Puumalan nuorisopalvelut

Retkiryhmä

Puumalan retkiryhmä

LÄHTISITKÖ MUKAAN?

Retkiryhmä isännöi hiihtolomalla 2024 irlantilaisten, maltalaisten ja puumalalaisten nuorten ryhmätapaamista eli ryhmistä Puumalassa. Osallistujat ovat 15-18 -vuotiaita, jokaisessa ryhmässä on 10 nuorta.
Tapaamisen teemana tälle kertaa on ystävyys ja ohjelmaan nuoret ovat suunnitelleet monenlaista tekemistä, kuten leipomista, pelailua, saunomista, maastoretken ja kaupunkiretken. Vieraaksemme tulevat nuoret odottavat jo innolla talvista ja lumista Puumalaa. Ohjelmaa on viitenä päivänä aamusta iltaan, yöksi voi mennä kotiin nukkumaan. Puumalalaisilla nuorilla on isännöinnissä paljon vastuutehtäviä, koska ryhmiksen toteuttaminen on aina ohjaajien ja nuorten yhteistyötä.

Ryhmiksen isännöinnin jälkeen on puumalalaisten vuoro matkustaa, vaihtoehtoja on kaksi, joista voi valita vaikka molemmat.  Kesäkuussa matkataan Maltalle, jossa maltalaiset nuoret ohjaajineen vastaavat järjestelyistä. Syksyn tullen suuntana on Dublin, jossa irlantilaiset nuoret ja ohjaajat toimivat vuorostaan isäntinä. Matkustamiseen pitää alustavien tietojen mukaan varata hieman omaa rahaa sekä taskurahat. 

Puumalan retkiryhmässä on vielä pari paikkaa vapaana. Jos haluat mukaan, ota yhteyttä Riinaan tai Virpiin! 

 

MISTÄ OIKEIN ON KYSE?

Kansainvälinen nuorisotyö, Nuorten ryhmävaihto eli kotoisammin sanottua ryhmis on Erasmus+ -ohjelman mukaista kansainvälistä toimintaa. 

Se ei ole lomamatka tai koulumatka. Se on matka saman ikäisten nuorten luo toiseen maahan tutustumaan nuoria yhteisesti kiinnostaviin asioihin ja arkipäivän elämään.

Ryhmävaihdoissa ei käytetä kotimajoitusta, vaan sekä vieraat että isännät asustavat yhdessä esimerkiksi paikallisessa leirikeskuksessa. Mukana on aina 1-2 puumalalaista ohjaajaa.

Kansainväliseen nuorisotyöhön pääsee mukaan 8. luokkalaiset ja sitä vanhemmat nuoret. Ryhmätapaamisen toteuttaminen on nuorille suuri projekti, joka vaatii pitkäjänteisyyttä, yhteistyökykyä ja yllättävien tilanteiden sietokykyä.

Osallistumien ryhmätapaamiseen on kuitenkin ainutlaatuinen kokemus ja erittäin antoisa tapa tutustua Eurooppaan, käyttää kielitaitoaan ja opetella matkustamista ”suuressa maailmassa”.

Ryhmävaihdon kustannuksista (majoitus, ruokailut ja ohjelma) suurimman osan kattaa Erasmus + Youth in Action ohjelman rahoitus.

 

Ryhmä suomalaisia ja maltalaisia nuoria rannalla

Malta-Suomi Erasmus nuorisovaihto 2023

Maltalaiset saapuivat Puumalaan huhtikuussa ja olivat täällä kuusi yötä. Vierailun teemana oli ekologisuus, ympäristöystävällisyys ja kierrättäminen.

 

Meillä oli tekemistä aamusta iltaan: saunoimme ja uimme avannossa, laskimme pulkkamäkeä, leivoimme ja laitoimme ruokaa sekä vietimme aikaa nuorisotalolla. Yhtenä iltana kävelimme Norppalaavulle, missä vietimme iltaa nuotion äärellä. Lauantaina vierailimme Savonlinnassa ja tutustuimme Olavinlinnaan ja sen historiaan. Vierailimme myös Luston metsämuseossa.Vierailun aikana maltalaiset saivat maistella suomalaisia ruokia, esimerkiksi karjalanpiirakoita ja mämmiä.

 

Matkustimme Maltalle kesäkuun lopulla ja olimme siellä kuusi yötä. Vaihdon nimi oli don’t make waves, make a change. Vaihdon teemana oli siis ilmastonmuutos, ekologisuus, ympäristöystävällisyys ja kierrättäminen. Opimme muun muassa Suomen ja Maltan kierrätyskulttuuri eroista, muovisaasteen vaikutuksesta välimereen ja sen ekosysteemiin, ja englannin kieltä sekä ryhmätyöskentelyä. Vaihdon aikana sitouduimme tekemään jatkossa ekologisempia valintoja ja vähentämään kertakäyttö muovin kuluttamista. Esim kaupassa voimme nyt käyttää vaihdosta saatuja kangaskasseja.

 

Vaihdon aikana teimme paljon yhteisiä aktiviteetteja mm uimista, ryhmäleikkejä, välimerellisen ruoanlaittoa, uimarannan siivoamista snorklaten ja rannalta keräten, kivien maalaamista, kangaskassien painamista, maltan kielen opettelua ja Maltaan tutustumista. Kävimme myös tiedekeskus Esplorassa ja Maltan pääkaupungissa Vallettassa.

 

Nuorisovaihto oli todella hieno ja silmiä avartava kokemus. Olemme todella etuoikeutettuja että saimme olla osana tällaista projektia. Vaihdosta saimme paljon ihania muistoja ja uusia ystäviä. Vaihdosta saimme myös Youth pass todistukset jonka voi laittaa esim työhakemukseen.

Niko, Lumi ja Eeva

Kuvakollaasi nuorten vaihdosta Maltalla.