- Sivu päivitetty 3.10.2024
Haluaisitko juuri sinä mukaan Mikkelin nuorisovaltuustoon? Nuorisovaltuustossa pääset kokeilemaan, oppimaan ja saamaan kokemuksia vaikuttamisesta ja nuorten osallisuustyöstä. Nuorisovaltuusto järjestää myös tapahtumia muille nuorille Mikkelin alueella. Mikkelin nuorisovaltuustovaalit järjestetään 27.11.2024. Tällä kertaa haemme uutta nuorisovaltuustoa kaudelle 2025-2026. Vaalit järjestetään kaikissa yläkouluissa ja toiseen asteen oppilaitoksissa. Ennakkoäänestys on 20.-22.11.2024 Nuorisotila Starlightissa, Ristiinan nuorisotilassa ja Haukivuoren nuorisotilassa.
Nuorisovaltuuston tarkoituksena on:
Ehdokkaaksi voivat asettua kaikki nuoret, jotka ovat vaaliajankohtana 13–19-vuotiaita. Nuorten kotikunta tulee olla 1.10.2024 Mikkeli.
Hae mukaan täyttämällä ehdokaslomake:
Voit hakea mukaan nuorisovaltuustoon asettumalla ehdolle nuorisovaltuustovaaleihin. Ehdokkaaksi asetutaan täyttämällä hakulomake, eli ehdokaslomake 1.-22.10.2024 välisenä aikana. Tätä ajanjaksoa sanotaan ehdokasasetteluajaksi.
Ehdokaslomake:
Ehdokaslomake löytyy tästä alta.
Mikkelin kaupunki on nuorisovaltuustomyönteinen kunta. Mikkelin nuorisovaltuusto on vaikutuskanava nuorille. Nuorisovaltuusto on mukana kunnaliisessa päätöksenteossa. Me olemme niitä nuoria vaikuttajia, joihin sinä voit ottaa yhteyttä. Meidän velvollisuutenamme on kuunnella jokaisen mikkeliläisen nuoren ideoita ja toiveita sekä toimia niiden mukaisesti. Ota yhteyttä ja katsotaan mitä saadaan aikaan. Jokainen hiljainenkin ääni on tärkeä.
Nuorisovaltuuston tarkoituksena on:
Mikkelin nuorisovaltuuston toimikausi on kaksi vuotta. Mikkelin nuorisovaltuustoon kuuluu 21 jäsentä + varajäsen ikähaitarilla 13-19 vuotta. Valtuusto valitaan vaaleilla, jotka pidetään yläkouluilla, toisen asteen oppilaitoksissa ja nuorisotiloissa kahden vuoden välein marraskuussa. Nuorisovaltuusto valitsee keskuudestaan edustajat kaupungin lautakuntiin. Nuorisovaltuusto voi myös tehdä eri toimielimille aloitteita ja kannanottoja. Nuorisovaltuusto tuottaa tapahtumia mikkeliläisille nuorille.
Nuorisovaltuuston toimintaa ohjaa toimintasääntö.
Nuorisovaltuuston jäsenet kaudella 2023-2024:
Puheenjohtaja:
Anni Lahtinen, 040 182 9764 , annilahtinen13@gmail.com
1. varapuheenjohtaja:
Miia-Marie Siekkinen, miiamarie.siekkinen@gmail.com
2. varapuheenjohtaja:
Miska Heiskanen, misi.heiskanen@gmail.com
Tiedottajat:
Alva Kortelainen, varatiedottaja Lisa Hone
Työvaliokunta edellisten lisäksi:
Elli Kinnunen, Emmi Mattsson, Otto Lindstedt
Kasvatus- ja opetuslautakunta:
Niilo Kosonen, varalla: Miia-Marie Siekkinen
Hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunta:
Emmi Mattsson, varalla: Elsa Tuunainen
Kaupunkikehityslautakunta:
Siiri Kauppinen, varalla: Tuuli Jalkanen
Ainala Lilja
Heiskanen Miska – EPT-kysyntäryhmä, edustaja Opiskelijayhdistys Esedu ry., 2.vpj
Hirwa Gabriel
Hone Lisa – varatiedottaja
Jalkanen Tuuli – Varaedustaja Kävelyn ja pyöräilyn edistämisen työryhmä
Kauppinen Siiri – Edustaja Kaupunkikehityslautakunta, edustaja HYTE
Kinnunen Elli
Kortelainen Alva – Tiedottaja, varaedustaja EPT-kysyntäryhmä
Kosonen Niilo – Edustaja Kasvatus- ja opetuslautakunta, edustaja Mikkelin lukion neuvottelukunta
Lahtinen Anni – Puheenjohtaja
Lindstedt Otto – Varaedustaja HYTE, varaedustaja Etelä-Savon nuorisovaltuusto, varaedustaja Nuorten ohjaus- ja palveluverkosto
Mattsson Emmi – Edustaja Hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunta
Niemeläinen Sebastian
Nikula Jere – Varaedustaja Opiskelijayhdistys Esedu ry.
