuvan, videon, äänen ja tekstin kautta. Moniammatillisessa yhteistyössä botti opetettiin vastaamaan nuorten tieto- ja neuvontatyön kysymyksiin sekä toimimaan parhaimman mukaan asiakkaita palvellen. Yhtenä online-palveluna hankkeessa käynnistyi nivelvaiheita tukeva verkkovälitteinen läksytukipalvelu.
Kuopion nuoret vaikuttajat (2018-2019)
Kuopiossa on pyritty edistämään nuorten osallisuutta jo pitkään, sillä osallisuus liittyy olennaisesti nuorisotyön jokaiseen osa-alueeseen ja nuorten tulisi saada tukea siitä kaikin tavoin niin esimerkiksi yhteiskunnassa kuin myös heidän omassa henkilökohtaisessa toimintapiirissään. Sen vuoksi Kuopion kaupungissa toteutettiin hanketta, jonka keskiössä on juuri osallisuus, erityisesti lasten ja nuorten osallisuus. Hankkeen tavoitteena oli jalkautua lasten ja nuorten pariin ja pyrkiä edistämään nuorten merkitystä esimerkiksi päätöksenteossa ja asioihin vaikuttamisessa.
Hankkeessa tehtiin yhteistyötä kaupungin virallisten lasten ja nuorten vaikuttajaryhmien, Lasten Parlamentin sekä Nuorisovaltuuston, kanssa. Hankkeen myötä oli tarkoitus tiedottaa lapsia ja nuoria muun muassa vaikuttajaryhmien toiminnasta sekä innostaa uusia tekijöitä vaikuttamisen ja osallisuuden pariin. Syksyllä hanke jalkautui useisiin Kuopion alueen oppilaitoksiin ja kevään tullen hanke oli vankasti mukana uuden Nuvan ja Lasten Parlamentin toiminnassa.
Nuorisoneuvoja palveluksessa
Nuorten tieto- ja neuvontatyön lähipalvelun kehittäminen Kuopion maaseutualueilla -hanke on päättynyt 31.7.2017. Hankkeessa testattuja ja kehitettyjä menetelmiä löydät täältä. Nuorisoneuvojan työalue sijaitsi Vehmersalmella, Riistavedellä, Karttulassa, Nilsiässä ja Maaningalla. Ideana oli näkyä mahdollisimman paljon nuorten arjessa koululla ja nuorisotaloilla.
EYM – Vertaistiedottajat
EuroYouth Medialab -hankkeessa oli mukana nuoria seuraavista EU-maista: Bulgaria, Espanja, Italia, Kroatia, Pohjois-Irlanti (UK), Puola, Ranska, Ruotsi, Slovakia ja Suomi. EuroYouth Medialab oli Euroopan komission rahoittamaan Erasmus+ -ohjelmaan kuuluva strateginen kumppanuushanke (KA2). Sen tavoitteena oli edistää 13–18-vuotiaiden eurooppalaisten nuorten välistä yhteistyötä ja innovatiivisten käytäntöjen vaihtoa mm. eurooppalaisuudesta, maahanmuutosta ja kansalaisaktiivisuudesta.