Kuopion nuorisopalvelut

Aluetiimimalli

Kuopion nuorisopalvelut jakaantuvat kuuteen eri aluetiimiin. Tiimimalli on luotu 2022 kevään aikana ja tiiminvetäjien vastuu kestää valtuustokauden verran, jonka jälkeen haetaan nuorisonohjaajien keskuudessa uudet tiiminvetäjät. Tiiminvetäjät muodostavat nuorisopäällikön kanssa johtotiimin, jonka tehtäviin kuuluu luoda Kuopion nuorisopalveluiden suuntaviivat työntekoon.

Tiimin vetäjinä toimivat tällä hetkellä Henna-Riina Heikura (Kuikkalammen nuorisotila Kuikkis), Sanna Emilia Hynninen (Petosen vapaa-aikatilat Pinari),  Jari Kankkunen (Etsivä nuorisotyö), Janne Kuitu (Kulttuuriareena 44), Kimmo Pölkki (Maaningan nuoriso- ja urheilutalo Komppis) ja Asta Sajaniemi (Männistön nuorisotalo Latari).

Kuopion nuorisopalvelut on monessa mukana nuorten elämässä

Kuopion nuorisopalvelut vastaavat kuntalakiin ja nuorisolakiin kirjatusta nuorten vaikuttajaryhmästä eli nuorisovaltuustosta, mutta myös alakouluikäisille suunnatusta Lasten Parlamentista yhdessä perusopetuksen kanssa. Nuorisovaltuusto on perustettu Kuopioon 1998 ja ensimmäinen Lasten Parlamentti aloitti toimintansa 2011.

Neljällä yläkoululla nuorisopalveluilla on koulunuorisotyössä täysipäiväiset nuorisonohjaajat tarjoamassa nuorille luotettavan aikuisen sekä vaikuttamassa nuorten kanssa yhdessä kouluviihtyvyyteen. Monella yläkoululla ja joillain alakouluilla kyseisen alueen nuorisotalon nuorisonohjaajat käyvät toteuttamassa välituntitoimintaa.

Kuopion nuorisopalvelut tarjoavat oman paikan kulttuuriselle nuorisotyölle Kulttuuriareena 44:n tiloissa (Kauppakatu 44), josta Kuopio Rock Academyn toimintaa pyöritetään. Myös eri puolilta Kuopion nuorisotaloja löytyy osaamista mm. bändikämppien ja nuorten omien ideoiden pohjalta toteutettavine tapahtumineen. 

Kohdennettua nuorisotyötä tarjotaan niin etsivän nuorisotyön puolella kuin erityisnuorisotyössä

Kuopiossa toimii nuorisopalveluiden alla neljä (4) etsivän nuorisotyön työparia ja kaksi (2) erityisnuorisotyön työparia sekä hanketyöntekijä Itä-Suomen poliisilaitoksen Kuopion Ankkuriryhmässä.

Osallisuus ja vaikuttaminen

Osallisuus ja vaikuttaminen (kasvun tukeminen)

Nuoret otetaan mukaan toiminnan suunnitteluun ja toteuttamiseen. Vastataan nuorten toiveisiin ja tarpeisiin.

Kerätään yhteen samasta aiheesta kiinnostuneita nuoria ja tarjotaan heille mielekästä toimintaa.

Osallistetaan nuoria ideoimaan ja toteuttamaan itse toimintaa, nuorisonohjaajat apuna ja tukena.

Vaikutetaan nuorten elämään hänen hyvinvointiaan vahvistavalla tavalla.

Vahvistetaan nuoren osallisuutta omaan elämään, lähipiiriin ja palveluihin sekä paikallisiin asioihin.

Dialogisuus ja vuorovaikutus

Dialogisuus ja vuorovaikutus

Nuoren annetaan määritellä itsensä, tavoitteensa ja tarpeensa.

Nuoria haastetaan vuorovaikutukseen, jossa heitä kohdellaan tasavertaisena osallistujana.

Nuori kokee olevansa tervetullut sellaisena kuin on.

Vuorovaikutus mahdollistaa kaikkien osapuolten kuulemisen ja tilanteen eri näkökulmien ymmärtämisen.

Yhdenvertaisuus

Yhdenvertaisuus

Nuorilla on mahdollisuuksia osallistua heitä kiinnostavaan tai tukevaan toimintaan.

