Kuopion nuorisopalvelut

Aluetiimimalli

Kuopion nuorisopalvelut jakaantuvat kuuteen eri aluetiimiin. Tiimimalli on luotu 2022 kevään aikana ja tiiminvetäjien vastuu kestää valtuustokauden verran, jonka jälkeen haetaan nuorisonohjaajien keskuudessa uudet tiiminvetäjät. Tiiminvetäjät muodostavat nuorisopäällikön kanssa johtotiimin, jonka tehtäviin kuuluu luoda Kuopion nuorisopalveluiden suuntaviivat työntekoon.

Tiimin vetäjinä toimivat tällä hetkellä Henna-Riina Heikura (Kuikkalammen nuorisotila Kuikkis), Sanna Emilia Hynninen (Petosen vapaa-aikatilat Pinari),  Jari Kankkunen (Etsivä nuorisotyö), Janne Kuitu (Kulttuuriareena 44), Kimmo Pölkki (Maaningan nuoriso- ja urheilutalo Komppis) ja Asta Sajaniemi (Männistön nuorisotalo Latari).

Kuopion nuorisopalvelut on monessa mukana nuorten elämässä

Kuopion nuorisopalvelut vastaavat kuntalakiin ja nuorisolakiin kirjatusta nuorten vaikuttajaryhmästä eli nuorisovaltuustosta, mutta myös alakouluikäisille suunnatusta Lasten Parlamentista yhdessä perusopetuksen kanssa. Nuorisovaltuusto on perustettu Kuopioon 1998 ja ensimmäinen Lasten Parlamentti aloitti toimintansa 2011.

Neljällä yläkoululla nuorisopalveluilla on koulunuorisotyössä täysipäiväiset nuorisonohjaajat tarjoamassa nuorille luotettavan aikuisen sekä vaikuttamassa nuorten kanssa yhdessä kouluviihtyvyyteen. Monella yläkoululla ja joillain alakouluilla kyseisen alueen nuorisotalon nuorisonohjaajat käyvät toteuttamassa välituntitoimintaa.

Kuopion nuorisopalvelut tarjoavat oman paikan kulttuuriselle nuorisotyölle Kulttuuriareena 44:n tiloissa (Kauppakatu 44), josta Kuopio Rock Academyn toimintaa pyöritetään. Myös eri puolilta Kuopion nuorisotaloja löytyy osaamista mm. bändikämppien ja nuorten omien ideoiden pohjalta toteutettavine tapahtumineen. 

Kohdennettua nuorisotyötä tarjotaan niin etsivän nuorisotyön puolella kuin erityisnuorisotyössä

Kuopiossa toimii nuorisopalveluiden alla neljä (4) etsivän nuorisotyön työparia ja kaksi (2) erityisnuorisotyön työparia sekä hanketyöntekijä Itä-Suomen poliisilaitoksen Kuopion Ankkuriryhmässä.

Kohdennettu nuorisotyö

Etsivä nuorisotyö

Etsivän nuorisotyön tehtävä on varmistaa, että jokainen nuori saa kasvamiseen, itsenäistymiseen ja osallisuuteen tarvitsemansa tuen – että kenenkään ei tarvitse kasvaa ja selviytyä yksin.

Etsivässä nuorisotyössä kohdataan alle 29-vuotiaita nuoria, jotka tarvitsevat tukea arjessaan ja tulevaisuuden näkymiä. Etsivän nuorisotyön tehtävänä on tavoittaa tuen tarpeessa oleva nuori ja auttaa häntä sellaisten palvelujen ja muun tuen piiriin, joilla edistetään hänen kasvuaan, itsenäistymistään, osallisuuttaan yhteiskuntaan ja muuta elämänhallintaansa sekä pääsyään koulutukseen ja työmarkkinoille (Nuorisolaki 1285/2016).

Yhteistyössä etsivän nuorisotyön kanssa nuorella on mahdollisuus kerryttää tietoja ja taitoja sekä sellaista sosiaalista pääomaa, joilla suunnataan kohti aikuisuutta.

Tavoitteet

  • synnyttää nuoren sisäistä motivaatiota sekä auttaa asettamaan tavoitteita
  • edistää kasvua ja itsenäistymistä kohti omannäköistä tulevaisuutta
  • vahvistaa taitoja, joilla edetä palveluihin ja jatkopoluille

Arvot

  • Vapaaehtoisuus, luottamuksellisuus, nuorilähtöisyys. Etsivä nuorisotyö tukee nuorta ja on nuoren rinnalla, mutta ei tee päätöksiä tai toimi nuoren puolesta.
  • Kokonaisvaltaisuus, monialainen yhteistyö. Nuori huomioidaan kokonaisvaltaisesti ja yhteistyötä tehdään tarpeen mikaan muiden toimijoiden kanssa.
  • Saavutettavuus. Etsivä nuorisotyö on aina maksutonta, kynnyksetöntä ja seinätöntä palvelua.

