- Sivu päivitetty 6.9.2024
Leppävirran nuorisovaltuusto (Nuva) on 13-20 -vuotiaiden leppävirtalaisten nuorten vaikuttamisryhmä, joka edustaa kaikkia Leppävirran nuoria.
Nuorisovaltuusto vastaa nuorisolain 8 §:n ja kuntalain 26 §:n vaatimuksiin nuorten kuulemisesta ja vaikuttamisjärjestelmästä. Nuorisovaltuuston toiminta on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumatonta. Nuorisovaltuuston kausi on vuoden pituinen ja aktiivisesta osallistumisesta toimintaan myönnetään todistus.
Nuorisovaltuuston esityslistat ja pöytäkirjat on luettavissa Twebissä. Jätä kommenttisi esityslistasta nuorisovaltuustolle alla olevasta painikkeesta.
Leppävirralle palautui 20 000 € kuntayhtymän purkautuessa. Valtuusto päätti kohdentaa summan nuorten hyväksi kokouksessaan 13.12.2021 § 86. Nuorisovaltuusto sai summan talousarvioonsa ja aloitti käyttötarkoituksen pohdinnan kokouksessaan 23.2.2022 yhteisöohjaajan kanssa. Nuorisovaltuusto arvioi erilaisia etenemistapoja heille varsin mittavan määrärahan käytöstä. He tutustuivat mm. eri kuntien osallistuvan budjetoinnin malleihin. 30.5.2022 kokouksessaan nuorisovaltuusto päätti tehdä kyselyn määrärahan käytöstä. Nuorisovaltuusto oli tiettävästi ensimmäinen toimielin tai vaikuttamistoimielin Leppävirralla, joka testasi osallistavaa budjetointia käytännössä.
Uusi nuorisovaltuusto aloitti kautensa syksyllä 2022. He kartoittivat nuoriso- ja hyvinvointikoordinaattorin kanssa varojen käyttöä kyselyillä ja muuten nuoria kuulemalla. Nuorisovaltuusto käsitteli vastaukset iltakoulussa 3.4.2023. Vastauksien käsittelyssä nuorisovaltuusto huomioi ehdotusten kohdistumista mahdollisimman laajasti Leppävirran kunnan lapsiin ja nuoriin sekä ehdotusten vaikutusta lasten ja nuorten hyvinvointiin. Nuorisovaltuusto päätti kokouksessaan 17.5.2023 ehdottaa skeittiparkkia pienellä puistolla tai graffitiseinää Alapihan alueelle.
Kesällä 2023 hankkeen toteutusta valmistelivat koulunuorisotyöntekijä yhdessä nuorten kanssa. Elementit tilattiin Finture Oy:lta ja hankinnan kustannus oli 23 967,96. Finture Oy pystyi toimittamaan elementit vasta syksyllä. Skeittielementit saatiin osittain aseteltua nuorten suunnitteleman sijoittelun mukaan toukokuun 2024 lopulla, jolloin nuoret pystyivät aloittamaan skeittaamisen paikalla. Tilauksen viimeinen ja painavin kivielementti asennettiin paikalle heinäkuussa 2024.
Nuorisovaltuuston tehtävänä on lisätä ja parantaa nuorten osallisuus- ja vaikuttamismahdollisuuksia, huolehtia, että nuoria kuullaan heitä koskevissa asioissa ja toimia sanansaattajana nuorten ja päättäjien välillä. Nuorisovaltuusto pyrkii kehittämään nuorten vaikuttamismahdollisuuksia myös oppilaitoksissa ja nuorisotiloilla.
Nuorisovaltuusto järjestää tapahtumia, keskustelutilaisuuksia ja koulutuksia, ottaa kantaa, tekee esityksiä ja ehdotuksia ja antaa lausuntoja nuoria koskevissa asioissa. Se myös kannustaa kaikkia nuoria tekemään ja vaikuttamaan.
Nuorisovaltuusto laatii vuosittain toimintasuunnitelman ja toimintakertomuksen toiminnastaan.
Nuorisovaltuustoa voit seurata Instagramissa.
Leppävirran Lasten Parlamentti on alakoululaisten lasten oma vaikuttamiskanava. Sen tavoitteena on saada alakouluikäisten lasten mielipiteet kuuluviin päätöksenteossa sekä opettaa lapsille demokratia- ja vaikuttamistaitoja lasten oman ikätason mukaisin menetelmin. Toiminta on osallistavaa ja lapsilähtöistä, eli ideat lähtevät lapsilta itseltään ja niitä käsitellään toiminnallisesti, lasten ikään sopivin tavoin. Toiminta on poliittisesti sitoutumatonta.
Lasten Parlamentti koostuu 12 edustajasta, jotka valitaan kouluilla käytävissä vaaleissa. Vaalit käytiin kaikilla alakouluilla marras-joulukuun taitteessa. Ehdokkaina oli 67 lasta. Lapset suunnittelivat ja toteuttivat oman vaalikampanjansa askarrellen omat vaalijulisteensa, jotka olivat esillä kouluilla näkyvillä paikoilla. Vaalipäivänä 2.12. jokaisen koulun oppilas pääsi äänestämään ja pudottamaan vaalilippunsa vaaliuurnaan
Lasten Parlamentti kokoontuu kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä. Parlamentti käsitellään edustajien tuomia asioita ja aiheita, asiantuntijoiden tuomia lasten elämään liittyviä aiheita sekä Lasten Parlamentin omaan toimintaan liittyviä asioita.