Toimintaan osallistuvia nuoria kohdellaan yhdenvertaisesti.

Resurssiviisaus ja kestävä kehitys

Resurssiviisaus ja kestävä kehitys

Kasvatetaan nuoria ympäristön ja ilmaston kannalta vastuulliseen sekä kestävään elämäntapaan.

Toteutetaan nuorisotyötä kestävällä ja vastuullisella tavalla.

Hyvinvoinnin edistäminen

Hyvinvoinnin edistäminen

Nuorisotyöllä tuetaan nuorten psyykkistä, sosiaalista ja fyysistä hyvinvointia.

Toiminta perustuu nuorten tarpeisiin ja tavoitteisiin, ja se sisältää liikunnan ja terveystietoisuuden edistämistä, itsetuntemuksen vahvistamista sekä yksilö- ja ryhmäohjausta turvallisessa ympäristössä.

Yksilöllinen nuorisotyö

Etsivä nuorisotyö

Työn tehtävänä on ohjata tuen tarpeessa olevia 16-29 -vuotiaita nuoria. Ohjauksen avulla edistetään nuoren kasvua, itsenäistymistä, osallisuutta yhteisöissä ja yhteiskunnassa, sekä elämänhallintataitoja. Tavoitteena on tukea nuoren pääsyä koulutukseen tai työmarkkinoille.


Nuoret voivat ottaa yhteyttä etsivään nuorisotyöhön itse tai läheistensä kanssa. Myös oppilaitokset ja viranomaiset ovat ohjata nuoria työn piiriin. Etsivät nuorisotyöntekijät tekevät yhteistyötä eri oppilaitosten kanssa.

 

Etsivän nuorisotyön yhteystiedot löytyvät Kohdennettu nuorisotyö -kohdasta.

Erityisnuorisotyö

Erityisnuorisotyö on kohdennettua ja pitkäjänteistä työtä tuen tarpeessa oleville 10-25 -vuotiaille nuorille.  Keskiössä ovat elämänhallinnalliset haasteet, esimerkiksi nuoret, jotka kokevat päihteistä olevan haittaa omassa elämässä. Työn toimintatapoina ovat muun muassa ennaltaehkäisevä toiminta, jalkautuminen nuorten keskuuteen ja vertaisryhmät.

Työntekijät toimivat yhteistyössä perusopetuksen ja TUVA-koulutuksen kanssa, sekä kolmannen sektorin toimijoiden kanssa.

 

Ankkuritoiminta reagoi akuutteihin ilmiöihin moniammatillisesti. Ankkurin nuorisotyöntekijä toimii yhdessä poliisin ja nuoren tukiverkoston kanssa. Ankkuritoiminta auttaa nuorta yksilöllisesti irtautumaan haastavista tai turvattomista ryhmistä elämäntilanteesta riippuen. Toimintamalli on käytössä valtakunnallisesti ja tavoitteena on estää ennalta rikollisuutta sekä tukea lasten ja nuorten hyvinvointia.

 

Erityisnuorisotyön yhteystiedot löytyvät Kohdennettu nuorisotyö -kohdasta.

Yhteisöllinen nuorisotyö

Koulunuorisotyö

Tavoitteena työllä on tarjota nuorille koulussa aikuinen, jolla on aikaa kohdata, kuunnella ja kannustaa oppilaita. Koulunuorisotyö on nuoren kokonaisvaltaista kohtaamista koulussa nuoren ehdoilla.

Koulunuorisotyöntekijä tukee nuorten kouluviihtyvyyttä ja koulun yhteisöllisyyttä, ennaltaehkäisee kiusaamista sekä järjestää ryhmäytyksiä, tapahtumia sekä välituntitoimintaa. Nuorisonohjaajan yhteistyökumppaneita koulun sisällä ovat opettajat, opiskeluhuolto ja muun henkilöstö. Koulunuorisotyöntekijä mahdollistaa myös sujuvan yhteistyön nuorisotyön ja koulumaailman välillä.

 

Vuonna 2024 koulunuorisotyötä järjestettiin Kuopiossa neljällä (4) yläkoululla ja tavoitteena on saada lisättyä koulunuorisotyötä muilla yläkouluilla. Nuorisotyö on aktiivisesti mukana uusien koulurakennusten suunnittelussa, jotta koulunuorisotyölle pystytään järjestämään asianmukaiset tilat. 

 

Koulunuorisotyön yhteystiedot löytyvät Koulu- ja oppilaitosnuorisotyö -kohdasta.

Kulttuurinen nuorisotyö

Kulttuurinen nuorisotyö tarjoaa nuorille monipuolisia ja suunnitelmallisia toimintoja, kuten kerhoja, tapahtumia ja keskusteluja kulttuuriteemoista. Nuorille tarjotaan mahdollisuuksia osallistua, kehittää omaa osaamistaan ja vaikuttaa ympäristönsä kulttuuritoimintaan nuorisonohjaajien ohjaamana.

Alueellinen nuorisotyö

Alueellinen nuorisotyö on avointa ja ohjattua vapaa-ajan toimintaa nuorisotiloilla, harraste- ja pienryhmien järjestämistä, loma-ajan aktiviteetteja sekä koulujen välitunneilla järjestettävää toimintaa. Alueellinen nuorisotyö myös liikkuu ja jalkautuu nuorten pariin. Työ on nuorilähtöistä ja sitä toteutetaan yhdessä nuorten kanssa. Nuoret kiinnittyvät toimintaan osallistumisen ja yhteenkuuluvuuden tunteen kautta.
Nuorisopalvelut hallinnoivat nuorisotilaverkostoa, josta muut yhteisöt voivat varata tiloja toiminnan järjestämiseen. Alueellinen nuorisotyö kehittää myös alueellista yhteisöllisyyttä yhteistyössä alueen toimijoiden kanssa ja ammattilaisten verkostot tukevat alueellista toimintaa.
Työ toteutuu myös lähikouluilla järjestettävän säännöllisen toiminnan kautta, sekä yhteisölliseen opiskeluhuoltoryhmään kuulumisen avulla. Nuorisonohjaajat kehittävät aktiivisesti yhteistyötä lähikoulujen kanssa. Alueilla, joissa järjestetään alueellista nuorisotyötä, tavoitteena on tarjota kaikille lapsille ja nuorille mahdollisuus osallistua toimintaan koulupäivän aikana.

 

Alueellisen nuorisotyön yhteystiedot löytyvät Nuorisotilat -kohdasta.

Wörtti - Polkuja yhdenvertaiseen osallisuuteen (ESR+)

 

Wörtti – Polkuja yhdenvertaiseen osallisuuteen hankkeen tavoitteena on edistää 16–29-vuotiaiden nuorten ja nuorten aikuisten osallisuutta, toimintakykyä ja opintoihin kiinnittymistä monialaisella kuntouttavalla yhteistyöllä ja oppilaitosnuorisotyöllä valmentaen ja auttaen. Lisäksi hankkeessa tiivistetään ammattilaisten monialaista työskentelyä ja rinnalla kulkevaa työtapaa nuorten kanssa.

 

Hanke toteutetaan ryhmähankkeena aikavälillä 1.4.2024-31.12.2026. Hankkeen päätoteuttajana toimii Pohjois-Savon hyvinvointialue, osatoteuttajina Kuopion kaupunki, Siilinjärven kunta ja Savon koulutuskuntayhtymä. Hanketta rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto plus (ESR+)

Neljä ihmistä katsoo kohti laskevaa aurinkoa hiekkarannalla. Taustalla näkyy rantalentopalloverkkoja ja huvipuistolaitteita. Kuvassa on lähes seepian värinen sävytys.

Yhteystiedot

Kuvassa Ohjaamon yksilövalmentaja Olli Koivumies

Olli Koivumies

hankekoordinaattori
- Wörtti-hanke -

044 718 2116
olli.koivumies@kuopio.fi

Mira Keinänen

Mira Keinänen

Hanketyöntekijä
- Wörtti-hanke -

044 718 2694
mira.keinanen@kuopio.fi

Pyöreä läpinäkyvä Po1ntin logo, jonka yksityiskohdat ovat mustia. Logo muistuttaa pyöreän leimasimen jälkeä. Logon yläosan kaarta muotoilleen lukee mustalla teksti po1nt.fi. Ympyrän keskellä on musta rekisterikilpimäinen tausta hieman vinossa, ja siinä lukee Po1nt. Ympyrän alareunassa kaarta mukaillen on kolme tähteä, joista keskimmäinen on isoin.

Etunimi Sukunimi

Titteli

04012345678 etunimi.sukunimi@kunta.fi

Kujalla-hanke

Hankkeessa ollaan kehittämässä Kuopion kaupungin jalkautuvaa nuorisotyötä vastaamaan nuorten parissa havaittuihin ilmiöihin heidän suosimissaan kokoontumispaikoissa. Tavoitteena on ehkäistä väkivaltaista käyttäytymistä ja luoda turvallisempia tiloja. ​

Yhteistyötä on lisätty kaupunkialueen toimijoiden kanssa yhteisöllisyyden edistämiseksi. ​

Lisäksi vahvistetaan nuorten osallisuutta ja toimijuutta turvalliseen arkeen. ​

Toimitaan vahvasti Ankkuri-toiminnan kanssa yhteistyössä.​

Tavoitteet

  • Jalkautuvan nuorisotyön kehittäminen​
  • Tehdä kartoitusta ilmiön laajuudesta, muodoista, osallisista ja toimintatavoista sekä laatia hankkeen aikana toimenpidesuunnitelma jalkautuvaan nuorisotyöhön Kuopiossa.​
  • Luoda yhteistyötapoja eri toimijoiden kanssa, esim. järjestyksenvalvojien ja poliisin kanssa.​
  • Tarjota nuorille mielekästä tekemistä sekä mahdollisuuksia merkitykselliseen elämään, johon kiinnittyä ja edistää nuorten omaa toimijuutta sekä osallisuutta.​
  • Mahdollistaa nuorten vertaistuki pienryhmätyöskentelyn avulla​.
  • Löytää uusia toimintamalleja Ankkuri-toimintaan​.
lähikuva kolmen henkilön jaloista kuvattuna takaapäin. henkilöillä on päällään farkut ja erivärisiä tennareita. Avainsanoja: kesä, kaveruus, ystävyys, ryhmä, vapaa-aika

Yhteystiedot

Mari Savolainen-Paananen

Mari Savolainen-Paananen

Nuorisonohjaaja
-Kujalla-hanke-

0447182667
mari.savolainen-paananen@kuopio.fi

Pyöreä läpinäkyvä Po1ntin logo, jonka yksityiskohdat ovat mustia. Logo muistuttaa pyöreän leimasimen jälkeä. Logon yläosan kaarta muotoilleen lukee mustalla teksti po1nt.fi. Ympyrän keskellä on musta rekisterikilpimäinen tausta hieman vinossa, ja siinä lukee Po1nt. Ympyrän alareunassa kaarta mukaillen on kolme tähteä, joista keskimmäinen on isoin.

Etunimi Sukunimi

Titteli

04012345678 etunimi.sukunimi@kunta.fi

Pyöreä läpinäkyvä Po1ntin logo, jonka yksityiskohdat ovat mustia. Logo muistuttaa pyöreän leimasimen jälkeä. Logon yläosan kaarta muotoilleen lukee mustalla teksti po1nt.fi. Ympyrän keskellä on musta rekisterikilpimäinen tausta hieman vinossa, ja siinä lukee Po1nt. Ympyrän alareunassa kaarta mukaillen on kolme tähteä, joista keskimmäinen on isoin.

Etunimi Sukunimi

Titteli

04012345678 etunimi.sukunimi@kunta.fi

Nuori Kuopio-toimitus

Nuori Kuopio on kuopiolaisten nuorten oma sometoimitus, joka tekee juttuja Kuopion alueen tapahtumiin ja nuorten elämää koskettaviin ajankohtaisiin asioihin liittyen. Hankkeen aikana nuoret saavat koulutusta sosiaalisen median sisällöntuotantoon liittyen erilaisissa workshopeissa.  Ryhmässä pääsee kehittämään mm. viestinnällisiä, kuvankäsittelyyn, videoeditointiin, valokuvaukseen sekä kameran edessä olemiseen liittyviä taitoja. Vuoden aikana pyritään järjestämään myös mahdollinen nuorisovaihto ulkomaille. Lisäksi olemme kesällä mukana lehdistöpasseilla Kuopion isommissa tapahtumissa.