Pelkonen Elsi – Kävelyn ja pyöräilyn edistämisen työryhmä
Pullinen Kerttu
Rajabi Abalfazl – Varaedustaja ELO-johtoryhmä
Siekkinen Miia-Marie – 1.vpj, varaedustaja kasvatus- ja opetuslautakunta
Tiihonen Toivo – Edustaja Etelä-Savon nuorisovaltuusto, edustaja Nuorten ohjaus- ja palveluverkosto
Tuunainen Elsa
Vilhunen Iida – Edustaja ELO-johtoryhmä
Nuvan varajäsen:
Salminen Olivia
Nuorisovaltuuston sihteerinä toimii Mikkelin kaupungin nuorisosihteeri Jani Lastuniemi
Lisäksi jokaisella nuorisovaltuutetulla on omat kummikoulut ja oppilaitokset, joiden kanssa tehdään yhteistyötä.
Lasten parlamentti
Lasten parlamentti koostuu Mikkelin alakoulujen edustajista. Jokainen koulu voi valita ja lähettää kaksi edustajaa kokoukseen. Lasten Parlamentti kokoontuu kahdesti vuodessa keväällä ja syksyllä käsittelemään koulunkäyntiin, kouluruokailuun, kiusaamiseen, harrastusmahdollisuuksiin tai muihin ajankohtaisiin asioihin liittyviä kysymyksiä.
Seuraava Lasten Parlamentti järjestetään 25.5.2023 Mikkelin Pääkirjastossa. Tämän kokouksen teemana on Luonto – Natura. Tämän vuoden tapahtuman toteutuksessa on myös mukana Mikkelin Pääkirjasto, Mikkelin nuorisovaltuusto, Mikkelin liikuntapalvelut sekä Urpolan luontokeskus.
Toimintasääntö:
Kaupungin yhtenä vuoden 2019 osallisuutta vahvistavana tavoitteena on vankentaa lasten parlamentin asemaa ja tämä toteutettiin laatimalla toimintasääntö. Toimintasääntöä muotoiltiin yhteistyössä lasten ja koulujen kanssa. Hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunta vahvisti toimintasäännön kokouksessaan joulukuussa 2019 (11.12.2019 § 158).
Osallistava budjetointi
Mikkelin kaupunki haki ja sai valtiolta perintöä perillisittä kuolleen henkilön kuolinpesästä. Kaupunki haki perintöä käytettäväksi lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukemiseen ja nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseen. Kaupungin tekemä hakemus perustui osallistuvan budjetoinnin ideaan ja perinnön arvo on noin 400 000€.
Perintöä haettiin lasten ja nuorten käyttöön, mutta tarkka käyttökohde jätettiin nimeämättä, vaan todettiin, että lapset ja nuoret itse saavat määritellä, mihin haluavat varat käyttää. Varat käytetään osissa. Vuosittainen enimmäismäärä on 30 000€.
Mikkelin nuorisovaltuusto kerää esityksiä Young – Mikkeli varojen käytöstä jatkuvan haun periaatteella. Kuka tahansa lapsi tai nuori voi ehdottaa rahaston käyttöideoita. Varoja voitte käyttää esimerkiksi tapahtumiin, aktiviteetteihin, hankintoihin.
Ehdota lomakkeella, miten mielestäsi lasten ja nuorten hyvinvointia voitaisiin tukea ja syrjäytymistä ehkäistä Mikkelissä!
Päätösprosessi: