Puumalan nuorisopalvelut

Retkiryhmä

Puumalan retkiryhmä

Retkiryhmä sekä isännöi Eramus+ -ohjelman mukaisia  nuorten ryhmätapaamisia Puumalassa että matkustaa vastavuoroisesti kumppaniryhmien vieraaksi. 

 

Kesällä 2024 retkiryhmä matkustaa Maltalle ja syksyn tullen vuorossa on matka Irlantiin. Tällä hetkellä ryhmässä ei ole vapaita paikkoja. Uudet suunnitelmat ensi vuodelle aloitetaan syyskuussa, jolloin mukaan voivat tulla 8. lk ja sitä vanhemmat nuoret. Jos olet kiinnostunut, seuraa ilmoittelua ja tule mukaan! 

 

Retkiryhmä isännöi hiihtolomalla 2024 irlantilaisten, maltalaisten ja puumalalaisten nuorten ryhmätapaamista eli ryhmistä Puumalassa. Osallistujat olivat 15-18 -vuotiaita, irlantilaisia ja maltalaisia nuoria oli molemmissa ryhmissä 10 ja puumalalais-enonkoskelaisessa ryhmässä oli 12 nuorta.
Tapaamisen teemana tälle kertaa oli ystävyys ja ohjelmaan nuoret olivat suunnitelleet monenlaista tekemistä, kuten leipomista, pelailua, saunomista, maastoretken ja kaupunkiretken. 

 

 

MISTÄ OIKEIN ON KYSE?

Kansainvälinen nuorisotyö, Nuorten ryhmävaihto eli kotoisammin sanottua ryhmis on Euroopan Unioinin Erasmus+ -ohjelman mukaista kansainvälistä nuorisotoimintaa. 

”Ryhmis” ei ole lomamatka tai koulumatka. Se on matka saman ikäisten nuorten luo toiseen maahan tutustumaan nuoria yhteisesti kiinnostaviin asioihin ja arkipäivän elämään.

Ryhmävaihdoissa ei käytetä kotimajoitusta, vaan sekä vieraat että isännät asustavat yhdessä esimerkiksi paikallisessa leirikeskuksessa. Mukana on aina 1-2 puumalalaista ohjaajaa.

Kansainväliseen nuorisotyöhön pääsee mukaan 8. luokkalaiset ja sitä vanhemmat nuoret. Ryhmätapaamisen toteuttaminen on nuorille suuri projekti, joka vaatii pitkäjänteisyyttä, yhteistyökykyä ja yllättävien tilanteiden sietokykyä.

Osallistumien ryhmätapaamiseen on kuitenkin ainutlaatuinen kokemus ja erittäin antoisa tapa tutustua Eurooppaan, käyttää kielitaitoaan ja opetella matkustamista ”suuressa maailmassa”.

Ryhmävaihdon kustannuksista (majoitus, ruokailut ja ohjelma) suurimman osan kattaa Erasmus + Youth in Action ohjelman rahoitus.

Ryhmä suomalaisia ja maltalaisia nuoria rannalla
Kuvassa EU-logo ja teksit Euroopan unionin rahoittama

Erasmus nuorisovaihto 2024 Puumalassa

Maltalaiset ja Irlantilaiset saapuivat sunnuntain ja maanantain välisenä yönä Puumalaan.

Maanantaina ohjelmamme alkoi nuorisotalolla, jossa pystyimme vähän tutustumaan toisiimme. Me leikittiin nimileikkejä ja laadittiin yhteiset säännöt. Ruokailun jälkeen oli kylä-suunnistus. Sen jälkeen oli työpaja ystävyydestä. Päivän lopuksi meillä oli kulttuuri-ilta, jossa oli mm. suomalaisia tansseja, suomalaisia esineitä ja suomalaista ruokaa. Irlantilaiset opettivat meille irlantilaisia tansseja ja toivat irlantilaista ruokaa. Maltalaiset olivat kehittäneet tietovisan ja tuoneet ruokaa.

Tiistaina meillä oli työpaja, jossa jokainen kertoi omasta harrastuksestansa. Sitten menimme liikuntahallille pelaamaan sählyä ja gaelialaista jalkapalloa. Illan päätteeksi menimme saunaan ja avantoon ryhmissä.

Keskiviikkona päivällä leivoimme yhdessä perinteisiä pullia ja karjalanpiirakoita. Pakkasimme ne evääksi iltaa varten, sillä olimme menossa retkelle Norppalaavulle. Matka Norppalaavulle tehtiin jalan, lumista polkua pitkin. Perillä sai maistella tekemiämme eväitä ja makkaraa.

Torstaina aamulla lähdimme Kuopiota kohti. Kuopiossa kävimme Tyttöjen talolla, pelaamassa Megazonessa lasersotaa, shoppailemassa Matkuksessa ja tietenkin syömässä Ikean lihapullia. Suurin osa meistä pelasi ensimmäistä kertaa lasersotaa, mutta se oli silti erittäin hauskaa.

Perjantai oli viimeinen päivä Puumalassa, joten järjestimme viimeisen illan bileet. Bileissä oli tarjolla pizzaa ja suomalaisia herkkuja. Tanssimme ja pelailimme pelejä yhdessä. Lopuksi paljastettiin myös kenen secret friend oli ollut ja annoimme pienet lahjat.

Tämä viikko oli tosi hauska ja mieleenpainuva. Jäämme innolla odottamaan tulevia viikkoja Maltalla ja Irlannissa.

Aino ja Vera Enonkoskelta

Kuvakollaasi nuorisovaihdosta Puumalassa