Hankkeen ohjaajana toimii yhteisöpedagogi ja audiovisuaalisen viestinnän kandidaatti Anna Savolainen. Nuori Kuopio on Itä-Suomen aluehallintoviraston osarahoittama hanke.

Nuori Kuopio -logo, jossa vaaleanpunainen ympyrä, jonka päällä pinkki N-kirjainta muistuttava muoto ja valkoisella tekstillä nuori kuopio isoilla kirjaimilla.

Yhteystiedot

Nuori Kuopio-hankkeen työntekijä Anna Savolainen

Anna Savolainen

nuorisonohjaaja
-nuori kuopio-hanke-

044 718 2691 anna.e.savolainen@kuopio.fi

Pyöreä läpinäkyvä Po1ntin logo, jonka yksityiskohdat ovat mustia. Logo muistuttaa pyöreän leimasimen jälkeä. Logon yläosan kaarta muotoilleen lukee mustalla teksti po1nt.fi. Ympyrän keskellä on musta rekisterikilpimäinen tausta hieman vinossa, ja siinä lukee Po1nt. Ympyrän alareunassa kaarta mukaillen on kolme tähteä, joista keskimmäinen on isoin.

Etunimi Sukunimi

Titteli

04012345678 etunimi.sukunimi@kunta.fi

Menneet hankkeet

Hanke toimi Kuopiossa lukuvuonna 2023–24 perusopetuksen hankkeena. Kuopion nuorisopalvelut oli mukana hankkeessa S2-koulunuorisotyöntekijän muodossa. Hankkeen tavoitteena oli kehittää kielitietoista opetusta Kuopion peruskouluissa sekä tukea oppilaita ja opettajia. Lisäksi hankkeen työntekijät tukivat oppilaiden siirtymistä valmistavasta opetuksesta perusopetukseen sekä perusopetuksesta toiselle asteelle.
S2-koulunuorisotyöntekijä auttoi maahanmuuttajaoppilaita pääsemään mukaan koulun yhteisöön sekä ryhmäytti luokkia. Hän oli oppilaan apuna koulun ja vapaa-ajan asioissa ja teki yhteistyötä koulunuorisotyön kanssa. S2-koulunuorisotyöntekijän kanssa valmistavan opetuksen oppilas pystyi myös käymään tutustumassa uuteen lähikouluunsa. Hankkeessa toimineet konsultoiva S2-opettaja ja KIETU-opettaja tukivat oppilaita ja opettajia kouluissa. Heihin pystyi ottamaan yhteyttä, jos opettajalla oli tarvetta kielitietoiseen opetukseen ja monikulttuurisen oppijan kohtaamiseen.

DigitaaliSex –digiloikka seksuaalikasvatukseen- hanke käynnistyi huhtikuussa 2020 AVI:n rahoittana. Hanketta toteutti Kuopion kaupungin nuorisopalvelut yhteistyössä Setlementti Puijolan Kuopion Tyttöjen Talon sekä Po1nt -verkoston kanssa. Hankkeen päätavoitteena oli lisätä nuorten tietoisuutta seksuaalikasvatukseen liittyvistä teemoista koulukiertueiden ja Po1nt -verkoston kehittämisen keinoin. Tavoitteena oli kehittää Po1nt -sivuston toimintaa järjestämällä seksuaalisuuden teemachatteja ja kehittämällä chattibotin tietokantaa seksuaalikasvatuksen teemoilla sekä kartoittaa ja edistää Po1nt -sivuston chatvastaajien valmiuksia keskustella seksuaalikasvatuksen teemoista nuorten kanssa.
DigitaaliSex -hankkeessa tarjottiin seksuaalikasvatuksellisia koulutuksia ja materiaaleja Savon alueen nuorille. Koulutukset toteutettiin nuorille koulukiertueen muodossa syksyllä 2020 ja niiden sisältö pyritään vakiinnuttamaan. Hankkeessa tehtiin kartoitus Po1ntin yhteistyökuntien nuorisotyöntekijöille, jossa kartoitettiin nuorisotyöntekijöiden osaamista ja tarpeita seksuaalikasvatuksellisiin teemoihin liittyen. Alkukartoituksen tietoja käytettiin hyväksi botin kehittämisessä sekä materiaalien tuotannossa. DigitaaliSex -hankkeen yhtenä toimintona Po1nt -sivustolla järjestettiin säännöllisesti seksuaalikasvatuksen teemachatteja Tyttöjen Talon asiantuntijoiden kanssa.