 

Etsivän nuorisotyön yhteystiedot löytyvät Kohdennettu nuorisotyö -kohdasta.

Erityisnuorisotyö

Erityisnuorisotyössä Kuopion nuorisopalveluilla toimii kaksi työparia. Lauri Kuronen ja Jessica Pitkänen vastaavat alle 16-vuotiaiden kanssa tehtävästä työstä ja Tuija Argillanderin ja Teemu Koposen kohderyhmänä ovat nuoret aikuiset, keiden elämää päihteet haittaavat.

Lisäksi Kujalla- hankkeen työntekijä Mari Savolainen-Paananen on nuorisopalveluiden työntekijänä Itä-Suomen poliisilaitoksen moniammatillisessa ankkuriryhmässä, jossa käsitellään nuorten rikollista käyttäytymistä ja pyritään puuttumaan ennaltäehkäisevästi nuorten käytökseen.

 

Erityisnuorisotyön yhteystiedot löytyvät Kohdennettu nuorisotyö -kohdasta.

Yhteisöllinen nuorisotyö

Koulunuorisotyö

Koulunuorisotyö lähti Kuopiossa hankkeen kautta liikenteeseen ja on nyt vakiintunut neljälle suurimmalle yläkoululle Kuopion kaupunkialueella: Hatsalassa, Ylä-Pyörössä Minna Canthin koulussa ja  Jynkänlahdessa.

Alueellinen nuorisotyö

Kuopiossa on 11 nuorisotaloa, joissa toimintaa pyörittävät Kuopion kaupungin nuorisonohjaajat. Lisäksi Julkulan nuorisotila toimii ostopalveluna ja toimintaa pyörittää Suomen nuorisoseurat ry:n Pohjois-Savon aluetoimisto. 

Kuopion nuorisonohjaajat toimivat alueellaan yhteistyössä lähikoulujen kanssa sekä alueen muiden toimijoiden kanssa. Nuorisonohjaajilla on laaja näköala asuinaluiden erityispiirteisiin ja tuntemus alueen nuorista. Alueellisessa nuorisotyössä pyritään luomaan yhteisöllisyyttä ja vahvistamaan nuorten omia sosiaalisia verkostoja eri tavoin.

Kuopion alueella tarjottavia palveluita

Walk in terapia

Tiistaisin ajanvarauksella klo 16-18.

Puistotupa, Kauppakatu 46, Kuopio

Walk in terapia on maksutonta ratkaisu- ja voimavarakeskeistä lyhytterapiaa, joka on suunnattu erityisesti alle 30-vuotiaille. Walk in terapia on käynti kerrallaan -terapiaa (45 min/ kerta).

Walk in terapia sopii kaikille, jotka kokevat tarvetta keskustella. Terapia sopii esimerkiksi elämän solmukohtien, kriisien, haasteiden, elämän suunnan pohtimisen, oman identiteetin, ihmissuhteiden tai vaikkapa tunne-elämän kysymysten käsittelyyn. Keskustelemaan voi tulla, oli asia pieni tai iso. Walk in terapia ei ole mielen sairauden hoitoa, mutta siitä voi olla apua mielen sairauden kanssa pärjäämiseen.

Tapaamisessa työskennellään ratkaisukeskeisen lyhytterapian menetelmillä. Keskustelu on asiakkaan halutessa nimetöntä, eikä käynnistä jää asiakkaaseen liittyviä kirjauksia.
Terapeutilla on soveltuva pohjakoulutus sekä̈ lyhytterapeutin pätevyys/lyhytterapeuttiopiskelija.

Ajanvaraus

Marjut Leskinen

Marjut Leskinen

etsivä nuorisotyö

044 718 2008 marjut.a.leskinen@kuopio.fi

Alueena:
Saaristokaupunki ja Neulamäki. Walk in terapia tiistaisin klo 16-18 Puistotupa (Kauppakatu 46)

kaksi henkilöä katsoo polaroid kuvia, joissa kaikissa on kuvattu rakkautta ja välittämistä

Pohjois-Savon hyvinvointialueen Nepsy-tiimi

Nepsy-tiimi toimii koko Pohjois-Savon alueella. Tiimin kohderyhmänä ovat 4–29-vuotiaiden kanssa työskentelevät kuntien, hyvinvointialueen, seurakuntien, järjestöjen, hankkeiden sekä yhdistysten työntekijät. Hankeaika on 1.8.2023- 30.6.2025. Tiimissä työskentelee viisi (5) nepsy-koordinaattoria sekä kehittäjä-sosiaalityöntekijä Sanna Tchaplinski ja projektipäällikkö Sanna Kukkonen.