Rock Academy -hanke käynnistyi Kuopiossa täydellä teholla vuoden 2019 alussa. Ensimmäiset kaksi vuotta toimittiin hankenimikkeellä Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituksella. Yhtenä edellytyksenä rahoituksen saamiseksi oli mahdollinen toiminnan juurruttaminen osaksi nuorisotoimintaa hankkeen päätyttyä. OKM -rahoitus päättyi maaliskuun lopussa 2021 ja Kuopio Rock Academy jatkaa toistaiseksi toimintaansa omarahoituksella, osana Kuopion Nuorisopalveluiden toimintaa (lue lisää toiminnasta täältä).
Kuopio Rock Academyn ensimmäiselle kaksivuotiskaudelle valikoituivat orkesterit Anorexy, Feet Off The Ground, Woundstripe ja Boyar. Toisena toimintavuonna koronasta huolimatta Kuopio Rock Academy laajentui ja seuraavalle kaksivuotiskaudelle valikoituivat mukaan orkesterit Huuma, Licuation sekä Bojos. Orkesterit valikoituivat valmennukseen livesoittotaltioinnin, haastattelun ja koesoiton kautta.

Hankkeen pääasiallisena tavoitteena oli kehittää Po1ntin monimediaisia online-palveluita, kuten Po1nt-chatbot ja chat-toimintojen kokonaisuus, jossa hyödynnetään viestintämahdollisuuksia kuvan, videon, äänen ja tekstin kautta. Moniammatillisessa yhteistyössä botti opetettiin vastaamaan nuorten tieto- ja neuvontatyön kysymyksiin sekä toimimaan parhaimman mukaan asiakkaita palvellen. Yhtenä online-palveluna hankkeessa käynnistyi nivelvaiheita tukeva verkkovälitteinen läksytukipalvelu.

Kuopiossa on pyritty edistämään nuorten osallisuutta jo pitkään, sillä osallisuus liittyy olennaisesti nuorisotyön jokaiseen osa-alueeseen ja nuorten tulisi saada tukea siitä kaikin tavoin niin esimerkiksi yhteiskunnassa kuin myös heidän omassa henkilökohtaisessa toimintapiirissään. Sen vuoksi Kuopion kaupungissa toteutettiin hanketta, jonka keskiössä on juuri osallisuus, erityisesti lasten ja nuorten osallisuus. Hankkeen tavoitteena oli jalkautua lasten ja nuorten pariin ja pyrkiä edistämään nuorten merkitystä esimerkiksi päätöksenteossa ja asioihin vaikuttamisessa.
Hankkeessa tehtiin yhteistyötä kaupungin virallisten lasten ja nuorten vaikuttajaryhmien, Lasten Parlamentin sekä Nuorisovaltuuston, kanssa. Hankkeen myötä oli tarkoitus tiedottaa lapsia ja nuoria muun muassa vaikuttajaryhmien toiminnasta sekä innostaa uusia tekijöitä vaikuttamisen ja osallisuuden pariin. Syksyllä hanke jalkautui useisiin Kuopion alueen oppilaitoksiin ja kevään tullen hanke oli vankasti mukana uuden Nuvan ja Lasten Parlamentin toiminnassa.

Nuorten tieto- ja neuvontatyön lähipalvelun kehittäminen Kuopion maaseutualueilla -hanke on päättynyt 31.7.2017. Hankkeessa testattuja ja kehitettyjä menetelmiä löydät täältä. Nuorisoneuvojan työalue sijaitsi Vehmersalmella, Riistavedellä, Karttulassa, Nilsiässä ja Maaningalla. Ideana oli näkyä mahdollisimman paljon nuorten arjessa koululla ja nuorisotaloilla.

EuroYouth Medialab -hankkeessa oli mukana nuoria seuraavista EU-maista: Bulgaria, Espanja, Italia, Kroatia, Pohjois-Irlanti (UK), Puola, Ranska, Ruotsi, Slovakia ja Suomi. EuroYouth Medialab oli Euroopan komission rahoittamaan Erasmus+ -ohjelmaan kuuluva strateginen kumppanuushanke (KA2). Sen tavoitteena oli edistää 13–18-vuotiaiden eurooppalaisten nuorten välistä yhteistyötä ja innovatiivisten käytäntöjen vaihtoa mm. eurooppalaisuudesta, maahanmuutosta ja kansalaisaktiivisuudesta.

Kuopion alueella tarjottavia palveluita

Walk in terapia

Tiistaisin ajanvarauksella klo 16-18.

Puistotupa, Kauppakatu 46, Kuopio

Walk in terapia on maksutonta ratkaisu- ja voimavarakeskeistä lyhytterapiaa, joka on suunnattu erityisesti alle 30-vuotiaille. Walk in terapia on käynti kerrallaan -terapiaa (45 min/ kerta).

Walk in terapia sopii kaikille, jotka kokevat tarvetta keskustella. Terapia sopii esimerkiksi elämän solmukohtien, kriisien, haasteiden, elämän suunnan pohtimisen, oman identiteetin, ihmissuhteiden tai vaikkapa tunne-elämän kysymysten käsittelyyn. Keskustelemaan voi tulla, oli asia pieni tai iso. Walk in terapia ei ole mielen sairauden hoitoa, mutta siitä voi olla apua mielen sairauden kanssa pärjäämiseen.

Tapaamisessa työskennellään ratkaisukeskeisen lyhytterapian menetelmillä. Keskustelu on asiakkaan halutessa nimetöntä, eikä käynnistä jää asiakkaaseen liittyviä kirjauksia.
Terapeutilla on soveltuva pohjakoulutus sekä̈ lyhytterapeutin pätevyys/lyhytterapeuttiopiskelija.

kaksi henkilöä katsoo polaroid kuvia, joissa kaikissa on kuvattu rakkautta ja välittämistä

Ajanvaraus

Marjut Leskinen

Marjut Leskinen

etsivä nuorisotyö

044 718 2008 marjut.a.leskinen@kuopio.fi

Alueena:
Saaristokaupunki ja Neulamäki. Walk in terapia tiistaisin klo 16-18 Puistotupa (Kauppakatu 46)

Pohjois-Savon hyvinvointialueen Nepsy-tiimi

Nepsy-tiimi toimii koko Pohjois-Savon alueella. Tiimin kohderyhmänä ovat 4–29-vuotiaiden kanssa työskentelevät kuntien, hyvinvointialueen, seurakuntien, järjestöjen, hankkeiden sekä yhdistysten työntekijät. Hankeaika on 1.8.2023- 30.6.2025. Tiimissä työskentelee viisi (5) nepsy-koordinaattoria sekä projektiasiantuntija Jaana Heikkinen ja projektipäällikkö Sanna Kukkonen.

Arvot:  
•     Kohtaamme arvostavasti 
•     Käymme dialogia 
•     Teemme yhdessä 
 
Missio: 
•    Kasvattaa ja lisätä tietoa sekä ymmärrystä neurokirjon huomioimisesta osana palvelujen järjestämistä 
•    Vahvistaa monialaista yhteistyötä 
•    Löytää ja juurruttaa uusia tapoja toimia ja ajatella 
•    Rakentaa systeemistä ajattelua ja voimavarakeskeisyyttä tukevaa toimintakulttuuria 
•    Rohkaista ja opastaa ihmisiä jatkuvaan oppimiseen 
 
Visio 
•    Nepsy-ymmärtäväisempi Pohjois-Savo 
 

Nepsy-koordinaattorit:

Tiina Lappalainen, Mari Piironen, Hanne Ålander, Hanna Ahokas ja Anne Saarinen.