Lähde: pshyvinvointialue.fi/nepsy-tiimi. (Haettu 31.1.2024)

Kuvassa lapsi pitkissä, tummissa hiuksissa pomppimassa huonekalujen päällä. Hiukset ovat ponihännällä ja lapsella on punainen supersankari-naamari ja punainen viitta keltaisella vuorella. Lapsella on valkoinen paita ja siniset housut. Teksti: Pohjois-savon hyvinvointialue. Nepsy-tiimin tukipuhelin ammattilaisille. Kenelle nepsy-tiilin tukipuhelin on tarkoitettu? Pohjois-Savossa 4-29-vuotiaiden lamssa työskenteleville ammattilaisille, joita nepsy-asiat jollain tavalla mietityttävät. Ketkä vastaavat puhelimeen? Tukipuhelimeen vastaa moniammatillisen nepsy-tiimin nepsy-koordinaattori. Mitä palvelua tukipuhelin tarjoaa? Tukipuhelin tarjoaa ammattilaisille mahdollisuuden keskustella ja saada ohjausta, neuvontaa sekä tietoa työssä esiin nousevista nepsy-aiheista ammattilaisten oma nepsy osaamisen tueksi ja vahvistamiseksi. Miten meihin voi ottaa yhteyttä? Puhelimitse p. 044 461 0603 arkisin klo 9-12. Voit myös lähettää soittopyynnön sähköpostilla nepsy-tiimi@pshyvinvointialue.fi. Tukipuhelimeen ei voi lähettää tekstiviestiä. Tukipuhelin on maksuton palvelu. Puheluita ei kirjata eikä soittajan tietoja tallenneta.

Kuopion Setlementti Puijola

Kuopion Setlementti Puijola tarjoaa Kuopion alueella monipuolisesti erilaisia palveluita niin ammattilaisille, nuorille kuin vanhemmille.  Alta löydät suorat linkit osaan palveluista.

neljä henkilöä on kokoontunut yhteen mäen huipulle keltapunaisen auringon laskiessa taustalla

Nuorten Palvelu ry

Nuorten Palvelu ry on vuonna 1969 perustettu valtakunnallinen sosiaalipedagogisen nuorisotyön kehittäjäjärjestö. Olemme puoluepoliittisesti sitoutumattomia ja rahallista voittoa tavoittelemattomia. Kotipaikkamme on Kuopio.

Lähde: nuortenpalvelu.fi/nuorten-palvelu-ry/ (Haettu 1.2.2024) 

 

Kuopion nuorisopalvelut ovat mukana Meidän kylän nuoret- ja Nuorten Reviireillä- toiminnassa yhteistyökumppaneina.

henkilö on kietonut kätensä toisen henkilön olkapäälle samalla kun he istuvat kivimuurilla ja katsovat kohti puistoa

Koulutuksia

Pelituki

12.12. Peli- ja someneuvolavanhemmille: Kysy somesta ja pelaamisesta!

Tarkammat tiedot koulutuksista löydät koulutuskalenterista, jonne pääset linkkipainikkeen kautta. 

 

Maksuttomia webinaareja

Maksuttomia webinaareja nepsy-aiheeseen liittyen

Merikratos Oy tarjoaa maksuttomia webinaareja nepsy-aiheesta eri näkökulmista.

Tulevia koulutuksia 2025

14.1.  Neuropsykiatrista oirehdintaa vai lapsuuden kehityksellinen trauma? 

29.1. Maksuton webinaari: ADHD vai arjen valintojen seurauksena kehittynyt ADT?

12.3. Nepsy-lapsen kohtaaminen varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa

9.4. Neuropsykiatrista oirehdintaa vai lapsuuden kehityksellinen trauma? 

Koulutuskalenteriin ja ilmoittautumiseen pääset linkkipainikkeen kautta.  

MLL

Selviydytään kiusaamisesta -koulutus tarjoaa työkaluja kiusaamista kokeneiden nuorten kohtaamiseen ja tukemiseen. Koulutuksessa käsitellään kiusaamista ilmiönä, kiusaamisen seurauksia ja suojaavia tekijöitä sekä menetelmiä ryhmä- ja yksilötyöhön nuorten kanssa.

Koulutus on suunnattu kaikille nuoria kohtaaville työntekijöille sekä sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan opiskelijoille. 

Koulutus on avoin kaikille ja maksuton.

Kevään 2025 kaksiosaiset, etäkoulutukset järjestetään:

4.2. ja 13.2. klo 9.00-11.30 (ilmoittautuminen 30.1. mennessä)
8.5. ja 15.5. klo 12.30-15.00 (ilmoittautuminen 5.5. mennessä)