Lähde: pshyvinvointialue.fi/nepsy-tiimi. (Haettu 11.2.2025)

Kuvassa lapsi pitkissä, tummissa hiuksissa pomppimassa huonekalujen päällä. Hiukset ovat ponihännällä ja lapsella on punainen supersankari-naamari ja punainen viitta keltaisella vuorella. Lapsella on valkoinen paita ja siniset housut. Teksti: Pohjois-savon hyvinvointialue. Nepsy-tiimin tukipuhelin ammattilaisille. Kenelle nepsy-tiilin tukipuhelin on tarkoitettu? Pohjois-Savossa 4-29-vuotiaiden lamssa työskenteleville ammattilaisille, joita nepsy-asiat jollain tavalla mietityttävät. Ketkä vastaavat puhelimeen? Tukipuhelimeen vastaa moniammatillisen nepsy-tiimin nepsy-koordinaattori. Mitä palvelua tukipuhelin tarjoaa? Tukipuhelin tarjoaa ammattilaisille mahdollisuuden keskustella ja saada ohjausta, neuvontaa sekä tietoa työssä esiin nousevista nepsy-aiheista ammattilaisten oma nepsy osaamisen tueksi ja vahvistamiseksi. Miten meihin voi ottaa yhteyttä? Puhelimitse p. 044 461 0603 arkisin klo 9-12. Voit myös lähettää soittopyynnön sähköpostilla nepsy-tiimi@pshyvinvointialue.fi. Tukipuhelimeen ei voi lähettää tekstiviestiä. Tukipuhelin on maksuton palvelu. Puheluita ei kirjata eikä soittajan tietoja tallenneta.
Avaamalla kuvan uuteen välilehteen saa kuvasta suuremman.

Kuopion Setlementti Puijola

Kuopion Setlementti Puijola tarjoaa Kuopion alueella monipuolisesti erilaisia palveluita niin ammattilaisille, nuorille kuin vanhemmille.  Alta löydät suorat linkit osaan palveluista.

neljä henkilöä on kokoontunut yhteen mäen huipulle keltapunaisen auringon laskiessa taustalla

Nuorten Palvelu ry

Nuorten Palvelu ry on vuonna 1969 perustettu valtakunnallinen sosiaalipedagogisen nuorisotyön kehittäjäjärjestö. Olemme puoluepoliittisesti sitoutumattomia ja rahallista voittoa tavoittelemattomia. Kotipaikkamme on Kuopio.

Lähde: nuortenpalvelu.fi/nuorten-palvelu-ry/ (Haettu 1.2.2024) 

 

Kuopion nuorisopalvelut ovat mukana Meidän kylän nuoret- ja Nuorten Reviireillä- toiminnassa yhteistyökumppaneina.

henkilö on kietonut kätensä toisen henkilön olkapäälle samalla kun he istuvat kivimuurilla ja katsovat kohti puistoa

Koulutuksia

Pelituki

To 13.2. klo 17–18 Peli- ja someneuvola vanhemmille: Mitä merkitystä pelien ja somen ikärajoilla on?

Tarkammat tiedot koulutuksista löydät koulutuskalenterista, jonne pääset linkkipainikkeen kautta. 

Maksuttomia webinaareja

Maksuttomia webinaareja nepsy-aiheeseen liittyen

Merikratos Oy tarjoaa maksuttomia webinaareja nepsy-aiheesta eri näkökulmista.

Tulevia koulutuksia 2025

14.1.  Neuropsykiatrista oirehdintaa vai lapsuuden kehityksellinen trauma? 

29.1. Maksuton webinaari: ADHD vai arjen valintojen seurauksena kehittynyt ADT?

12.3. Nepsy-lapsen kohtaaminen varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa

9.4. Neuropsykiatrista oirehdintaa vai lapsuuden kehityksellinen trauma? 

Koulutuskalenteriin ja ilmoittautumiseen pääset linkkipainikkeen kautta.  

MLL

Selviydytään kiusaamisesta -koulutus tarjoaa työkaluja kiusaamista kokeneiden nuorten kohtaamiseen ja tukemiseen. Koulutuksessa käsitellään kiusaamista ilmiönä, kiusaamisen seurauksia ja suojaavia tekijöitä sekä menetelmiä ryhmä- ja yksilötyöhön nuorten kanssa.

Koulutus on suunnattu kaikille nuoria kohtaaville työntekijöille sekä sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan opiskelijoille. 

Koulutus on avoin kaikille ja maksuton.

Kevään 2025 kaksiosaiset, etäkoulutukset järjestetään:

4.2. ja 13.2. klo 9.00-11.30 (ilmoittautuminen 30.1. mennessä)
8.5. ja 15.5. klo 12.30-15.00 (ilmoittautuminen 5.5. mennessä)